«Νίκη» της CISAC στη διαμάχη με την Κομισιόν

02:58 14/4/2013 - Πηγή: TNSite
Τα ευρωπαϊκά δικαστήρια δικαίωσαν τις εταιρείες συλλογικής διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων στη διαμάχη τους με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που τις κατηγορούσε για αθέμιτες συμφωνίες που παραβιάζουν το δίκαιο περί ανταγωνισμού.

Η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Εταιρειών Συνθετών και Στιχουργών (CISAC) εκπροσωπεί τις εταιρείες συλλογικής διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών μουσικών έργων σε περισσότερες από 120 χώρες.

Το 2000 ο όμιλος RTL είχε προσφύγει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταγγέλλοντας ότι μια εταιρεία

μέλος της CISAC αρνήθηκε να του χορηγήσει άδεια χρησιμοποίησης των έργων σε ευρωπαϊκή κλίμακα. Το 2003, η Music Choice Europe, η οποία παρέχει υπηρεσίες ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών μεταδόσεων μέσω του διαδικτύου, κατέθεσε και αυτή προσφυγή κατά της CISAC για την τυποποιημένη σύμβαση που προωθεί μεταξύ των μελών της.

Με αφορμή αυτές τις προσφυγές η Επιτροπή, τον Ιούλιο του 2008, απαγόρευσε σε 24 ευρωπαϊκές εταιρείες διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων - δηλαδή σχεδόν σε όλες τις εταιρείες χωρών-μελών της ΕΕ - να παρεμποδίζουν τον ανταγωνισμό, κυρίως εφαρμόζοντας ρήτρες αποκλειστικότητας. Οι εταιρείες και η ίδια η CISAC προσέφυγαν με τη σειρά τους στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης επισημαίνοντας ότι ο ρόλος τους είναι να αγωνίζονται για να μην χρησιμοποιούντα χωρίς άδεια τα μουσικά έργα.

Σήμερα το Δικαστήριο τις δικαίωσε, ακυρώνοντας την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την CISAC και για άλλες 20 ευρωπαϊκές εταιρείες, με το αιτιολογικό ότι η Επιτροπή δεν παρουσίασε επαρκείς αποδείξεις.

Οι εταιρείες αυτές αναλαμβάνουν να εισπράττουν και να διανέμουν τα δικαιώματα, δηλαδή την αμοιβή των συνθετών, στιχουργών και λοιπών δημιουργών που τους αναλογεί από τη μετάδοση των έργων τους. Η CISAC έχει εκπονήσει μια τυποποιημένη σύμβαση για τις συμφωνίες αμοιβαίας εκπροσώπησης μεταξύ των μελών της, με σκοπό τη διαχείριση των δικαιωμάτων της μιας από την άλλη.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα