«Η πορεία της οικονομίας δικαιολογεί την πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης»

23:14 17/7/2013 - Πηγή: TNSite
Η πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ, ιδίως η κατάσταση στο πεδίο της απασχόλησης, συνεχίζει να δικαιολογεί την πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης που συνεχίζει να εφαρμόζεται, τονίζοντας ότι δεν υφίσταται «επ' ουδενί» μια «προκαθορισμένη πορεία» όσον αφορά την ασκούμενη νομισματική πολιτική, τόνισε ο διοικητής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ,
Μπεν Μπερνάνκι.

Πάντως, επανέλαβε ότι το πρόγραμμα τόνωσης της οικονομίας με νομισματικά μέσα μπορεί να αποκλιμακωθεί το 2014, εάν η ανάπτυξη παραμείνει σταθερή, όπως προβλέπεται.

Μιλώντας στην αμερικανική Γερουσία, ο Μπερνάνκι τόνισε ότι ο τερματισμός του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης ύψους 85 δισ. δολαρίων τον μήνα δεν σημαίνει ότι η Fed ετοιμάζεται να ακολουθήσει μια πιο σφικτή πολιτική, κάτι που θα σηματοδοτούσε πιθανόν την αύξηση των επιτοκίων της.

Στην ομιλία του στο Κογκρέσο ο Μπερνάνκι τόνισε ότι η ανεργία παραμένει υψηλή, η μείωσή της σημειώνεται με βραδύ ρυθμό ενώ ο πληθωρισμός είναι πολύ χαμηλός. Αυτοί οι δείκτες σημαίνουν πως μία «πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική παραμένει η κατάλληλη για το προβλεπτό μέλλον».

Ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ επανέλαβε τα βασικά σημεία της πορείας την οποία έχει εξαγγείλει: εντός του έτους, η Fed μπορεί να αρχίσει να μειώνει τις τοποθετήσεις της σε κρατικά ομόλογα, ενώ το πρόγραμμα αυτό έμμεσου τυπώματος χρήματος μπορεί να τερματιστεί στα μέσα του 2014, εάν η οικονομία αναπτυχθεί όπως αναμένουν οι ειδικοί της.

Αναφερόμενος στην αλματώδη αύξηση των αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων η οποία σημειώθηκε αφού ανακοίνωσε το σχέδιο αυτό, ο Μπερνάνκι επανέλαβε ότι η αρχή του τέλους του προγράμματος αυτού δεν σημαίνει πως η αμερικανική κεντρική τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκιά της, που βρίσκονται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα (0%-0,25%). Τόνισε ότι η ανάπτυξη παραμένει ασθενική και ότι η πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης θα συνεχιστεί και θα ενταθεί εάν απαιτείται.

Εάν ο πληθωρισμός –που η Fed θέλει να βρίσκεται στο 2%– παραμείνει σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο από αυτό και η ανεργία δεν μειωθεί με τον επιθυμητό ρυθμό από το σημερινό της επίπεδο (7,6%), οι αγορές ομολόγων μπορεί να συνεχιστούν στο τρέχον επίπεδο ή ακόμη και να αυξηθούν, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Ο Μπερνάνκι είπε ότι οι αριθμοί είναι «όρια, όχι πυροκροτητές» που θα ωθούσαν αυτόματα την κεντρική τράπεζα να λάβει αποφάσεις.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα