«Περιορισμένες φιλοδοξίες» για τα πεπραγμένα της τρόικα στην Ε.Ε.

12:15 19/12/2013 - Πηγή: TNSite
Ο Αυστριακός ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) 'Οτμαρ Κάρας και ο Γάλλος Σοσιαλιστής Λιέμ Χοάνγκ Νγκοκ, βρίσκονται στη φάση της σύνταξης ενός πρώτου σχεδίου κοινής έκθεσης για τα πεπραγμένα της τρόικα στην ΕΕ.

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της Agence Europe, προς το παρόν έχουν «περιορισμένες φιλοδοξίες», δεδομένου ότι πολλοί αρμόδιοι παράγοντες είτε έχουν αρνηθεί να προσέλθουν στις ακροάσεις ενώπιον της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων της

ευρωβουλής είτε δεν έχουν ακόμη δώσει τις γραπτές απαντήσεις τους στις ερωτήσεις που τους έχουν υποβληθεί.

Όπως αναφέρει η Agence Europe ο εισηγητής του ΕΛΚ Ο. Κάρας θεωρεί ότι οι καθυστερήσεις αυτές δεν δημιουργούν πρόβλημα, διότι τα διαθέσιμα σε αυτό το στάδιο έγγραφα θα χρησιμεύσουν ως βάση για τις συζητήσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η τελική έκθεση ενδέχεται να περιλαμβάνει πληροφορίες που δεν έχουν αποσταλεί ακόμη, μαζί με στοιχεία που θα προκύψουν από τις επισκέψεις μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) στις αντίστοιχες χώρες.

Ο Ότμαρ Κάρας δήλωσε σχετικά: «Η λειτουργία της τρόικα βασίζεται στη συνεργασία των κυβερνήσεων, αλλά όχι στο κοινοτικό δίκαιο. Στο μέλλον, η διαφάνεια, ο έλεγχος του ΕΚ και η δημοκρατική νομιμότητα πρέπει να είναι εγγυημένες. Πρέπει το ταχύτερο δυνατόν, η τρόικα να εναρμονιστεί με το κοινοτικό δίκαιο, εξέλιξη για την οποία απαιτείται αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών. Για τον λόγο αυτό ζητώ αναθεώρησή τους το συντομότερο δυνατόν».

Μέχρι στιγμής, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατόρθωσε να φέρει εκπροσώπους του ΔΝΤ σε ακρόαση μόνο μία φορά, τον Ιούλιο του 2013, σχετικά με το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου.

Οι κανονισμοί του ΔΝΤ ορίζουν ότι οι εκπρόσωποί του θα πρέπει να γνωρίζουν εκ των προτέρων τι πρόκειται να περιμένουν σε περίπτωση ακρόασης και ότι τέτοιες συναντήσεις πρέπει να πραγματοποιούνται κεκλεισμένων των θυρών.

Αποστολές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα πραγματοποιηθούν στην Πορτογαλία, την Ελλάδα και την Κύπρο κατά την εβδομάδα από 6 έως 10 Ιανουαρίου και στη συνέχεια, στα μέσα Ιανουαρίου, θα υπάρξει ακρόαση στην επιτροπή του Επιτρόπου Oλι Ρεν, αρμόδιου για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις της ΕΕ, του πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, και του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρεγκλιγκ.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα