ΠΟΥ: Η έγκαιρη αντιρετροϊκή θεραπεία στο AIDS θα προλάμβανε και 3,5 εκατομμύρια νέες μολύνσεις έως το 2025

15:42 1/7/2013 - Πηγή: TNSite

Οινέες συστάσεις παρουσιάζονται στις Ενοποιημένες κατευθυντήριες γραμμές της ΠΟΥ για τη χρήση των αντιρετροϊκών φαρμάκων για τη θεραπεία και την πρόληψη των λοιμώξεων του ιού του AIDS, καθώς νέα στοιχεία αποκαλύπτουν πως συνολικά 9,7 εκατομμύρια άνθρωποι θα επωφεληθούν από τα σωτήρια φάρμακα.

«Αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές αποτελούν ένα ακόμα άλμα μπροστά στην τάση για ολοένα υψηλότερους στόχους και για συνεχώς μεγαλύτερα επιτεύγματα»,

υπογραμμίζει η Γενική Διευθύντρια της ΠΟΥ Dr. Margaret Chan. Και συμπληρώνει: «Με σχεδόν 10 εκατομμύρια ανθρώπους να λαμβάνουν σήμερα αντιρετροϊκή θεραπεία, βλέπουμε ότι οι προοπτικές - κάτι αδιανόητο μόλιςπριν από λίγα χρόνια - μπορούν να τροφοδοτήσουν πλέον τη δυναμική που απαιτείται για να εξαναγκαστεί η επιδημία του AIDS σε μια μη αναστρέψιμηπαρακμή».

Οι νέες συστάσεις ενθαρρύνουν όλες τις χώρες να ξεκινήσουν θεραπεία σε ενήλικες που ζουν με τον ιό του AIDS, όταν ο αριθμός των CD4 κυττάρων τους πέφτει από τα 500 κύτταρα/mm³ και κάτω - δηλαδή όταν το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι ακόμα ισχυρό. Η προηγούμενη σύσταση της ΠΟΥ, το 2010, ήταν να προσφέρεται θεραπεία από τα 350 CD4 κύτταρα/mm³ και κάτω. Το 90% όλων των χωρών έχουν υιοθετήσει τη σύσταση του 2010. Μερικές, όπως η Αλγερία,η Αργεντινή και η Βραζιλία, προσφέρουν ήδη θεραπεία στα 500 κύταρρα/mm3.

Οι νέες συστάσεις περιλαμβάνουν επίσης την παροχή αντιρετροϊκής θεραπείας - ανεξάρτητα απότο αριθμό των CD4 κυττάρων τους - σε όλα τα οροθετικά παιδιά κάτω των 5ετών, σε όλες τις οροθετικές έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες και σε όλους τους οροθετικούς συντρόφους, όταν ο ένας σύντροφος στη σχέση δεν έχει μολυνθεί από τον ιό. Η ΠΟΥ, εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι όλοι οι άνθρωποι με AIDS, με φυματίωση ή με τη νόσο της ηπατίτιδας Β πρέπει λαμβάνουν αντιρετροϊκή θεραπεία.

«Εξελίξειςόπως αυτές επιτρέπουν στα παιδιά και τις έγκυες γυναίκες να έχουν πρόσβαση σε θεραπεία νωρίτερα και με μεγαλύτερη ασφάλεια και μας επιτρέπει να προχωρήσουμε και να φτάσουμε πιο κοντά στο στόχο μας για μια γενιά ελεύθερη από AIDS», δηλώνει ο Εκτελεστικός Διευθυντής της UNICEF, Anthony Lake. Και προσθέτει: «Τώρα, πρέπει να επιταχύνουμε τις προσπάθειές μας, επενδύοντας σε καινοτομίες που θα μας επιτρέψουν να εξετάζουμε τα νεογέννητα μωρά ταχύτερα και να τους παρέχουμε την κατάλληλη θεραπεία, έτσι ώστε να απολαμβάνουν το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα στη ζωή».

«Παρέχοντας θεραπεία στους οροθετικούς ανθρώπους, με ασφαλή, οικονομικά προσιτά και εύκολα στη διαχείριση τους φάρμακα, θα τους κρατήσουμε υγιείς και θα μειώσουμε τις νέες μολύνσεις», τονίζει ο Dr. Gottfried Hirnschall, Διευθυντής του Τμήματος για το AIDS της ΠΟΥ. Και συμπληρώνει: «Αν οι χώρες μπορούν να ενσωματώσουν τις αλλαγές αυτές στο πλαίσιο των εθνικών πολιτικών τους και να τις ενισχύσουν με τα απαραίτητα μέσα, θα είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν μια σοβαρή βελτίωση της υγείας των πολιτών τους. Και τώρα, αλλά και μακροπρόθεσμα».

ΗΠΟΥ, ενθαρρύνει περαιτέρω τις χώρες να ενισχύσουν τους τρόπους που παρέχουν τις υπηρεσίες θεραπείας κατά του AIDS, με την π.χ. στενότερη ενσωμάτωσή τους με άλλες υπηρεσίες υγείας, όπως εκείνες για τη φυματίωση, τη μητρική και παιδική υγεία, τη σεξουαλική και αναπαραγωγικήυγεία, και τη θεραπεία για την εξάρτηση από τα ναρκωτικά.

Οισυστάσεις δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα από την ΠΟΥ, κατά την έναρξη τωνεργασιών του Διεθνούς Συνεδρίου για το AIDS στην Κουάλα Λουμπούρ. Μεταξύ άλλων, στα εγκαίνια του Συνεδρίου, έδωσαν το παρόν εκπρόσωποι απόχώρες, όπου η πιο έγκαιρη αντιρετροϊκή θεραπεία είναι ήδη εθνική πολιτική, αλλά και εκπρόσωποι αναπτυξιακών οργανισμών που παρέχουν τεχνική και οικονομική υποστήριξη.

«Οινέες κατευθυντήριες γραμμές της ΠΟΥ είναι πολύ επίκαιρες ενόψει της ταχείας προόδου που έχουμε σημειώσει στην επέκταση των προγραμμάτων για την πρόληψη και τη θεραπεία κατά του AIDS», υπογραμμίζει ο Dr Mark Dybul, Εκτελεστικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Ταμείου για την Καταπολέμηση του AIDS, της φυματίωσης και της ελονοσίας. Και προσθέτει: «Αυτό είναι ένα παράδειγμα του πώς το Παγκόσμιο Ταμείο και η ΠΟΥ συνεργάζονται για να υποστηρίξουν τις χώρες καθώς προχωρούμε προς την εξάλειψη του ιού του AIDS ως απειλή για τη δημόσια υγεία. Από την ίδρυσήτου το 2002, το Παγκόσμιο Ταμείο έχει υποστηρίξει περισσότερα από 1.000προγράμματα σε 151 χώρες , παρέχοντας θεραπεία κατά του AIDS σε 4,2 εκατομμύρια ανθρώπους.

Παρόλα αυτά, οι προκλήσεις παραμένουν. Παράλληλα με τις νέες κατευθυντήριες γραμμές θεραπείας κατά του AIDS, σε μια ενημέρωση για την πρόοδο των θεραπειών η ΠΟΥ, το UNAIDS και η UNICEF προσδιόρισαν τους τομείς που χρήζουν προσοχής:

·Ενώ ο αριθμός όλων των παιδιών που μπορούν να λάβουν αντιρετροϊκή θεραπεία, έχει αυξηθεί κατά 10% μεταξύ 2011 και 2012, αυτό εξακολουθεί να είναι μια πολύ αργή πρόοδος σε σύγκριση με το 20% των ενηλίκων.

·Μια περαιτέρω επιπλοκή είναι ότι πολλοί από τους πληθυσμούς υψηλού κινδύνου, όπως τα άτομα που κάνουν χρήση ενδοφλέβιων ναρκωτικών, οι άνδρες που έχουν σεξουαλικές σχέσεις με άνδρες, οι τρανσέξουαλ και οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία του σεξ, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν νομικά και πολιτιστικά εμπόδια που τους εμποδίζουν να λάβουν τη θεραπείαπου διαφορετικά θα ήταν πιο εύκολα διαθέσιμη.

·Ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι το σημαντικό ποσοστό των ανθρώπων που, για πολλούς λόγους, μένουν εκτός της θεραπείας.

Παρόλα αυτά, η Έκθεση «Παγκόσμια Ενημέρωση σχετικά με τη θεραπεία του AIDS: Αποτελέσματα, Επιπτώσεις και ευκαιρίες» περιέχει ενθαρρυντικά στοιχεία που ενισχύουν τη σκοπιμότητα της νέας σύστασης του ΠΟΥ για πιο πρώιμη αντιρετροϊκή θεραπεία.

Μεταξύ 2011 και 2012, η επιτάχυνση της αύξησης του αριθμού των ατόμων που λαμβάνουν αντιρετροϊκήθεραπεία επιτεύχθηκε, με επιπλέον 1,6 εκατομμύρια ανθρώπους να επωφελούνται από τα αντιρετροϊκά φάρμακα, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμόσε 9,7 εκατομμύρια ανθρώπους. Επιπλέον, η αύξηση της κάλυψης της θεραπείας παρατηρήθηκε σε κάθε περιοχή του κόσμου, με την Αφρική να βρίσκεται στην κορυφή: 4 στους 5 ανθρώπους που ξεκίνησαν θεραπεία το 2012 ζούσαν στην υποσαχάρια Αφρική.

«Σήμερα,σχεδόν 10 εκατομμύρια άτομα έχουν πρόσβαση σε σωτήριες για τη ζωή τους θεραπείες. Αυτός είναι ένα πραγματικός θρίαμβος της ανάπτυξης», δηλώνει οMichel Sidibé, Εκτελεστικός Διευθυντής του UNAIDS. Και προσθέτει: «Τώρα, η επιστήμη μας έχει δώσει μια νέα ευκαιρία - να εξασφαλίσουμε πως26 εκατομμύρια άνθρωποι θα λαμβάνουν τα πλήρη οφέλη των αντιρετροϊκών φαρμάκων για τη θεραπεία και πρόληψη του AIDS. Είμαι σίγουρος ότι θα πετύχουμε και πάλι».

News247

Keywords
Τυχαία Θέματα