Προφυλακτικά που εξαλείφουν πιο αποτελεσματικά από ποτέ τον ιό HIV

14:24 22/1/2013 - Πηγή: TNSite

Οι επιστήμονες γνωρίζουν για χρόνια την αντιβακτηριδιακή δράση του αργύρου, αξιοποιώντας έως τώρα, σε πολλές περιπτώσεις, τα νανοσωματίδια του εν λόγω στοιχείου για σχετικούς σκοπούς (όπως π.χ. στο χώρο της τεχνολογίας με την κυκλοφορία αντιμικροβιακών πληκτρολογίων). Τώρα, όμως, ήρθε η ώρα να αποδειχθεί η δράση τους και στον τομέα της πρόληψης σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Manitoba στον Καναδά ανακοίνωσαν τη δημιουργία μίας νέας επίστρωσης νανοσωματιδίων αργύρου, η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί σε προφυλακτικά, έχοντας την ικανότητα να αδρανοποιεί πλήρως τον ιό HIV και άλλα συγγενή νοσήματα.

Αυτό αποδείχθηκε κατά τη διάρκεια εργοστασιακών πειραμάτων, όπου τα νανοσωματίδια του αργύρου ήταν σε θέση να εξαλείψουν πλήρως τον ιό, ερχόμενα σε επαφή μ’ αυτόν. Οι επιστήμονες, πάντως, δηλώνουν ότι, προς το παρόν, δεν έχουν κατανοήσει ακριβώς τον τρόπο με τον οποίο επιτυγχάνεται κάτι τέτοιο, κάνοντας απλά υποθέσεις.

Μία από αυτές αναφέρει ότι, πιθανόν, τα ιόντα αργύρου που απελευθερώνονται να προσαρτώνται στον ιό και να τον εμποδίζουν από το να μεταφερθεί μέσω των υποδοχέων των κυττάρων στο σώμα του ξενιστή. Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο επιτυγχάνεται αυτό είναι τα νανοσωματίδια αργύρου να έχουν την ικανότητα να αλλάζουν μία βασική πρωτεΐνη στην επιφάνεια του ιού, σταματώντας τον από το να κολλήσει στα κύτταρα ξενιστές.

Σε κάθε περίπτωση, το μικρό μέγεθoς των νανοσωματιδίων αργύρου επιτρέπει την εφαρμογή τους σε ένα προφυλακτικό από πολυουρεθάνη, χωρίς να αλλάζει σημαντικά το μέγεθος ή το σχήμα του.

Οφείλουμε να σημειώσουμε, πάντως, ότι η εμπορική διάθεση ενός τέτοιου προϊόντος αργεί ακόμη, δεδομένου ότι απαιτούνται πολλά στάδια έρευνας, για να δοθεί με ασφάλεια στην αγορά.

Keywords
Τυχαία Θέματα