Η Κίνα τρέχει, η Ευρώπη αναρωτιέται

14:57 17/10/2013 - Πηγή: TNSite

"Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη στις μέρες μας συνίσταται στο εξής. Είναι υποχρεωμένη να γίνει ανταγωνιστική σε ένα πολύ σκληρό διεθνές περιβάλλον. Ποιους ανταγωνίζεται όμως; Ανταγωνίζεται κράτη, όπως η Κίνα, η Ινδία, κράτη τα οποία στη και στη φιλοσοφία τους αλλά και στον τρόπο που λειτουργούν τα κράτη τους, είναι τελείως διαφορετικά από εκείνη" σημείωσε ο κ. Κουμουτσάκος.

Αναφερόμενος στην περίπτωση της Κίνας, η οποία δίνει το ρυθμό στην παγκόσμια οικονομία, ο κ. Κουμουτσάκος έκανε λόγο για ένα σαφώς αυταρχικό κράτος στο εσωτερικό,

που όμως έξω από τα σύνορά του, φέρεται ως σκληρά φιλελεύθερο.

"Η ερώτηση είναι, πώς μπορεί η Ευρώπη, όντας βαθιά δημοκρατική να ανταγωνιστεί την Κίνα, όταν μια απόφαση για να εφαρμοστεί στην Κίνα, δεν λαμβάνει υπόψη της ούτε εργασιακά δικαιώματα, ούτε κοινωνικά δικαιώματα. Επιβάλλεται και είναι κεντρικά σχεδιασμένη. Στις Δημοκρατίες αυτό δεν μπορεί να γίνει. Χρειάζεται χρόνος, χρειάζεται προσπάθεια, χρειάζεται διάλογος. Πρέπει να λάβεις υπόψη σου, ένα συγκεκριμένο επίπεδο ζωής. Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση της Ευρώπης. Πώς θα γίνει ανταγωνιστική σε αυτό το περιβάλλον, χωρίς να χάσει την ψυχή της. Πώς θα βρει την ισορροπία, στο να είναι ανταγωνιστική απέναντι σε τέτοιους ανταγωνιστές, χωρίς να χάσει αυτό που είναι;" είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κουμουτσάκος υποστήριξε ότι πρέπει να αναζητηθεί γρήγορα μια νέα ισορροπία.

Ευρώπη μέχρι τώρα, προχωρούσε με δύο τρόπους. Ο πρώτος, στη βάση των ιδεών και των αξιών που πρέσβευε. Ιδέες και αρχές, που είναι σε μεγάλο βαθμό βγαλμένες από τη χριστιανική και την ελληνική παράδοση και τον ουμανισμό. Ο άλλος τρόπος είναι τα συγκεκριμένα σχέδια (Ενιαία αγορά, ενιαίο νόμισμα, Σέγκεν κλπ). Από τη μια μεριά ιδέες και απ’ την άλλη κάτι συγκεκριμένο. Φοβάμαι ότι τα τελευταία 5 χρόνια, βυθισμένη στην κρίση, η Ευρώπη δεν μπορεί να προβάλει ούτε το ένα, ούτε το άλλο. Ούτε νέο όραμα, ούτε συγκεκριμένα σχέδια και αυτή η διπλή απουσία συντελεί στο να χάνει τη δυνατότητα να κερδίσει, όπως κέρδιζε παλιά το μυαλό και την καρδιά των Ευρωπαίων" πρόσθεσε ο κ. Κουμουτσάκος.

Στη συζήτηση παρενέβη ο πολύπειρος πολιτικός και πρώην υπουργός της Νέας Δημοκρατίας κ. Ιωάννης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος σημείωσε ότι η Ευρώπη έκανε λάθος στο πώς χειρίστηκε το θέμα της Κίνας, υποκύπτοντας στις πιέσεις των ΗΠΑ και πρόσθεσε ότι το μεγάλο πρόβλημα της Ευρώπης σήμερα είναι η έλλειψη πολιτικών ηγετών μεγάλου βεληνεκούς.

"Δεν υπάρχει κανένας ηγέτης στην Ευρώπη, που να ξέρει το όραμα της Ευρώπης" είπε χαρακτηριστικά.

Οι πιο κρίσιμες εκλογές στην ιστορία της ΕΕ

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος αναφέρθηκε και στην κρισιμότητα των ευρωεκλογών, εκφράζοντας έντονη ανησυχία για το αποτέλεσμα τους και την επίδρασή του στο μέλλον της Ευρώπης.

Είμαστε σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, λίγους μήνες πριν τις ευρωεκλογές, οι οποίες είναι οι πιο κρίσιμες στην ιστορία της Ευρώπης και αυτό γιατί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δεν είναι πια ένας διακοσμητικός πολιτικός θεσμός. Είναι ο θεσμός που δίνει νομιμοποίηση σε όλο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, γιατί είναι ο κατεξοχήν δημοκρατικός θεσμός του συστήματος και βασικός νομοθέτης. Αυτό το κοινοβούλιο έχει μια ζωή 5 ετών. Μέσα σε αυτή την κρίση και την απουσία οραμάτων, το ΕΚ και οι εκλογές αποκτούν μια πολύ ξεχωριστή σημασία. Πόσοι θα συμμετάσχουν; Πώς θα αντιδράσουν οι Ευρωπαίοι πολίτες. Αν μειωθεί η συμμετοχή, ποια νομιμοποίηση θα έχει το ΕΚ. Και αν από αυτό το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής ενισχυθούν ακραία ευρωσκεπτικιστικά κόμματα, ποιο θα είναι το Κοινοβούλιο και τι θα παράγει" είπε ο κ. Κουμουσάκος και πρόσθεσε:

"Ο χρόνος που απομένει είναι ελάχιστος. Κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να γίνει μέχρι τότε για να αλλάξει κάπως αυτή η κατάσταση. Ανατροπή της κατάστασης δεν μπορεί να συμβεί, η Γερμανία ακόμα δεν έχει κυβέρνηση και πρέπει να δούμε τι θα κάνει. Το πρώτο που θα πρέπει να γίνει είναι να εφαρμοστεί άμεσα η απόφαση για να διατεθούν στις χώρες τις ΕΕ τα 6 δις. Ευρώ που προορίζονται για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων.

Αυτή η απόφαση έστω και τόσο μετριοπαθής, πρέπει να εφαρμοστεί πολύ γρήγορα για να αρχίσει να φαίνεται χειροπιαστά η αλληλεγγύη της Ευρώπης. Το άλλο που μπορεί να γίνει είναι να ξεκινήσει τώρα η επεξεργασία ενός πολιτικού κειμένου που θα έχει ως τίτλο του, την αναγκαιότητα της Ευρώπης. Αυτό μπορεί να είναι μια πλατφόρμα συνολική, που θα λέει στους Ευρωπαίους πολίτες ότι παρά τις διαφορές, η Ευρώπη είναι αναγκαία και πρέπει να τη στηρίξουμε.

Ίσως ακούγεται φιλόδοξο και ρομαντικό, αλλά δεν βλέπω τι άλλο μπορεί να γίνει άμεσα και να έχει αντίκτυπο στους Ευρωπαίους".

Ο ευρωβουλευτής, ενόψει των εκλογών ευχήθηκε να μη στείλει η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τους εκπροσώπους της πιο σκοτεινής περιόδου της ευρωπαϊκής ιστορίας.

Τρεις κινήσεις ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους

Ο κ. Κουμουτσάκος συνέχισε λέγοντας ότι θα πρέπει να αναγνωριστούν οι πρωτοφανείς σε περίοδο ειρήνης, θυσίες των Ελλήνων και να υπάρξουν άμεσα πρωτοβουλίες, που θα βοηθήσουν την ελληνική οικονομία.

Η Ελλάδα τιμωρήθηκε επί 3,5 χρόνια και νομιμοποιείται πλέον να μιλήσει με άλλη ένταση πολιτικά. Έχει υποστεί μείωση 25% στο ΑΕΠ. Πρωτόγνωρο για χώρα σε καιρό Ειρήνης και μπορεί να συγκριθεί μόνο με τη μείωση κατά 44% του ΑΕΠ της Ρωσίας την περίοδο 1989-1998. Η Ελλάδα έχει κάνει μεταρρυθμίσεις και ήρθε η ώρα να μιλήσουμε πολιτικά, ειδικά τώρα που βρισκόμαστε στη μέση μιας διελκυστίνδας όσον αφορά το χρέος της χώρας".

Ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας σημείωσε ότι πρέπει άμεσα να προωθηθεί μια λύση, που θα είναι συνδυασμός τριών δυνατοτήτων.

Πρώτον, της επιμήκυνσης της αποπληρωμής του δημοσίου χρέους,

Δεύτερον, χαμηλότερο επιτόκιο

Τρίτον, να θεωρηθούν τα 25 δισ. Ευρώ που δόθηκαν ως αναχρηματοδότηση στις ελληνικές τράπεζες, ως δάνειο σε αυτές και όχι στην Ελλάδα.

"Ο συνδυασμός των τριών προτάσεων, δίνει μια μεγάλη ανάσα στο χρέος χωρίς να έχει επίπτωση ούτε ένα ευρώ στους Ευρωπαίους φορολογούμενους. Μια διεκδίκηση σε αυτή την κατεύθυνση είναι εφικτή, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις. Αν οι Ευρωπαίοι φίλοι μας θέλουν να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις, θα πρέπει πραγματικά να δουν τα δικαιώματα που έχει πια η χώρα μας, μετά από 3 χρόνια αιματηρών θυσιών" κατέληξε ο κ. Κουμουτσάκος.

News247

Keywords
Τυχαία Θέματα