Το πόρισμα που οδήγησε στη σύλληψη Ρέστη

11:08 24/7/2013 - Πηγή: TNSite
Προθεσμία για να απολογηθεί την ερχόμενη Παρασκευή ζήτησε και έλαβε από την ανακρίτρια ο 45χρονος επιχειρηματίας Βίκτωρας Ρέστης, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με τα κακουργήματα της υπεξαίρεσης και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Ο εφοπλιστής που συνελήφθη το πρωί της Τρίτης στο σπίτι του στη Βούλα, οδηγήθηκε στον εισαγγελέα για να εκτελεστεί το ένταλμα που εξέδωσε σε βάρος του η ανακρίτρια, αρμόδια για υποθέσεις διαφθοράς, Ρέα Κατσίβελη, για τις δύο κατηγορίες, που αφορούν ποσό 5,8 εκατ. ευρώ, που φέρεται

να χορήγησε η τράπεζα FBBank προς εταιρείες συμφερόντων του.

Ο επιχειρηματίας που θα παραμείνει υπό κράτηση μέχρι την απολογία του, αρνείται τις κατηγορίες και υποστηρίζει ότι έχει στραφεί δικαστικά σε βάρος συνεργατών του για την υπόθεση του επίμαχου δανείου.

Σύμφωνα πληροφορίες, για την ίδια υπόθεση έχουν εκδοθεί άλλα δυο εντάλματα σύλληψης σε βάρος πρώην συνεργατών του κ. Ρέστη.

Το ένταλμα σε βάρος του 45χρονου επιχειρηματία εκδόθηκε ύστερα από την εισαγγελική έρευνα για την υπόθεση των επισφαλών δανείων της FBBank που ξεκίνησε τον περασμένο Ιανουάριο, με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου.

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται δύο πορίσματα της Τράπεζας Ελλάδας, καθώς και ένα από τον επικεφαλής της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, Παναγιώτη Νικολούδη, ενώ ερευνάται το ακριβές ύψος των επισφαλών δανειοδοτήσεων που φέρεται να είναι εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με το «Έθνος» εφοπλιστής και επιχειρηματίας Βίκτωρας Ρέστης, βάσει των στοιχείων- που καταγράφονται σε πόρισμα του προέδρου της Αρχής για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος), αντεισαγγελέα Αρείου Πάγου, Παναγιώτη Νικολούδη, βρίσκεται αντιμέτωπος με τρία σοβαρά κακουργήματα, αυτά της υπεξαίρεσης, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης.

Η υπόθεση αφορά τη χορήγηση ύποπτου δανείου από την τράπεζα FBB ιδιοκτησίας του σε εταιρείες συμφερόντων του.

Ταυτοχρόνως, στο πόρισμα γίνεται ειδική αναφορά από τον πρόεδρο της Αρχής στα 524 εκατ. ευρώ που ήταν το παθητικό της συγκεκριμένης τράπεζας και θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι.

Σύμφωνα με το 'Έθνος" η υπόθεση αφορά σε πρώτη φάση δάνειο 5,8 εκατ. ευρώ, το οποίο ο κ. Ρέστης φέρεται ότι έδωσε από την τράπεζα ιδιοκτησίας του FBB-Πρώτη Επιχειρηματική ΑΕ, στην εταιρεία ΑΑΜ Holdings, μία από τις εξωχώριες του κ. Ρέστη.

Συγκεκριμένα η στις 14 Μαρτίου του 2014 η νέα διοίκηση της FBB υπέβαλε μήνυση κατά του διευθυντή επιχειρηματικής πίστης της τράπεζας, που εκπροσωπεί την ΑΜΜ που πήρε το δάνειο αλλά και κατά του εκπροσώπου της Euroinvest Enterpises που εμφανίστηκε ως εγγυήτρια.

Το πόρισμα αναφέρει ότι πραγματικός δικαιούχος της ΑΑΜ εμφανίζεται η εταιρεία UNITED SHIPPING με έδρα τις ΗΠΑ, ενώ εμπλέκεται η εταιρεία Ronda Shipmanagement με έδρα τη Λιβερία, όπου κατά δήλωση του εκπροσώπου της Euro Invest ανάμεσα στους πραγματικούς δικαιούχους είναι ο Β. Ρέστης.

Η ΑΑΜ πήρε το δάνειο των 5,8 εκατ. ευρώ στις 13 Ιουνίου του 2012, την ίδια μέρα μεταφε΄ρεται έμβασμα 2,4 εκατ. ευρώ σε λογαριασμό της ίδιας στο Λιχνεστάιν και εκδίδεται επιραγή 1,8 εκατ. ευρώ σε διαταγή της Ααμ, η οποία αφού οπισθογραφείται πρώτα από τη Ronda και μετά την ΑΑΜ, ξανακατατίθεται στο λογαριασμό στις 18 Ιουνίου. Την ίδια μέρα το ποσό μεταφέρεται με έμβασαμ σε λογαριασμό που τηρεί το νομικό πρόσωπο BSR FUNDS στη γερμανική First International Bank.

Όπως αναφέρει το «Έθνος», η έρευνα Νικολούδη έδειξε ότι πραγματικός δικαιούχος της BSR εμφανίζεται η Μπέλα Ρέστη, ενώ το ΔΣ αποτελείται από την Μπέλα Ρέστη, το Βίκτωρα Ρέστη, την Κάτια Ρέστη και την Κλώντια Ρέστη. Στη συνέχεια στις 10 Ιουλίου του 2012 το πόρισμα αναφέρει ότι 1,6 εκατ. ευρώ μεταφέρονται από το λογαριασμό της ΑΑΜ στον λογαριασμό της Ronda. Ωστόσο τα χρήματα επιστρέφουν στον λογαριασμό της ΑΑΜ την ίδια μέρα λόγω λανθασμένης καταχώρισης.

Παρόλα αυτά την ίδια μέρα η ΑΑΜ μεταφέρει από το λογαριασμό της 1,3 εκατ. ευρώ στη Ronda.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα το πόρισμα καταγράφει ουσιαστικά ότι το σύνολο σχεδόν του δανείου κατέληξε στη Ronda που τελικά ανήκει στον Βίκτωρα Ρέστη και σε μέλη της οικογένειας του.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι από την Αρχή τα χρήματα αναζητήθηκαν αλλά δεν έγινε δυνατόν να εντοπιστούν τελικά και να δεσμευτούν αφού στους τραπεζικούς λογαριασμούς των εμπλεκόμενων προσώπων βρέθηκαν μόνο μικρά ποσά, ενώ είναι δύσκολος ο εντοπισμός μέσα από τους λογαριασμούς των 251 offshore του Βίκτωρα Ρέστη.
Η απάντηση του Βίκτωρα Ρέστη

Ανακοίνωση, με την οποία καλεί τις δικαστικές αρχές να ερευνήσουν τα πάντα, γύρω από το δάνειο των 5.800.000 και το που κατέληξαν τα χρήματα, απαντώντας στις κατηγορίες με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπος ο επιχειρηματίας, Βίκτωρας Ρέστης, εξέδωσε ο όμιλός του.

Αναλυτικά το κείμενο της ανακοίνωσης:

Μετά τις δικαστικές εξελίξεις για την υπόθεση του δανείου ύψους 5,8 εκατομμυρίων ευρώ της FBB και τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο Β. Ρέστης δηλώνει τα εξής:

Χαιρετίζει την προσπάθεια των δικαστικών Αρχών να διερευνήσουν ΤΑ ΠΑΝΤΑ γύρω από το δάνειο των 5,8 εκατ., ευρώ και κυρίως που κατέληξαν τα χρήματα. Άλλωστε η διοίκηση της FBB της οποίας πρόεδρος ήταν ο κ. Βίκτωρ Ρέστης είχε -το Σεπτέμβριο του 2012- κινήσει τις νομικές διαδικασίες στην ελληνική Δικαιοσύνη καταγγέλλοντας έκνομες ενέργειες συγκεκριμένων προσώπων που ζημίωσαν την περιουσία της τράπεζας.

Μέσω των ενδεικτικών μέσων που είχαν κατατεθεί και θα αναλυθούν παρακάτω είχε καταγγελθεί και ο ρόλος πρώην συνεργάτη του Ομίλου ο οποίος σήμερα βρίσκεται υπόδικος για μία σειρά από υποθέσεις στις οποίες εμπλέκεται και αφορούν υπεξαιρέσεις ιδιαίτερα σημαντικών ποσών ακόμη και σε βάρος του Δημοσίου.

Επιπλέον ο Βίκτωρ Ρέστης δηλώνει διατεθειμένος στην όποια διευκόλυνση των Αρχών προκειμένου να ανοίξουν ΟΛΟΙ τραπεζικοί λογαριασμοί για να αποδειχθεί που κατέληξαν τα χρήματα και ποιοι πραγματικά ωφελήθηκαν από τις μεθόδους που ακολούθησαν.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα