Συνάντηση Αναστασιάδη με Λαγκάρντ

16:50 24/3/2013 - Πηγή: TNSite

Κορυφώνεται το θρίλερ για την τύχη της Κύπρου, με τον Κύπριο πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη να συναντάται αυτή την ώρα στις Βρυξέλλες με τους Μπαρόζο, Ρομπάι, Ρεν, Ντάισελμπλουμ, Ντράγκι και Λαγκάρντ.

Το ζήτημα της διάσωσης της Κύπρου θα κριθεί, πιθανότατα, πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup. Λίγο μετά τις 3:30 μμ ώρα Ελλάδας

ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπει. Αυτή την ώρα πραγματοποιείται διευρυμένη συνάντηση, στην οποία συμμετέχουν και η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο ευρωπαίος επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Στο τραπέζι βρίσκονται τα εκκρεμή θέματα και οι διαφωνίες από τις διαπραγματεύσεις της κυπριακής ηγεσίας με την τρόικα.

Οι χώρες του Βορρά θέλουν το ΔΝΤ στο πλευρό τους Τα περισσότερα προβλήματα στη διάσωση δημιουργεί το ΔΝΤ

Είναι σαφές ότι η κατάσταση της Κύπρου είναι πολύ χειρότερη από εκείνη της Ελλάδας διότι στην Κύπρο υπάρχει το τραπεζικό πρόβλημα, το οποίο από τη μια μέρα στην άλλη μπορεί να τινάξει την οικονομία στον αέρα. Από την άλλη πλευρά, όμως, οι εταίροι δεν έχουν περιθώρια να αποτύχουν γιατί μια πλήρης αποτυχία σήμερα στην επίτευξη συμφωνίας, θα πυροδοτήσει αύριο σίγουρα αβεβαιότητα στις αγορές, οι οποίες τηρούν μεν μέχρι στιγμής στάση αναμονής, ωστόσο, δεν τους αρέσει καθόλου η αβεβαιότητα.

Είναι προφανές ότι τα περισσότερα προβλήματα τα δημιουργεί τώρα η Κριστίν Λαγκάρντ και το ΔΝΤ. Παρά το γεγονός όμως ότι η συμμετοχή του Ταμείου στα πακέτα διάσωσης είναι πολύ μικρή ο λόγος του είναι σημαντικός. Και αυτό γιατί στην υπόθεση της διάσωσης της Κύπρου, οι χώρες του Βορρά, δηλαδή η Φινλανδία, η Ολλανδία και η Γερμανία θέλουν το ΔΝΤ με το πλευρό τους για εσωτερικούς λόγους.

Την ίδια ώρα, το στέλεχος της ΕΚΤ Γιοργκ Άσμουσεν εμφανίζεται αισιόδοξος για την έκβαση των διαπραγματεύσεων για τη διάσωση της Κύπρου. Σε συνέντευξή του προς την Bild am Sonntag υπογραμμίζει ότι το πρόγραμμα για την Μεγαλόνησο θα είναι παρόμοιο με αυτό του προηγούμενου Eurogroup και διευκρίνισε ότι «οι συνομιλίες για την ολοκλήρωση της διαδικασίας προσαρμογής για την Κύπρο βρίσκονται σε καλό δρόμο».

Σόιμπλε: Δεν επιτρέπω να με εκβιάζουν«Η Κύπρος θα βαδίσει έναν δύσκολο δρόμο έτσι κι αλλιώς», δηλώνει ο Β. Σόιμπλε

Ενόψει του κρίσιμου Eurogroup, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διαβεβαιώνει σε συνέντευξή του προς τη Welt am Sonntag ότι «οι χώρες της ευρωζώνης θέλουν να βοηθήσουν την Κύπρο, ωστόσο, διευκρινίζει, ότι οι κανόνες θα πρέπει να τηρηθούν, η οικονομική βοήθεια να έχει νόημα και το πρόγραμμα να αντιμετωπίζει τα προβλήματα στη ρίζα τους». Ακόμα και μετά από μια οικονομική διάσωση, την Κύπρο περιμένουν δύσκολοι καιροί, τονίζει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

«Επιθυμούμε ει δυνατόν να εμποδίσουμε τη χρεοκοπία της Κύπρου. Το πλαίσιο προϋποθέσεων για το πρόγραμμα βοήθειας δεν αλλάζει. Και η ΕΚΤ μπορεί να εγγυηθεί την έκτακτη βοήθεια για τις κυπριακές τράπεζες μόνο μέχρι τη Δευτέρα. Η Κύπρος θα βαδίσει έναν δύσκολο δρόμο έτσι κι αλλιώς. Αλλά αυτό δεν είναι συνέπεια της ευρωπαϊκής ισχυρογνωμοσύνης, αλλά ενός οικονομικού μοντέλου που δεν λειτουργεί πλέον. Η Κύπρος από το φθινόπωρο του 2011 πρακτικά δεν έχει πρόσβαση στις χρηματαγορές. Τα κυπριακά ομόλογα έχουν βυθιστεί στην κατηγορία “σκουπίδια“. Και οι δύο μεγάλες τράπεζες ουσιαστικά είναι χρεοκοπημένες», τονίζει ο κ. Σόιμπλε.

Στην ερώτηση εάν είναι διατεθειμένος να κάνει τα πάντα προκειμένου να παραμείνει στην ευρωζώνη η Κύπρος, ο γερμανός υπουργός απαντά: «Είμαι ένας εκ πεποιθήσεως ευρωπαίος. Και είμαι ως υπουργός Οικονομικών γνωστός ότι δεν κάνω σπέκουλα με τέτοια ζητήματα. Αλλά είμαι επίσης γνωστός ως κάποιος που δεν εκβιάζεται -από κανέναν και τίποτα. Γνωρίζω την ευθύνη μου για τη σταθερότητα του ευρώ. Εάν λάβουμε τώρα λανθασμένες αποφάσεις θα βλάψουμε το ευρώ».

Νίκος Μπέλλος / Σταμάτης Ασημένιος
Υπεύθυνος Σύνταξης: Στέφανος Γεωργακόπουλος

dw

Keywords
Τυχαία Θέματα