Ο θυμός για τον ψυχοθεραπευτή

23:22 25/6/2013 - Πηγή: TNSite

Είμαι εδώ και 3 μήνες σε ψυχοθεραπεία με ψυχολόγο και ενώ νόμιζα ότι καλύπτομαι, τελικά νιώθω θυμωμένος με εκείνον και ταυτόχρονα στάσιμος. Να διακόψω ή να συνεχίσω;

Όσο προχωράει η ψυχοθεραπεία «ξεβολεύει» τον θεραπευόμενο, ο οποίο εισχωρεί στα βαθύτερα στρώματα του εαυτού του. Αυτά δεν είναι πάντα ρόδινα και γαλήνια, αντίθετα εμπεριέχουν συχνά συγκρούσεις, φόβους, αμφιθυμίες, κρυμμένα μυστικά. Εδώ ο ψυχοθεραπευτής εύκολα γίνεται στόχος θυμού, αμφισβήτησης ή αμφιθυμίας από τον θεραπευόμενο.

Μήπως ο θεραπευτής σάς θυμίζει κάποιον από τους δύο γονείς σας ή σας θυμώνει γιατί σας

έχει κινητοποιήσει να δείτε κάποιες κρυμμένες αλήθειες του εαυτού σας; Μήπως όλο αυτό είναι δύσκολο ψυχολογικά για εσάς και έχετε τάσεις φυγής;

Η στασιμότητα που νιώθετε σημαίνει απλά ότι είναι νωρίς για να δείτε ορατά θεραπευτικά αποτελέσματα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Δώστε χρόνο σε μια τόσο δύσκολη και κοπιώδη διαδικασία που είναι η ψυχοθεραπεία, εφόσον έχετε εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του θεραπευτή σας. Αν ωστόσο συνεχίζετε να μην καλύπτεστε επικοινωνιακά, δεν βλέπετε την αρχή μιας ουσιαστικής εσωτερικής εξέλιξης, δεν νιώθετε ανακούφιση ή «φως» στην διαδικασία, τότε δεν χάνετε κάτι με το να δοκιμάσετε κάποιον άλλον θεραπευτή.

Αλλά προσοχή για το που θα απευθυνθείτε. Προτιμήστε να έχετε συστάσεις και ο ψυχολόγος στον οποίο θα απευθυνθείτε να έχει ακαδημαϊκή και κλινική τεκμηρίωση και η ψυχοθεραπευτική του «ταυτότητα» να είναι αναγνωρισμένη από την αντίστοιχη ψυχοθεραπευτική εταιρεία (π.χ. Ελληνική Ψυχαναλυτική Εταιρεία, Εταιρεία Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς κ.ο.κ)

Η Μυρσίνη Κωστοπούλου είναι διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας-ψυχοθεραπεύτρια, email [email protected] , twitter @myrsi1

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Weekend

TA NEA

Keywords
Τυχαία Θέματα