Προς σταθεροποίηση η ισπανική οικονομία

23:21 23/7/2013 - Πηγή: TNSite
Η οικονομία της Ισπανίας πλησίασε τη σταθεροποίησή της το δεύτερο τρίμηνο της φετινής χρονιάς, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα σήμερα η κεντρική τράπεζα της χώρας, κάτι που ενισχύει τις ελπίδες της κυβέρνησης πως η χώρα ενδέχεται να βγει σύντομα από την ύφεση, αν και οι οικονομολόγοι εμφανίζονται λιγότερο αισιόδοξοι.

Τα στοιχεία αυτά προσφέρουν έναν καλοδεχούμενο περισπασμό στο κυβερνών Λαϊκό Κόμμα, το οποίο προσπαθεί να αποκρούσει το κύμα αρνητικής δημοσιότητας και αγανάκτησης εξαιτίας ενός σκανδάλου

διαφθοράς, πάντως μια πώληση βραχυπρόθεσμου χρέους που επιχείρηση η Μαδρίτη σήμερα έδειξε πως οι επενδυτές δεν πείστηκαν.

Εδώ και εβδομάδες, ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι και στενοί του συνεργάτες κάνουν λόγο περί ενδεχόμενης ταχύτερης οικονομικής ανάκαμψης του αναμενομένου έπειτα από την ύφεση των τελευταίων 18 μηνών: αναμένουν πως η ισπανική οικονομία θα επανέλθει στην ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο, αντί του τετάρτου φέτος.

Οι εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ισπανίας, του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της χώρας, με βάση τις οποίες η ισπανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά μόλις 0,1% φέτος μοιάζουν να ενισχύουν εν μέρει την άποψη αυτή. Η χώρα βρίσκεται σε ύφεση ή σε οριακή ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια και πέρυσι χρειάστηκε εξωτερικό δανεισμό 42 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, που επλήγησαν από την έκρηξη της φούσκας των ακινήτων.

Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα, το ΑΕΠ της Ισπανίας συρρικνώθηκε κατά 1,8% σε ετήσια βάση, από 2% ένα τρίμηνο νωρίτερα, όταν είχε μειωθεί κατά 0,5% σε τριμηνιαία βάση. Η ανακοίνωση αυτή συνέβαλε το υπουργείο οικονομικών να διαθέσει έντοκα γραμμάτια διάρκειας 3 και 9 μηνών, αξίας 3,52 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας κατά τι το στόχο του. Οι αποδόσεις έπεσαν, με τα πιο βραχυπρόθεσμα αξιόγραφα να διατίθενται με επιτόκιο 0,442%, σχεδόν κατά 50% μειωμένο σε σύγκριση με μια ανάλογη δημοπράτηση τον Ιούνιο (0,869%). Τα εννιάμηνης διάρκειας έντοκα γραμμάτια του ισπανικού δημοσίου είχαν απόδοση 1,152% (από 1,441%).

Τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας έδειξαν επίσης ότι οι εξαγωγές συνέβαλαν κατά 0,4% στο ΑΕΠ. Την περασμένη εβδομάδα, το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της Ισπανίας ανακοίνωσε ότι το εμπορικό έλλειμμα της χώρας μειώθηκε σημαντικά τον Μάιο.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα