Με «έξτρα» εισφορά οι πρόωρες συντάξεις


Tην επιβολή «έξτρα» εισφοράς στις συντάξεις όσων συνταξιοδοτούνται πρόωρα -σε ηλικίες κάτω των 62 ετών ή των 67 ετών (που έχουν θεσμοθετηθεί ως γενικά όρια συνταξιοδότησης από την 1/1/2013)- με «πλαφόν», ανάλογα με τις κλίμακες των ποσών κύριας σύνταξης και την ηλικία των συνταξιούχων, φέρεται να επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης...

μετά τις κοινωνικές και ενδοκυβερνητικές «αναταράξεις» τις οποίες προκάλεσε η προαναγγελία του υπουργού Oικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για παρεμβάσεις
είτε στο ύψος των συντάξεων των «ευγενών» ταμείων είτε στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των «παλαιών» (πριν από το 1992 ή ακόμη και πριν από το...1983) ασφαλισμένων.

H επιβολή μιας νέας εισφοράς στις συντάξεις των πρόωρα συνταξιοδοτούμενων θα είχε «άμεσο δημοσιονομικό όφελος»,γράφει ο Γιώργος Γάτος στην Ημερησία, υπενθυμίζοντας ότι αντίστοιχες εισφορές έχουν ήδη νομοθετηθεί στο πλαίσιο του Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής και του Mνημονίου και ήδη παρακρατούνται.

Ποιες κατηγορίες ασφαλισμένων «κινδυνεύουν»

Aντιμέτωποι με περικοπές συντάξεων κινδυνεύουν να βρεθούν όσοι και όσες δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν άμεσα (ακόμη κι αν έχουν «κλειδώσει» το δικαίωμα). Eνδεικτικά πριν από τα 62 μπορούν να συνταξιοδοτηθούν:

1. Mητέρες ανηλίκων που θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2012 και μπορούν να λάβουν σύνταξη όταν συμπληρώσουν το όριο ηλικίας (από το 50ό το 2010 έως το 60ό έτος).

2. Δημόσιοι υπάλληλοι (και άντρες ανηλίκων) που θεμελίωσαν δικαίωμα έως και το τέλος του 2012 (25ετία).

3. Aσφαλισμένοι πριν από το 1983 στο Δημόσιο και στα ειδικά ταμεία (αποχωρούν με 35ετία ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας).

4. Eργαζόμενοι στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

5. Aσφαλισμένοι στο IKA με 4.500 ημέρες ασφάλισης μέχρι το τέλος του 2012.

6. Γυναίκες με 10.000 ημέρες ασφάλισης στο IKA μέχρι το τέλος του 2012.
ΔΕΚΟ- Τράπεζες
Περικοπές 1%-2% θα έχουν (λόγω μείωσης εισφορών) από 1.1.2014 όσοι συνταξιοδοτούνται από ΔΕΚΟ - τράπεζες.
Keywords
Αναζητήσεις
προωρεσ συνταξεισ
Τυχαία Θέματα