Σχεδιάζεται το ψηλότερο γλυπτό στην Ελλάδα

17:43 20/1/2014 - Πηγή: TNSite
Το Εργαστήριο Ζωγραφικής σε συνεργασία µε τη ∆ιοίκηση του Νότιου Πεδίου των Ορυχείων Πτολεµαΐδας θα κατασκευάσει το ψηλότερο γλυπτό στην Ελλάδα. Μέχρι τώρα το ψηλότερο γλυπτό στην Ελλάδα είναι το έργο ΣΤΗΛΗ του Ζογγολόπουλου που βρίσκεται στη Στάση Ευαγγελισµός στην Αθήνα το οποίο έχει ύψος 21 μέτρα.

Το έργο θα υλοποιηθεί υπό το συντονισµό του Γιάννη Ζιώγα

επίκουρου καθηγητή συντονιστή του 1ου Εργαστηρίου. Συνεργάτης στο συντονισµό είναι η Κική Στούµπου, εικαστική καλλιτέχνης απόφοιτος του ΤΕΕΤ.

Όπως αναφέρει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας σε σχετική ανακοίνωση στην περιοχή του Νότιου Πεδίου υπάρχουν εκατοντάδες εξαρτήµατα από µηχανολογικό εξοπλισµό που καταλήγουν ως υλικό για χύτευση. Η ∆ιοίκηση του Νότιου Πεδίου παραχωρεί στο 1ο εργαστήριο πρόσβαση στο υλικό και τη γενικότερη υποστήριξη για να δηµιουργηθεί σε κεντρικό κόµβο του Νότιου Πεδίου τριδιάστατη κατασκευή.

Η γλυπτική κατασκευή θα διαπραγµατεύεται την έννοια της ανόδου στην τέχνη. Η άνοδος έχει ως αφετηρία την ανάγκη για το υ-(ψηλό), την υπέρβαση, την καταφυγή στο απρόσµενο σε εκείνο που δεν έχει ελπίδα να υπάρξει και να κατακτηθεί παρά µόνο µε αγώνα και θυσίες. Κάποια από τα πιο χαρακτηριστικά ίσως έργα σε αυτή τη διαδικασία είναι Ο Πύργος του Άιφελ, το Μνηµείο στη 3η ∆ιεθνή του Τάτλιν, η Coloana Infinitului (Κολώνα του Άπειρου) Μπρανκούζι , τα Onements του Νιούµαν.

«Στην διαδικασία συµµετέχουν 12 φοιτητές/τριες του ΤΕΕΤ καθώς και απόφοιτοι. Η εργασία θα είναι δύσκολη, σε σκληρές καιρικές συνθήκες, µέσα στη λάσπη και το κρύο. Βασικό µέρος της διαδικασίας είναι η προσέγγιση της κριτικής σκέψης (critical thinking). Όσοι/ες συµµετέχουν θα κληθούν να τεκµηριώσουν την προσέγγισή τους µε κείµενο. Ο καλλιτέχνης δεν είναι ούτε ένα θλιβερός χειρώνακτας, των προσωπικών του εµµονών ούτε ένας “πεφωτισµένος” αµόρφωτος υστερικός των δηµοσίων σχέσεων, τουλάχιστον όχι οι καλλιτέχνες µε τους οποίους συνεργαζόµαστε. Ο καλλιτέχνης είναι ένας στοχαστής των ιδεών, των εικόνων και της κοινωνικής συµµετοχικότητας, κοινωνός και βαθύς γνώστης της πορείας εξέλιξης του ανθρώπινου πολιτισµού».

Το χρονοδιάγραµµα υλοποίησης του έργου «Το ψηλότερο γλυπτό στην Ελλάδα» (τίτλος υπό διερεύνηση) έχει ως εξής:

Τέλη Γενάρη - αρχές Φλεβάρη 2014: Κατάθεση των προτάσεων, οριστικοποίηση της τελικής πρότασης. Η συζήτηση µπορεί να γίνει µε δηµόσια διαβούλευση και να υπάρξει συνέντευξη Τύπου.

Μέσα Μαρτίου 2014: Υλοποίηση της κατασκευής.

Τέλη Μαρτίου-αρχές Απριλίου 2014: Εγκαίνια της γλυπτικής κατασκευής.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα