«Βαθιά απογοητευμένος» ο Ομπάμα από το Ανώτατο Δικαστήριο

23:57 25/6/2013 - Πηγή: TNSite
«Βαθιά απογοητευμένος» δήλωσε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα από την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να ακυρώσει ένα τμήμα του νόμου περί δικαιωμάτων ψήφου, που προστάτευε το δικαίωμα των μελών φυλετικών μειονοτήτων να ψηφίζουν.

«Για σχεδόν 50 χρόνια ο νόμος αυτός –ο οποίος είχε θεσπιστεί και η ισχύς του οποίου είχε ανανεωθεί επανειλημμένα από ευρείες διακομματικές πλειοψηφίες στο Κογκρέσο– είχε συμβάλει να προστατεύεται το δικαίωμα εκατομμυρίων Αμερικανών να ψηφίζουν», ανέφερε ο Ομπάμα σε ανακοίνωση που έδωσε στην δημοσιότητα η αμερικανική

προεδρία. «Η σημερινή απόφαση που ακυρώνει μια από τις βασικές πρόνοιες (του νόμου) ανατρέπει καθιερωμένες πρακτικές δεκαετιών, οι οποίες συμβάλλουν οι ψηφοφορίες να είναι δίκαιες, ειδικά σε περιοχές όπου ιστορικά κυριαρχούσαν οι διακρίσεις», πρόσθεσε.

Ο Ομπάμα υπογράμμισε πως το δικαστήριο παραδέχθηκε ότι συνεχίζουν να υφίστανται διακρίσεις ακόμη και σήμερα, προσθέτοντας ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησής του να εξαλειφθούν δεν σταματούν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε «οπισθοχώρηση» την απόφαση και κάλεσε το Κογκρέσο να καταρτίσει νομοθεσία η οποία θα καλύπτει τις απαιτήσεις του ανώτατου δικαστηρίου και θα εγγυάται «την ισότιμη πρόσβαση όλων των Αμερικανών στις κάλπες».

Το Ανώτατο δικαστήριο έκρινε ότι είναι «παρωχημένη» η διατύπωση του νόμου του 1965 –στο άρθρο 5– με την οποία προσδιορίζονταν οι εννέα πολιτείες του αμερικανικού νότου που πρέπει να ζητούν από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση την άδεια, πριν να αλλάξουν την εκλογική τους νομοθεσία.

Το Ανώτατο Δικαστήριο με πέντε ψήφους υπέρ έναντι τεσσάρων κατά αποφάνθηκε ότι η μέθοδος που χρησιμοποιείται για να καθοριστεί πού έχει ισχύ ο νόμος είναι παρωχημένη.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα