Κινήσεις πανικού στην Αργεντινή

14:35 23/1/2014 - Πηγή: TNSite
Σε μια ακόμα κίνηση πανικού, η κυβέρνηση της Αργεντινής, για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, αυστηροποιεί τους περιορισμούς στις συναλλαγματικές συναλλαγές, βάζοντας ακόμη μεγαλύτερα εμπόδια για την αγορά προϊόντων μέσω internet.

«Πρόκειται για την κλιμάκωση μιας προσπάθειας να σταματήσει την φθίνουσα πορεία των αποθεματικών σε δολάρια», αναφέρει το δημοσίευμα του Bloomberg.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την απόφαση της κυβέρνησης, το μέγιστο όριο αγορών προϊόντων, που εισάγονται στη χώρα μέσω ηλεκτρονικής αγοράς με τη χρήση πιστωτικής κάρτας,

περιορίζονται σε δύο. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με το Bloomberg, «η κυβέρνηση αποφάσισε από χθες να αυξήσει σημαντικά τη γραφειοκρατία για online αγορές», ώστε αυτό να λειτουργήσει ως αντικίνητρο για τους δυνητικούς αγοραστές.

«Δεδομένης της μεγάλης αύξησης της χρήσης αυτών των καναλιών, που δυσκολεύει περισσότερο τους τελωνειακούς ελέγχους, πρέπει να επιβάλουμε μέτρα, προκειμένου να έχουμε καλύτερη ενημέρωση για τις μεταφορές των προϊόντων», υπογραμμίζει η κυβερνητική απόφαση.

«Τα τελευταία δύο χρόνια διακυβέρνησης της, η πρόεδρος Cristina Fernandez de Kirchner έχει ξεμείνει από επιλογές, καθώς τα αποθεματικά εξαντλούνται και οι επενδυτές χάνουν την εμπιστοσύνη τους αναφορικά με την ικανότητά της να ομαλοποιήσει τις σχέσεις με τους ξένους πιστωτές», αναφέρει στο Bloomberg η επικεφαλής στρατηγικής της Jefferies, Siobhan Morden. «Οι σημερινοί περιορισμοί, ένας από τους περισσότερους από τριάντα, που έχει επιβάλει η κυβέρνηση Kirchner από το 2011, πλήττουν την αξιοπιστία της χώρας», συμπληρώνει.

Καθίζηση αποθεματικών

«Οι αγορές online διπλασιάστηκαν τον τελευταίο χρόνο σε σύγκριση με το 2012», αναφέρει η εφημερίδα του Buenos Aires 'La Nacion'. «Η Αργεντινή κατέγραψε, τα πρώτα 3 τρίμηνα του 2013, το μεγαλύτερο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, με έτος βάσης το 2001, όταν η οικονομική κρίση έριξε τη χώρα της Νότιας Αμερικής στο χάος», υπογραμμίζει το Bloomberg. «Τα αποθέματα, τα οποία χρησιμοποιεί η χώρα για να αποπληρώσει τους πιστωτές της, έχουν κατρακυλήσει κατά 31% το τελευταίο έτος, στα $29,5 δισ., πιάνοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2006», συμπληρώνει.

«Το χρέος της Αργεντινής είναι το πιο ακριβό στον κόσμο αναφορικά με την ασφάλισή του έναντι χρεοκοπίας και η μέση απόδοση του είναι 12,08%, μόλις λίγο καλύτερο από αυτό της Βενεζουέλας, που έχει την υψηλότερη απόδοση δανεισμού ανάμεσα σε 50 αναδυόμενες οικονομίες της αγοράς», αναφέρει η JPMorgan Chase.

Κρίση εμπιστοσύνης

Η Κεντρική Τράπεζα έχει ήδη υποτιμήσει το πέσο 5,3% το τρέχον έτος, ο γρηγορότερος ρυθμός υποτίμησης στις αναδυόμενες αγορές, σε μία προσπάθεια να ωθήσει την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών και να κλείσει το κενό μίας αυξανόμενης μαύρης αγοράς, στην οποία οι Αργεντινοί είναι πρόθυμοι να πληρώσουν σχεδόν το διπλάσιο από το επίσημο ποσοστό του 6,8870.

«Η επόμενη φάση είναι μία πληθωριστική ακίδα, που χειροτερεύει την κατανάλωση και τις επενδύσεις και υπονομεύει τα κέρδη ανταγωνιστικότητας του FX», αναφέρει η Morden. «Η πρόεδρος της χώρας είναι εκκωφαντικά απούσα , απασχολούμενη με τις τριβές εντός του υπουργικού της συμβουλίου, και η λήψη μόνο αποσπασματικών μέτρων, υποδηλώνει μία επικείμενη κρίση εμπιστοσύνης», συμπληρώνει η επικεφαλής στρατηγικής της Jefferies.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα