Ο πολύς ύπνος αυξάνει (και) τον κίνδυνο άνοιας

13:22 9/10/2013 - Πηγή: TNSite

Ο πολύς ύπνος αυξάνει (και) τον κίνδυνο άνοιας

Εννέα ή περισσότερες ώρες ύπνου το 24ωρο μπορεί να επιταχύνουν την εκφύλιση των νοητικών λειτουργιών και ίσως να αυξάνουν τον κίνδυνο άνοιας, σύμφωνα με μία νέα, ισπανική μελέτη.

Μάλιστα ο κίνδυνος ισχύει ακόμα και όταν κάποιος κοιμάται φυσιολογικά το βράδυ (λ.χ. 7-8 ώρες) αλλά ξαπλώνει και 1-2 ώρες το μεσημέρι.

Η μελέτη διήρκησε τρία χρόνια και πραγματοποιήθηκε σε 2.715 εξηντάρηδες και εβδομηντάρηδες εθελοντές, οι οποίοι κατά την έναρξή της υποβλήθηκαν σε ένα

τεστ αξιολόγησης των νοητικών λειτουργιών που λέγεται MMSE.

Επί τρία χρόνια οι εθελοντές κρατούσαν αναλυτικά ημερολόγια ύπνου, τα οποία έδειξαν πως σχεδόν οι μισοί (το 49%) κοιμόντουσαν φυσιολογικά, δηλαδή 6-8 ώρες κάθε βράδυ.

Το 40% όμως κοιμόντουσαν υπερβολικά πολύ (τουλάχιστον 9 ώρες το 24ωρο), ενώ οι υπόλοιποι πολύ λίγο (κάτω από 5 ώρες το 24ωρο).

Όταν οι ερευνητές στο τέλος της μελέτης υπέβαλλαν εκ νέου στο τεστ τους εθελοντές τους, διαπίστωσαν πως οι επιδόσεις όσων κοιμόντουσαν υπερβολικά πολύ είχαν μειωθεί τρεις φορές περισσότερο απ’ ό,τι εκείνες όσων κοιμόντουσαν φυσιολογικά (κατά 0,6 έναντι 0,2 βαθμών).

Είχαν επίσης μειωθεί περισσότερο και από εκείνες των εθελοντών που κοιμόντουσαν πολύ λίγο (μείωση κατά 0,6 έναντι 0,5 βαθμών αντιστοίχως).

Οι διαφορές αυτές παρέμειναν σημαντικές ακόμα και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν άλλους παράγοντες, όπως η ηλικία, που θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο στην εκφύλιση των νοητικών λειτουργιών.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Χουλιάν Μπενίτο-Λεόν από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο 12 de Octubre, στη Μαδρίτη, υπολόγισαν ότι τα ευρήματά τους σημαίνουν πως ο ρυθμός εκφύλισης των νοητικών λειτουργιών σε όσους κοιμούνται πάρα πολύ είναι 0,2 βαθμοί στην κλίμακα MMSE κατ’ έτος.

«Δεδομένου ότι η διάρκεια του ύπνου είναι δυνητικά τροποποιήσιμη, η συσχέτισή της με την νοητική εκφύλιση θα μπορούσε να έχει πρακτικό αντίκτυπο για την πρωτογενή πρόληψη της άνοιας και των νοητικών διαταραχών», γράφουν στην «Επιθεώρηση Ψυχιατρικής Έρευνας» (JPR) ο δρ Λεόν και οι συνεργάτες του.

Σπεύδουν, όμως, να διευκρινίσουν ότι ο υπερβολικά πολύς ύπνος θα μπορούσε να αποτελεί και σύμπτωμα της νοητικής εκφύλισης.

Και καταλήγουν: «Αν και προς το παρόν δεν υπάρχει πειστική βιολογική εξήγηση για μια σχέση αιτίας-αποτελέσματος μεταξύ του υπερβολικού ύπνου και της νοητικής εκφύλισης, η μελέτη μας παρέχει περαιτέρω ενδείξεις ότι τα νοητικά ελλείμματα στις διαταραχές ύπνου δεν είναι στατικά».

Πηγή : Web Only

Τα Νέα

Keywords
Τυχαία Θέματα