Ο εξυπνάκιας του κρασιού: μήπως είστε εσείς;

01:07 15/10/2013 - Πηγή: TNSite

Ο ξερόλας του κρασιού δεν ξέρει τα πάντα για το κρασί, ακόμα και αν έτσι διατείνεται. Τα πάντα για το κρασί τα ξέρει ο sommelier. Ο εξυπνάκιας ή αλλιώς οινο-σνόμπ είναι εν ολίγοις, ένας επιδειξιομανής σχετικά με το κρασί και τις ποικιλίες του και τίποτα παραπάνω.

Γνωρίζει περισσότερα για την πόζα που πρέπει να πάρει όταν πίνει το κρασί, παρά για το ίδιο το κρασί. Έχει ταξιδέψει σε όλους τους αμπελώνες της Τοσκάνης και της Σικελίας, φορώντας λευκά λινά κοστούμια και εσπαντρίγιες, αλλά μέχρι εκεί φτάνουν οι γνώσεις του για το κρασί.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ποτηράκια ελαιόλαδου
με φέτα, ντομάτα και ελιά!

Όταν βρεθείτε λοιπόν, σε μια παρέα και ακούσετε σούσουρο ότι κάποιος γνωρίζει πολλά σχετικά με το κρασί, πριν δείξετε εντυπωσιασμένος από τις γνώσεις του, έχετε στο νου σας τα παρακάτω 13 σημάδια που μπορούν να σας αποδείξουν ότι πρόκειται για φούσκα. Εάν όμως, κάνετε εσείς μερικά από τα παρακάτω και το σούσουρο συνδυάζεται με βλέμματα που πέφτουν πάνω σας, τότε να φροντίσετε να φυλαχθείτε.

• Επιμένετε πολύ στο σωστό ποτήρι κρασιού και φροντίζετε πάντα να δηλώνετε ξεκάθαρα πως εσείς πίνετε το κρασί σας μόνο σε ποτήρια κρασιού ειδικά για το αντίστοιχο είδος και έχετε αγοράσει πρώτοι την τελευταία λέξη της νέας μόδας των ποτηριών.

• Κάθε φορά που κάποιος πιάνει το ποτήρι του, όχι διακριτικά από το «πόδι» αλλά αδιακρίτως με τη χούφτα του από τη φούσκα, αφήνοντας έτσι δαχτυλιές στο κρύσταλλο και κάνοντας το μέγα λάθος να ανεβάσει τη θερμοκρασία του κρασιού, εσείς παίρνετε βαθιές ανάσες ώστε να ηρεμήσετε και να μην ξεσπάσετε σε δριμύ «κατηγορώ» στο τραπέζι του δείπνου, πάνω από το αρνάκι γάστρας.

• Έχετε ομολογουμένως τη γνώση και θυμάστε κάθε καλή χρονιά, κάθε ποιοτικού κρασιού και την ίδια γνώση έχετε μεταδώσει σε φίλους και οικογένεια, αφού δεν χάνετε την παραμικρή ευκαιρία να τους επιδείξετε τις γνώσεις σας.

• Το σπίτι των ονείρων σας το φαντασιώνεστε με ένα υπόγειο κελάρι γεμάτο με κρασιά. Μπορεί στην παρούσα φάση να στριμώχνεστε σε μια γκαρσονιέρα 35 τετραγωνικών στο κέντρο της πόλης και να πληρώνετε χρυσή τη ΔΕΗ για να διατηρείτε σε καλή θερμοκρασία όλα τα κρασιά που έχετε στο σπίτι σας, αλλά το κελάρι είναι το όνειρό σας.

• Δεν αγοράζετε ποτέ ένα κρασί που βγήκε σε κακή χρονιά. Δεν βρίσκετε τίποτα το ενδιαφέρον σε αυτό, κάτι με το οποίο διαφωνούν όσοι πραγματικά γνωρίζουν και ενδιαφέρονται να μάθουν για το κρασί.

• Η συλλογή σας από κρασιά αυξάνεται ταχύτερα από το ρυθμό κατανάλωσης.

• Για εσάς οι τρόποι για να ανοίξει κάποιος ένα μπουκάλι κρασί δεν περιλαμβάνουν πολύπλοκα και στολισμένα ανοιχτήρια. Χρησιμοποιείτε αποκλειστικά και μόνο το κλασικό τιρμπουσόν που κουβαλάτε πάντα μαζί σας, όπως άλλωστε και κάθε καλός sommelier.

• Δεν αγοράζετε κρασί που έχει βαθμολογία κάτω των 94 πόντων στην εκατοστιαία κλίμακα ποιότητας κρασιού.

• Προτιμάτε να συλλέγετε ποικιλίες που είναι μεγαλύτερες ηλικιακά από τα δικά σας χρόνια ή τουλάχιστον να έχουν κλείσει τη 15ετία στο κελάρι του οινοποιού.

• Έχετε αποκτήσει ένα εκνευριστικό τικ: πριν πιείτε οτιδήποτε το ανακινείτε ελαφρώς. Η συνήθεια ξεκίνησε με το κρασί και τώρα πια στροβιλίζετε τον καφέ, το τσάι, το γάλα και ό,τι άλλο σερβίρεται σε ποτήρι…

• Τα κρασιά που πωλούνται σε χάρτινα κουτιά ή έχουν βιδωτά καπάκια τα έχετε δει στο σουπερμάρκετ αλλά δεν γνωρίζετε τι ακριβώς είναι και δεν σας ενδιαφέρει να μάθετε. Κρασί πάντως, σίγουρα δεν είναι για εσάς…

• Κάθε φορά που ο σερβιτόρος φέρνει το μενού των κρασιών και δεν καταλήγει στα χέρια σας εντός δευτερολέπτων ή έστω η παραγγελία δεν παίρνει την τελική σας έγκριση, τότε δεν έχετε κανένα άλλο λόγο να παρευρίσκεστε στο τραπέζι και η μοναδική επιλογή είναι να πνίξετε τον πόνο σας από την απόρριψη που μόλις βιώσατε, σε ένα μπουκάλι Burgundy, στο σπίτι σας.

• Όσα πληρώνετε σε ετήσια βάση για το αμάξι σας, τόσα πληρώνετε και για τη συλλογή σας από σπάνια μπουκάλια κρασιού και δεν σας προβληματίζει αυτό το καθεστώς, ούτε στο ελάχιστο. Με το κρασί άλλωστε ταξιδεύετε σε μέρη που δεν πάει το αμάξι…

clickatlife.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ποτηράκια ελαιόλαδου με φέτα, ντομάτα και ελιά!

OnNews

Keywords
Τυχαία Θέματα