Στο φως η αιτιολογική έκθεση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου

18:57 21/5/2013 - Πηγή: TNSite

Ήδη από σήμερα, ξεκινά η συζήτηση στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής.

Αρχικά, στην έκθεση, τονίζεται η υποχρέωση που έχει η χώρα μας να στραφεί προς αυτή την κατεύθυνση, του νομοσχεδίου δηλαδή, καθώς ο ρατσισμός αντίκειται στις αρχές πάνω στις οποίες "πατά" η ΕΕ. Η ανάγκη, σημειώνεται, καταπολέμησης του ρατσισμού και της ξενοφοβίας συναντάται και σε διεθνή κείμενα - διακηρύξεις του ΟΗΕ αλλά και αλλού.

"Ο ρατσισμός και η ξενοφοβία αντίκεινται ευθέως στις

αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας, του σεβασμού των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των θεμελιωδών ελευθεριών, καθώς και του κράτους δικαίου, αρχές στις οποίες θεμελιώνεται η Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι κοινές στα κράτη μέλη.

Ειδικότερα, η ανάγκη καταπολέμησης των εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας προκύπτει από την αρχή της απαγόρευσης των διακρίσεων... και θεμελιώνεται στα δικαιώματα της ανθρώπινης ελευθερίας και αξιοπρέπειας και στις αρχές της δίκαιης και ίσης μεταχείρισης, που κατοχυρώνονται σε πολλά διεθνή κείμενα και συμβάσεις, όπως π.χ. στην Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ο.Η.Ε. (άρθρα 1 και 2), στο Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα και στο όμοιο για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα (αντίστοιχα άρθρο 2), στη Διεθνή Σύμβαση "περί καταργήσεως πάσης μορφής

φυλετικών διακρίσεων" της 7-3-1966 (Ν.Δ. 494/1970), στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προάσπιση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών (άρθρο 14) και στο Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (άρθρα 21 και 22).

Στην έκθεση γίνεται αναφορά και στο υπάρχον νομικό οπλοστάσιο του κράτους και εξηγείται γιατί είναι ανεπαρκές, λόγω της αλλαγής στην παγκόσμια κοινωνία αλλά και της υπάρχουσας πολυπολυτισμικότητας.

"Για το λόγο αυτό θεωρείται επιβεβλημένη η εισαγωγή ενός επικαιροποιημένου και βελτιωμένου νομοθετήματος, σε αντικατάσταση του προηγουμένου, ώστε να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικότερα οι σοβαρές μορφές εκδήλωσης ρατσιστικών και ξενόφοβων συμπεριφορών".

Στη συνέχεια τονίζεται πως ο νόμος είναι σύμφωνος με την απόφαση του συμβουλίου της Ευρώπης, ενώ υπογραμμίζεται πως βασίζεται και στην από επτά Μαρτίου του 1966 Διεθνή Σύμβαση, "περί καταργήσεως πάσης μορφής φυλετικών διακρίσεων".

Εντούτοις, το σημείο που αποκτά ιδιαίτερη σημασία είναι το έξι, όπου αναφέρεται ευθαρσώς πως κάθε προσπάθεια ποινικοποίησης ρατσιστικών συμπεριφορών εμπεριέχει τον κίνδυνο προσβολής του ατομικού δικαιώματος της ελευθερίας της έκφρασης. Με τούτο ως δεδομένο, η έκθεση αναφέρει πως επιβάλλεται να αποφεύγεται η ποινική απαξίωση εκδηλώσεων που θεωρούνται απρόσφορες στο να οδηγήσουν στη θυματοποίηση συγκεκριμένης ομάδας ή προσώπου.

Πρόκειται μάλλον για το κομμάτι της έκθεσης που δίνει το χαρακτήρα του νομοσχεδίου, αφού καθίσταται σαφές πως πρέπει πρώτα να ερευνάται εάν και κατά πόσο δημιουργείται κίνδυνος για ομάδες του συνόλου ή για την ειρηνική συμβίωση.

"Δεν αρκεί η απλή αφηρημένη πιθανολόγηση της έκθεσης σε κίνδυνο μιας ομάδας, ενός προσώπου ή πράγματος αλλά απαιτείται να εκτιμάται κάθε φορά η προσφορότητα του συγκεκριμένου κινδύνου, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις ειδικότερες συνθήκες και περιστάσεις μέσα στις οποίες εκδηλώνεται η υπό κρίση συμπεριφορά, όσο και την ενδεχόμενη προσβολή των γενικότερων συνθηκών που εξασφαλίζουν την ειρηνική και ομαλή κοινωνική συμβίωση.

Διαβάστε την αιτιολογική έκθεση του επίμαχου αντιρατσιστικού νομοσχεδίου

News247

Keywords
Τυχαία Θέματα