«Όπως τη χρειάζομαι εγώ την αγάπη δεν είναι εξάρτηση»

14:43 26/5/2013 - Πηγή: TNSite
Η αυτοκτονία της μητέρας του τον στοίχειωσε για πολλά χρόνια, πριν καταφέρει να ξεμπλέξει το πένθος που τον τυραννούσε. Όμως το βάρος αυτό κατάφερε να το μετουσιώσει σε τέχνη, και πλέον στα 34 του χρόνια είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς συγγραφείς της γενιάς του. Ο λόγος για τον Αύγουστο Κορτώ, κατά κόσμος Πέτρο Χατζόπουλο, ο οποίος μίλησε στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» εφ' όλης της ύλης.

Ο συγγραφέας εκφράζει την άποψή του ότι καθετί δραματικό μπορεί να λειτουργήσει ποιητικά, άρα και η βαθιά κρίση που διανύει η χώρα, όμως εξίσου γόνιμη μπορεί να είναι και μία περίοδος κοινωνικής ευωχίας.

Ερωτηθείς

αν κουράζεται ποτέ να γράφει, απαντά: «Είναι το πρώτο πράγμα που με ξεκουράζει. Οι μέρες που για λόγους φόρτου εργασίας -μετάφρασης κ.τ.λ.- δεν προλαβαίνω να γράψω είναι χαμένες μέρες».

Πονάει όμως η γραφή; «Υπάρχουν βιβλία τα οποία είναι οδυνηρά στο πώς ανοίγεσαι», σχολιάζει, αποκαλύπτοντας πως τον περασμένο Ιανουάριο έγραψε ένα βιβλίο για τη μητέρα του, το οποίο δεν ξέρει αν θα εκδώσει, καθώς είναι πολύ προσωπικό. «Βγήκε από μέσα μου ποταμηδόν μέσα σε δύο εβδομάδες. Βγήκε με έναν πόνο και για ένα μήνα μετά με ψιλοσακάτεψε. Αλλά ήταν κάτι που κουβαλούσα επί μία δεκαετία», παραδέχεται.

Στην ερώτηση αν η αγάπη είναι εξάρτηση, απαντά: «Όπως τη νιώθω εγώ και όπως τη χρειάζομαι δεν είναι. Έρχεται κάποτε η στιγμή του καθενός από εμάς που πρέπει να κάνουμε τον απολογισμό μας. Αλλά όχι αυτούς του ψευτο-απολογισμούς που κάνουμε κάθε μέρα, τα γλυκά ψεματάκια στον εαυτό μας. Εγώ δεν μιλάω για τέτοιους απολογισμούς για ψέματα. Μιλάω για την αλήθεια. Και η αλήθεια τις περισσότερες φορές πονάει, τσούζει, φαρμακώνει».

Ο Αύγουστος Κορτώ έχει γράψει 18 έργα για ενηλίκους, 9 έργα για παιδιά, μία ποιητική συλλογή, αμέτρητα άρθρα, ενώ έχει κάνει και 41 μεταφράσεις.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα