Οι "Άνθρωποι" του Στέφανου Δασκαλάκη στο Μουσείο Μπενάκη

20:06 3/12/2013 - Πηγή: TNSite

Τριάντα μία ανθρώπινες μορφές, οι περισσότερες ολόσωμες μεγάλων διαστάσεων, παρουσιάζονται στην αίθουσα του δευτέρου ορόφου του κεντρικού κτηρίου του Μουσείο Μπενάκη, κατόπιν επιθυμίας και προτίμησης του δημιουργού τους, Στέφανου Δασκαλάκη για την συγκεκριμένη αίθουσα, υπό τον τίτλο «Άνθρωποι».

Τα πορτρέτα χρονολογούνται από τις αρχές του 2000 μέχρι και σήμερα και αποτελούν τη συνέχεια μιας ζωγραφικής πορείας που ξεκίνησε από τα εσωτερικά δωματίων της δεκαετίας του ’80 και τις μεγάλες νεκρές φύσεις της δεκαετίας του ’90, με κοινό πάντα άξονα τη

ζωγραφική με μοντέλο, έμψυχο ή άψυχο, στον κλειστό χώρο του εργαστηρίου. Η επιμελήτρια της έκθεσης, Ελισάβετ Πλέσσα, αναφέρει για τη ζωγραφική του Στέφανου Δασκαλάκη, τον οποίο χαρακτηρίζει ζωγράφο του βλέμματος: «ΟΣτέφανος Δασκαλάκης έχει εμμονή με το βλέμμα και με την ίδια την ύλη της ζωγραφικής. Στα έργα του, λόγω του έντονου ρεαλισμού, πολλές φορές νιώθει κανείς την επιθυμία να μπορούσε να δει την πραγματική εικόνα αλλά γρήγορα αντιλαμβάνεται ότι, εντέλει και παρ’ όλα αυτά, δεν έχει καμία σημασία. Η ζωγραφική του «γδέρνει» το μάτι και το χέρι και την ψυχή εκείνου που την αντικρίζει και τον αναγκάζει, αν θέλει να δει, να αντιληφθεί πως η ρεαλιστική απεικόνιση του κόσμου που μας περιβάλλει μπορεί να είναι ταυτόχρονα ό, τι πιο μη ρεαλιστικό».

Ο ίδιος ο ζωγράφος αναφέρει για τα έργα του: «Το μοντέλο δεν είναι κάτι από το οποίο ζητάς να παίξει κάποιον «ρόλο» που θα του επιβάλλεις. Πρέπει, αντίθετα, να του δώσεις τον χρόνο για να βρει μόνο του τον μοναδικό ρόλο που αξίζει τον κόπο και που είναι ο ίδιος του ο εαυτός, να πάρει τη στάση που του ταιριάζει, να βρει το δικό του βλέμμα. Πολλές φορές, όταν ζωγραφίζω, έχω το αίσθημα ότι το έργο που κάνω, κατά κάποιον τρόπο, μου υπαγορεύεται από τα μοντέλα που στέκονται απέναντί μου, έτσι ώστε ο κόσμος τους, μέσω εμού, μέσω της ζωγραφικής, να λάβει αντικειμενική υπόσταση».

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα λάβουν χώρα πολλές παράλληλες εκδηλώσεις, όπως ξεναγήσεις για το κοινό από τον καλλιτέχνη και προβολή του ντοκιμαντέρ «Στέφανος Δασκαλάκης: Σχόλια σε ένα πορτρέτο», 2006, σε σκηνοθεσία του Λάκη Παπαστάθη, όπως και ομιλίες του ζωγράφου με τον Λ. Παπαστάθη και τον φωτογράφο Πλάτωνα Ριβέλλη. Την έκθεση συνοδεύει πλήρως εικονογραφημένος κατάλογος, σχεδιασμένος από τον Αλέξη Βερούκα, με κείμενα των Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, Ελισάβετ Πλέσσα, Λάκη Παπαστάθη, Παναγιώτη Τέτση, Γιάννη Τσαρούχη και Αλέκου Φασιανού, που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις του Μουσείου Μπενάκη.

Διάρκεια 4 Δεκεμβρίου-19 Ιανουαρίου 2014.

Keywords
Τυχαία Θέματα