Ο ΟΗΕ κατήγγειλε τα βασανιστήρια στη Λιβύη

14:22 2/10/2013 - Πηγή: TNSite
Ο ΟΗΕ κατήγγειλε σε έκθεσή του τη γενικευμένη πρακτική των βασανιστηρίων και των κακοποιήσεων στα κέντρα κράτησης της Λιβύης, τα οποία διευθύνουν οι ένοπλες ομάδες που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια της εξέγερσης.

«Τα βασανιστήρια είναι γενικευμένα και διαπράττονται συχνότερα μετά τη σύλληψη κάποιου και στη διάρκεια των πρώτων ημερών της ανάκρισής του με στόχο την απόσπαση ομολογίας

ή και άλλων πληροφοριών», δήλωσε η Ραβίνα Σαμντασάνι, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

«Σε κάποιες περιπτώσεις τα μέλη των ένοπλων ομάδων έχουν παραδεχθεί ανοικτά και μάλιστα έχουν προσπαθήσει να δικαιολογήσουν τη σωματική βία που άσκησαν εις βάρος κρατούμενων», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι παρά την προσπάθεια που ξεκίνησε το 2012 να αναλάβει η Λιβύη την ευθύνη για τα σωφρονιστικά ιδρύματα στη χώρα, τα κέντρα κράτησης όπου βρίσκονται περίπου 8.000 φυλακισμένοι σε σχέση με την εξέγερση του 2011 παραμένουν στην ουσία υπό τον έλεγχο των ένοπλων ομάδων που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια της εξέγερσης.

«Οι περισσότεροι από τους 8.000 (…) κρατούνται χωρίς δίκη», κατήγγειλε η Σαμντασάνι, προσθέτοντας ότι οι κρατούμενοι αυτοί γενικά δεν έχουν πρόσβαση σε δικηγόρους, ούτε μπορούν να δεχθούν επισκέψεις από την οικογένειά τους.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα