Μήνυμα Στουρνάρα σε τρόικα: Να μη χαλάσει η διαπραγμάτευση με παράλογα αιτήματα

13:00 19/10/2013 - Πηγή: TNSite

Ο κ. Στουρνάρας σημειώνει ότι η διαπραγμάτευση με την τρόικα συνεχίζεται εδώ και καιρό και προσθέτει ότι "δεν συμφέρει κανέναν να προβάλει παράλογες θέσεις σήμερα".

Ο υπουργός, ζητά από την Ευρώπη, απόφαση για το χρέος ακόμη και με έκτακτο Eurogroup, την ημέρα που θα πιστοποιηθεί το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα τον Απρίλιο και χαρακτηρίζει άδικη τη θέση ορισμένων χωρών,

που θέλουν να πάνε στις ευρωεκλογές του Μαΐου, χωρίς συγκεκριμένη απόφαση για την Ελλάδα.

Ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει πετύχει τεράστια προσαρμογή και αυτή η καλή πορεία δεν πρέπει να χαλάσει από τα παράλογα αιτήματα των εταίρων μας και παραδέχθηκε ότι υπάρχει διάσταση απόψεων με την τρόικα, όσον αφορά το δημοσιονομικό κενό.

"Την τελευταία φορά που έφυγαν οι επικεφαλής της τρόικας, υπήρχε όντως μια διάσταση απόψεων για το δημοσιονομικό κενό του 2014. Το δικό μας επιχείρμηα είναι ότι φεύγοντας οι ίδιοι τον Ιούλιο, είχαν βρει ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό. Από τότε μέχρι τώρα τα πράγματα πήγαν καλύτερα, δεν πήγαν χειρότερα. Ορισμένες αποκλίσεις σε υποτομείς της γενικής κυβέρνησης υπάρχουν, όπως επίσης μέτρα τα οποία δεν λάβαμε. Για παράδειγμα, δεν μπορούσαμε να πάρουμε μέτρα όπως η επιβολή εισφοράς 0,2 τοις χιλίοις στον τζίρο των επιχειρήσεων, ενώ επίσης δεν πήραμε μέτρα μείωσης των μισθών και των συντάξεων των ενστόλων. Καταρχήν, βέβαια πρέπει να αποκλείσουμε οποιαδήποτε αύξηση φόρων. Αλλά στοχευμένες μειώσεις δαπανών σε τομείς της γενικής κυβέρνησης ή διαρθρωτικά μέτρα οφείλουμε να τα βρούμε και να τα εφαρμόσουμε. Άλλωστε αυτό προβλέπεται και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, που καταθέσαμε" είπε χαρακτηριστικά.

Ο Γιάννης Στουρνάρας, επανέλαβε ότι δεν συμφέρει τη χώρα η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών και απέκλεισε την αύξηση φόρων και τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

"Περικοπές σε μισθούς και κύριες συντάξεις θα τις αποφύγουμε. Θα γίνει μόνο ότι προβλέπεται σε νόμους που έχουν ήδη υιοθετηθεί και αφορούν στην εξυγίανση του ασφαλιστικού συστήματος" τόνισε.

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών τάχθηκε υπέρ ενός νέου "κουρέματος" του ελληνικού χρέους και προκρίνει ως λύση την 50ετή επιμήκυνση με μείωση των επιτοκίων δανεισμού.

News247

Keywords
Τυχαία Θέματα