Ενέργειες για ανάκτηση της αξιοπιστίας στον χρηματοπιστωτικό τομέα

19:50 3/12/2013 - Πηγή: TNSite
Οι ενέργειες στις οποίες θα προβεί η κυβέρνηση από κοινού με τον ιδιωτικό τομέα, για ανάκτηση της αξιοπιστίας της Κύπρου, ως διεθνούς χρηματοπιστωτικού κέντρου, αποφασίσθηκαν σε σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, στη σύσκεψη, συμμετείχαν εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονομικών, της Κεντρικής Τράπεζας, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, της Μονάδας Καταπολέμησης Οικονομικού Εγκλήματος, ο

διευθυντής του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων και οι πρόεδροι του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών και του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών, Γιάννης Χαριλάου, δήλωσε ότι στη σύσκεψη αποφασίσθηκε η ολοκλήρωση του σχεδίου δράσης μέχρι την Παρασκευή, για αντιστροφή του αρνητικού κλίματος, μετά την απόφαση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης να κατατάξει την Κύπρο πολύ χαμηλά σε θέματα διαφάνειας και ανταλλαγής φορολογικών πληροφοριών.

Αποφασίσθηκε, επίσης, η υπογραφή σύμβασης με διεθνή οργανισμό, ο οποίος ασχολείται με τη συνθήκη αμοιβαίου ενδιαφέροντος και διαχείρισης των φορολογικών θεμάτων και ανταλλαγής πληροφοριών, προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος η Κύπρος να μπει στη μαύρη λίστα ξένων χωρών και δη της Ρωσίας.

Σε δεύτερη σύσκεψη οικονομικού περιεχομένου που ακολούθησε στο Προεδρικό, συζητήθηκε ο συντονισμός για την καλύτερη στήριξη από επιχειρηματικής πλευράς των προεδρικών αποστολών στο εξωτερικό, για προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Η πρώτη επίσκεψη του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, θα πραγματοποιηθεί στις 27 και 28 Ιανουαρίου στο Κατάρ και θα ακολουθήσουν το πρώτο τρίμηνο του 2014, αποστολές στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ομάν, και την Κίνα.

Ακολούθως θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του κ. Αναστασιάδη στη Ρωσία.

Ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ, Φειδίας Πηλείδης δήλωσε ότι υπάρχει ανάγκη υπογραφής διακρατικών συμφωνιών, οι οποίες να καλύπτουν το κενό που δημιουργείται λόγω του γεγονότος ότι οι τραπεζικές εγγυήσεις για μεγάλα έργα στο εξωτερικό δεν γίνονται αποδεκτές.

Όπως ανέφερε, πρέπει να γίνουν ρυθμίσεις, ώστε οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες που αντιμετωπίζουν σήμερα τα μεγαλύτερα προβλήματα, να μπορούν να εκτελέσουν έργα στο εξωτερικό.

Εφερε ως παράδειγμα το Κατάρ, το οποίο θα φιλοξενήσει το Μουντιάλ, λέγοντας ότι θα γίνουν πολλά έργα και θα χρειασθεί η συμβολή των κατασκευαστικών αυτών εταιρειών.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Προσέλκυσης Ξένων Επενδύσεων, Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης, δήλωσε μετά τη σύσκεψη ότι χρειάζεται συντονισμός για την προβολή στο εξωτερικών διαφόρων προγραμματισμένων έργων του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, όπως μαρίνες, γήπεδα γκολφ και θεματικά πάρκα.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα