Η τρόικα άρχισε τη δεύτερη αξιολόγηση της κυπριακής οικονομίας

13:21 29/10/2013 - Πηγή: TNSite
Άρχισε σήμερα η δεύτερη αξιολόγηση της κυπριακής οικονομίας από τα κλιμάκια της τρόικα, για τη διακρίβωση του βαθμού εφαρμογής των μνημονιακών διατάξεων.

Οι επικεφαλής των τριών κλιμακίων της τρόικας είχαν, αρχικά, συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη και τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας στην Κύπρο, κατά την οποία καθορίστηκε το πρόγραμμα της επισκόπησης, που

θα κρατήσει έως τις 11 Νοεμβρίου.

Ακολούθως, ο υπουργός Οικονομικών συνέχισε τις διαβουλεύσεις με το κλιμάκιο της τρόικας που ασχολείται με το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, με βάση μελέτη που ετοίμασε οίκος PWC για την ιδιωτικοποίηση- μετοχοποίηση των ημικρατικών οργανισμών.

Ξεχωριστό κλιμάκιο είχε επίσης συναντήσεις στην Κεντρική Τράπεζα για τις εξελίξεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Ειδικότερα , τεχνοκράτες της ΚΤΚ προέβησαν σε παρουσίαση της προόδου που επιτεύχθηκε, από την πρώτη αξιολόγηση έως σήμερα, στο θέμα της ανασυγκρότησης των τραπεζών, ενώ συζητήθηκε και το θέμα των περιορισμών στη ροή κεφαλαίων και του ιδιωτικού δανεισμού.

Τρίτο κλιμάκιο διεξάγει συνομιλίες στο Γραφείο Προγραμματισμού, με θέματα που αφορούν την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή (ΑΤΑ), τους μισθούς και τον κατώτατο μισθό.

Σε άλλη συνάντηση με τεχνοκράτες του υπουργείου Οικονομικών, του υπουργείου Εσωτερικών και της ΚΤΚ συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη μεταρρύθμιση στη φορολογία ακίνητης ιδιοκτησίας και τον υφιστάμενο φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας.

Αλλά θέματα που συζητούνται μεταξύ μελών της τρόικας και λειτουργών του υπουργείου Οικονομικών και της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου αφορούν το ισοζύγιο πληρωμών και τη μεταρρύθμιση των υπηρεσιών του Δημοσίου με ειδική έμφαση στον εργάσιμο χρόνο, τις υπερωρίες, τους μισθούς, την αξιολόγηση στη βάση της επίδοσης και τα μέχρι τώρα ευρήματα της Παγκόσμιας Τράπεζας και της βρετανικής κυβέρνησης για την κατάσταση δημόσιων υπηρεσιών στην Κύπρο.

Ο βαθμός της μέχρι τώρα εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού και οι προβλέψεις μέχρι το τέλος της χρονιάς απασχόλησαν ξεχωριστή συνάντηση αρμόδιων λειτουργών με την τρόικα.

Στο μικροσκόπιο της τρόικα αναμένεται να τεθούν, το απόγευμα, η διαχείριση των δημοσίων εσόδων, η συμμόρφωση με τις φορολογικές διατάξεις, η βελτίωση της εισπρακτικής ικανότητας και η ενοποίηση του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων της Υπηρεσίας ΦΠΑ.

Σε άλλη απογευματινή συνάντηση, θα συζητηθούν, μεταξύ της τρόικα και τεχνοκρατών του υπουργείου Οικονομικών, της Στατιστικής Υπηρεσίας και της ΚΤΚ οι μακροοικονομικές εξελίξεις.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα