Η συζυγική ευτυχία...είναι γραμμένη στο DNA μας

04:28 25/10/2013 - Πηγή: TNSite

Ένα γονίδιο που εμπλέκεται στη ρύθμιση της σεροτονίνης (ορμόνης της ευτυχίας) μπορεί να προβλέψει κατά πόσο τα συναισθήματά μας επηρεάζουν τις σχέσεις μας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που συνδέει τη γενετική με τα συναισθήματα και τη συζυγική ικανοποίηση.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Berkeley και το Πανεπιστήμιο του Northwestern εντόπισαν μια σημαντική ένδειξη στο DNA μας, μια παραλλαγή ενός γονιδίου γνωστό

“αλληλόμορφο” (5 – HTTLPR), το οποίο σχετίζεται με το συναίσθημα. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη που είχαν μια συγκεκριμένη παραλλαγή των γονιδίων 5 - HTTLPR βρέθηκε ότι ήταν πιο δυστυχισμένοι στο γάμο τους, όταν είχαν ένα πολύ αρνητικό συναίσθημα, όπως θυμό και περιφρόνηση και πιο χαρούμενοι, όταν υπήρχε ένα θετικό συναίσθημα, όπως το χιούμορ και η αγάπη.

Αντίθετα, τα άτομα με διαφορετική παραλλαγή στα συγκεκριμένα γονίδια επηρεάζονταν πολύ λιγότερο από τον γάμο τους."Προσπαθούμε να κατανοήσουμε τη συνταγή για μια καλή σχέση, και το συναίσθημα συνεχίζει να ανεβαίνει την κλίμακα αποτελώντας ένα σημαντικό συστατικό", δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Λέβενσον.

Οι ερευνητές μελέτησαν 156 συζύγους μέσης ηλικίας για περίπου 20 χρόνια. Κάθε πέντε έτη, τα ζευγάρια έρχονταν στο Πανεπιστήμιο του Berkeley για να υποβάλουν την έκθεση τους σχετικά με την συζυγική τους ικανοποίηση τους. Παράλληλα οι ερευνητές παρακολουθούσαν τις συζητήσεις των ζευγαριών σε ένα ειδικά διαμορφωμένο εργαστήριο και κωδικοποιούσαν τις συζητήσεις τους με βάση τις εκφράσεις του προσώπου, τη γλώσσα του σώματος, τον τόνο της φωνής και το θέμα της συζήτησης.

Τελευταία, 125 άτομα από τους συμμετέχοντες έδωσαν δείγματα DNA, και οι ερευνητές συνέκριναν τους γονότυπους με τα επίπεδά της συζυγικής τους ικανοποίησης και το συναισθηματικό περιεχόμενο των αλληλεπιδράσεών τους στο χώρο του εργαστηρίου.

Τα νέα ευρήματα δείχνουν ότι μερικοί άνθρωποι είναι ευαίσθητοι στο συναισθηματικό κλίμα που επικρατεί στις σχέσεις τους με το σύντροφό τους ενώ άλλοι όχι, και αυτό φαίνεται ότι εξαρτάται από τις παραλλαγές του συγκεκριμένου γονιδίου που φέρει ο καθένας μας στο γενετικό του υλικό.

News

Keywords
Τυχαία Θέματα