Όλη η υφήλιος γιορτάζει την Ημέρα της Γης

21:56 22/4/2013 - Πηγή: TNSite

Η υφήλιος γιορτάζει την Ημέρα της Γης.

Μάλιστα η Google αφιερώνει κινούμενο doodle της στο οποίο εμανίζεται ένα τοπίο της φύσης με βουνά, ποτάμια και φυσικό περιβάλλον στο οποίο εμφανίζονται όλα τα καιρικά φαινόμενα, από τον ήλιο στη συννεφιά και τη βροχή, της ημέρας και της νύχτας.

Η

πρώτη ημέρα της Γης, στις 22 Απριλίου το 1970, θεωρείται η έναρξη του σύγχρονου περιβαλλοντικού κινήματος.

Στόχος της, να κινητοποιήσει «άτομα και οργανισμούς προκειμένου να ενισχύσουν τη συλλογική μάχη ενάντια στην εκμεταλλευτική σχέση του ανθρώπου με τον πλανήτη», όπως οραματιζόταν ο εμπνευστής της Γκέιλορντ Νέλσον, γερουσιαστής του αμερικανικού Δημοκρατικού Κόμματος, ο οποίος πέθανε το 2005.

Η υπερθέρμανση, η ξηρασία, η ρύπανση των υδάτων και των εδαφών, η κλιματική αποσταθεροποίηση, είναι η καινούργια πραγματικότητα που βιώνει η Γη.

Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ το 42% των αυτοχθόνων θηλαστικών, 43% των πτηνών, 45% των πεταλούδων, 30% των αμφιβίων, 45% των ερπετών και 52% των ψαριών του γλυκού νερού κινδυνεύουν να εκλείψουν στην Ευρώπη.

Αντίστοιχη είναι και η υποβάθμιση του θαλάσσιου πλούτου λόγω της υπεραλίευσης και της μόλυνσης. Το 65% των εμπορικών ιχθυαποθεμάτων κινδυνεύουν με εξαφάνιση λόγω της εντατικής αλιεία. Υπολογίζεται ότι στη Μεσόγειο μόνο, έχουν διαρρεύσει τα τελευταία 15 χρόνια 55.000 τόνοι πετρελαίου ρυπαίνοντας χιλιάδες χιλιόμετρα ακτογραμμής.

Τους τελευταίους δύο αιώνες, από τις ανθρώπινες δραστηριότητες έχουν προστεθεί στην ατμόσφαιρα 2,3 τρισεκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του άνθρακα, εντείνοντας τις κλιματικές αλλαγές.

Εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί σήμερα σε διάφορες πόλεις. Στη Ουάσιγκτον, για παράδειγμα, οι κάτοικοι έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν στις προσπάθειες καθαρισμού ενός ποταμού, ενώ στη Βερακρούζ, στο Μεξικό, εθελοντές θα καθαρίσουν ακτές και θα μετάσχουν σε μεγάλη δενδροφύτευση. Στην πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας, διοργανώθηκε μαζικός χορός μιας οικολογικής διασκευής του παγκόσμιου hit “Gangnam Style”.

Στην Κίνα περισσότεροι από χίλιοι εθελοντές φύτεψαν μικρά δεντράκια στην έρημο Γκόμπι στο πλαίσιο πρωτοβουλίας που ξεκίνησε πριν από 25 χρόνια. «Είναι η πρώτη φορά που φυτεύω δέντρα στην έρημο γιατί πάντοτε πίστευα ότι οι έρημοι πρέπει να είναι πιο πράσινες», δήλωσε ένας εθελοντής στο κινεζικό δίκτυο CCTV. «Έτσι, συμμετείχα σε αυτή τη δραστηριότητα προκειμένου να κάνω κάτι για τη Γη. Εάν όλοι φύτευαν από ένα δέντρο, τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά.»

Madata

Keywords
Τυχαία Θέματα