Σύντομο το υπουργικό συμβούλιο - Ολοκληρώθηκε χωρίς τον Μανιτάκη

20:35 25/4/2013 - Πηγή: TNSite

Άρχισε λίγο πριν τις επτά το απόγευμα υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε τον απολογισμό του τριμήνου και συγχρόνως δόθηκε, γίνεται γνωστό, το στίγμα για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης.

Όπως βεβαιώνεται, το θέμα του πολυνομοσχεδίου, το οποίο κατατίθεται εντός της ημέρας στη Βουλή με στόχο να έχει ψηφιστεί μέχρι την ερχόμενη Κυριακή, ήταν αυτό που συζητήθηκε περισσότερο απ' όλα.

Λόγω της συνεδρίασης του Υπουργικού

Συμβουλίου αναβάλλεται η τακτική συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

Από το υπουργείο γίνεται γνωστό πάντως πως ο κ. Μανιτάκης ένιωσε αδιαθεσία, όμως δεν σκέφτονται να βγάλουν ανακοίνωση.

Ο Αντώνης Σαμαράς επιμένει πως είμαστε κοντά στο στόχο

"Είμαστε κοντά στον στόχο μας", δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στην συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και πρόσθεσε ότι "τώρα ξαναγεννιέται η Ελλάδα, αύριο θα είναι ορατή σε όλους η προοπτική, ο Ελληνικός λαός ήδη βλέπει κάτι να αλλάζει και σύντομα θα αρχίσει και πάλι να ελπίζει".

Επίσης αναφέρθηκε στην "επιτυχή" διαπραγμάτευση με την τρόικα, μίλησε για τις θετικές εξελίξεις στην οικονομία και επέστησε την προσοχή στους υπουργούς του ότι "δεν πρέπει να υπάρξει χαλάρωση καθώς επίσης ότι δεν πρέπει για μικροδιαφωνίες να τα χαλάσουμε".

Επιμένοντας μάλιστα στο αισιόδοξο μήνυμα, ο κ. Σαμαράς είπε:

"πριν από μερικούς μήνες οι συνθήκες ήταν αληθινά ζοφερές, διαχειριστήκαμε καλά τα δύσκολα μέτρα, τώρα ήλθε η ώρα να διαχειριστούμε τις πρώτες ελαφρύνσεις, τις πρώτες μικρές ανακουφίσεις και υπάρχουν ενδείξεις ότι τα πράγματα πάνε καλά. Δεν μπορούμε τώρα να κάνουμε λάθη", ενώ αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση με την ρόικα επισήμανε:

-το όποιο δημοσιονομικό κενό εντοπίστηκε, δεν χρειάστηκε νέα μέτρα.

-για πρώτη φορά υπήρξαν ελαφρύνσεις φορολογικών συντελεστών κυρίως στον φόρο ακίνητης περιουσίας που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ.

-για πρώτη φορά αναγνωρίστηκε ότι είμαστε μέσα στους στόχους του προγράμματος.

-για πρώτη φορά θεσπίστηκαν πολλές δόσεις για την εξόφληση των οφειλών των ιδιωτών προς της εφορία και προς τις Τράπεζες.

-η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου σε ιδιώτες προχωρά ενώ στο επόμενο Νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προωθείται ρύθμιση για συμψηφισμό οφειλών από και προς το δημόσιο.

Μίλησε και για τις εκκρεμότητες που υπάρχουν ακόμη, με σημαντικότερη τη μετακίνηση των 25 χιλιάδων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του έτους, δηλαδή η διπλή αξιολόγηση θέσεων και προσωπικού σε όλο το Δημόσιο. Στα πλαίσια αυτά, 15 χιλιάδες θα απομακρυνθούν μέχρι το τέλος του 2014, από τους οποίους 4.000 μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς και από αυτούς 2.000 στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Επίσης ζήτησε την προσοχή των υπουργών του, "όταν έχουν νομοθετική πρωτοβουλία, θα πρέπει να ενημερώνουν εγκαίρως και τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση μέσω των αρμοδίων εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών ομάδων και να συνεννοούνται μεταξύ τους. Όταν κατά την διαβούλευση παρουσιάζονται προβλήματα και αντιρρήσεις θα ενημερώνεται αμέσως ο υπουργός Επικρατείας προκειμένου να επιλύονται τα προβλήματα πριν φθάσουν στην Βουλή".

Τέλος ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στα θετικά σημάδια:

-η ανεργία φρενάρει

-πάνω από τις μισές επιχειρήσεις μεσαίου και μεγάλου μεγέθους σκέφτονται επενδύσεις

-μεγάλες ξένες επιχειρήσεις έρχονται στην Ελλάδα

-τα μεγάλα έργα ξεκινάνε πάλι

-η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ολοκληρώνεται σε λίγες ημέρες

-αμέσως μετά το Πάσχα ξεκινά η επιστροφή του εξαγωγικού ΦΠΑ

-ο φετινός τουρισμός θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενο

Πάντως δεν αποφεύχθηκε το νέο μέτωπο, πιθανά μικρό, καθώς μετά την ομιλία του πρωθυπουργού πήρε τον λόγο η υφυπουργός Υγείας Φωτεινή Σκοπούλη η οποία μίλησε για ελλείψεις στο υπουργείο καθώς επίσης και ότι υπάρχει πρόβλημα στην συνεργασία της με συναρμόδιους υπουργούς για να λυθούν τα προβλήματα. Ο πρωθυπουργός την ρώτησε γιατί δεν τον ενημέρωσε και εκείνη απάντησε ότι προσπάθησε μέσω των συνεργατών του. Τέλος ο πρωθυπουργός την ρώτησε "γιατί δεν τον πήρε στο τριψήφιο;".

News247

Keywords
Τυχαία Θέματα