10 άγνωστες αλλά σημαντικές πληροφορίες για την λεύκη

22:51 10/12/2013 - Πηγή: TNSite

Η λεύκη (vitiligo) είναι πάθηση του δέρματος που οδηγεί στη βλάβη και απώλεια των μελανοκυττάρων που παράγουν τη μελανίνη η οποία δίνει το χρώμα στο δέρμα. Εμφανίζονται άσπρες πλάκες ή κηλίδες που είναι δυνατόν να εντοπιστούν σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος.

Η λεύκη μπορεί να εμφανιστεί σε όλες τις ηλικίες. Είναι συχνότερη σε νέους ενήλικες. Επηρεάζει εξίσου γυναίκες και άνδρες. Προσβάλλει από 1 έως 2% του πληθυσμού. Παγκοσμίως υπολογίζεται ότι πάσχουν από 40 έως 50 εκατομμύρια ανθρώπων.

Οι

αιτίες που προκαλούν τη λεύκη δεν είναι γνωστές. Η επικρατέστερη θεωρία είναι ότι πρόκειται για αυτοάνοσο νόσο. Το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, παράγει αντισώματα που κατευθύνονται εναντίον των μελανοκυττάρων. Η παθολογική αυτή αντίδραση καταστρέφει τα εν λόγω κύτταρα προκαλώντας έτσι άσπρες πλάκες στο δέρμα.

Επίσης:

1. Η λεύκη δεν είναι μεταδοτική.

2. Η λεύκη δεν απειλεί την ζωή του πάσχοντος, μπορεί όμως να την αλλάξει.

3. Η λεύκη είναι μια νόσος όπου το δέρμα και οι τρίχες χάνουν το χρώμα τους.

4. Στην λεύκη, τα μελανοκύτταρα που δίνουν χρώμα σε δέρμα και τρίχες καταστρέφονται.

5. Εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν λεύκη. Οι μισοί σχεδόν από αυτούς εμφανίζουν λεύκη πριν τα 21 έτη τους.

6. Οι ασθενείς με λεύκη πρέπει να προστατεύουν το δέρμα τους από τον ήλιο διότι καίγεται πολύ εύκολα και ένα έγκαυμα μπορεί να επιδεινώσει την λεύκη.

7. Πολλοί ασθενείς εμφανίζουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, δεν κάνουν φίλους και αναπτύσσουν κατάθλιψη.

8. Οι ασθενείς με λεύκη δεν πρέπει να κάνουν tattoo, διότι μπορεί να εμφανίσουν λεύκη στο σημείο 2 εβδομάδες μετά.

9. Οι κηλίδες της λεύκης μπορεί να καλυφθούν με διαφόρους τρόπους, μεταξύ αυτών είναι και τα self-tanner που περιέχουν dihydroxyacetone.

10. Δεν έχει κατανοηθεί πλήρως ο μηχανισμός. Ίσως είναι αυτοάνοσος, όπου ο οργανισμός θεωρεί ως «ξένα» τα μελανοκύτταρά του οπότε τους επιτίθεται και τα καταστρέφει, ίσως είναι νευροτοξικός.

ygeianews

Keywords
Τυχαία Θέματα