Σε χαμηλό 4ετίας ο ευρωπληθωρισμός

16:28 31/10/2013 - Πηγή: TNSite
Στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας τετραετίας διαμορφώθηκε στον Οκτώβριο ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη ενώ η ανεργία διατηρήθηκε σε ποσοστά ρεκόρ το Σεπτέμβριο, ασκώντας αυξανόμενες πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων.

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη έπεσε στο 0,7% τον Οκτώβριο σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρσι. Είναι η πρώτη φορά που διαμορφώνεται κάτω από το 1% από το Φεβρουάριο του 2010, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Οι αναλυτές εκτιμούσαν πως θα διαμορφωθεί γύρω στο 1,1%.

Η ανεργία παρέμεινε στο 12,2% στις 17 χώρες της Ευρωζώνης ενώ 60.000 περισσότεροι Ευρωπαίοι έχασαν τη δουλειά τους το Σεπτέμβριο.

Με την παγκόσμια οικονομική κρίση και την κρίση χρέους που ακολούθησε χάθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας την τελευταία 4ετία και δεν είναι στον ορίζοντα ορατή μια αναστροφή του κλίματος καθώς τα προβλήματα ανεργίας στην Ευρώπη είναι δομικά και μακρόχρονα.

Οι πιο ευάλωτοι είναι οι νεαροί Ευρωπαίοι ηλικίας 15-24 με τα ποσοστά της ανεργίας των νέων στις χώρες της ΕΕ όπως η Ισπανία, η Ελλάδα και η Κροατία να ξεπερνά το 50%. Τα αντίστοιχα ποσοστά διαμορφώνονται κάτω από το 10% μόνο στη Γερμανία και την Αυστρία.

Στη Γερμανία η ανεργία έπεσε στο 5,2% ενώ είχε μείνει στάσιμη για τρεις μήνες ενώ οι δύο επόμενες μεγαλύτερες ευρωπαϊκές οικονομίες, της Γαλλίας και της Ιταλίας, κατέγραψαν μικρή άνοδο στα ποσοστά ανεργίας το Σεπτέμβριο.

Η ΕΚΤ θεωρεί τα ποσοστά της ανεργίας απαράδεκτα υψηλά καθώς η Ευρώπη κινδυνεύει να χάσει μια γενιά νεαρών εργαζομένων εάν δεν καταφέρει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και να επιστρέψει στην ανάπτυξη.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα