Κάρας: Η τρόικα έκανε λάθη αλλά έσωσε την Ελλάδα από την πτώχευση

10:59 29/1/2014 - Πηγή: TNSite

τρόικα ήταν ενδιάμεση λύση. Υπήρχε ανάγκη για ένα εργαλείο όπως η τρόικα, η οποία απέτρεψε την πτώχευση αρκετών χωρών. Χωρίς την τρόικα σήμερα η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη.

Αυτό δεν σημαίνει

ότι κάθε μεμονωμένη απόφασή της και οι διαδικασίες λήψης αποφάσεων ήταν τέλειες. Η παρούσα κρίση της Ευρώπης είναι η μεγαλύτερη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Κανείς, καμία χώρα, κανένας θεσμός, δεν ήταν προετοιμασμένοι για μια τέτοια κατάσταση.

Ήμασταν αναγκασμένοι να επιδιορθώσουμε το πλοίο εν μέσω καταιγίδας. Και η καταιγίδα δεν έχει ακόμη περάσει. Αλλά σώσαμε το πλοίο. Και αυτό πρέπει να το αναγνωρίσουν όλοι. Όμως, τώρα οφείλουμε να αναρωτηθούμε τι πρέπει να γίνει, και καλύτερα, σε παρόμοιες περιπτώσεις στο μέλλον", σημειώνει σε συνέντευξή του στην Καθημερινή.

Ερωτηθείς αν η Ελλάδα έπεσε θύμα πειραματισμών, ανέφερε πως αυτό θα το διαπιστώσουν και με τις συναντήσεις τους στην Αθήνα.

"Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες διαθέτουν εσωτερικά εργαλεία για την περίπτωση όπου μια τοπική κυβέρνηση απειλείται με πτώχευση.

Στη χώρα μου, σε μια τέτοια κατάσταση, ο περιφερειακός κυβερνήτης στέλνει έναν τοπικό επίτροπο στην προβληματική πόλη και ο επίτροπος αναλαμβάνει τα λογιστικά.

Όλες οι χώρες της Ευρώπης διαθέτουν τέτοιους μηχανισμούς. Στο επίπεδο της Ε.Ε. δεν έχουμε ακόμη κάτι ανάλογο. Η τρόικα ήταν προσωρινή λύση.

Όταν επισκευάζεις το πλοίο στη θάλασσα, εν μέσω καταιγίδας, είναι προφανές ότι όλοι ταλαιπωρούνται. Φυσικά, μια τέτοια πορεία έχει σκαμπανεβάσματα.

Η καταιγίδα έδειξε σε ποιους τομείς η Ε.Ε. ήταν ανίκανη να ενεργήσει αποτελεσματικά. Γι’ αυτό πρέπει να διδαχθούμε από αυτήν την εμπειρία ώστε να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι στο μέλλον", σημείωσε.

Επισημαίνει παράλληλα πως η απουσία των αναγκαίων μηχανισμών εντός της Ε.Ε. κατέστησε αναπόφευκτη την εμπλοκή του ΔΝΤ που διέθετε την τεχνογνωσία.

Σπεύδει πάντως να ταχθεί υπέρ της δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου που θα βοηθά σε ανάλογες καταστάσεις στο μέλλον.

Ο κ. Κάρας και η αντιπροσωπεία της Επιτροπής θα συναντηθούν με τον υπ. Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, τον πρόεδρο και επιτροπές της Βουλής, στελέχη τραπεζών και επιμελητηρίων και εκπροσώπους του ΣΕΒ, της ΓΣΕΒΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ.

Πηγή: Καθημερινή

News247

Keywords
Τυχαία Θέματα