Αντιπρόεδρος των Ευρωεπιμελητηρίων ο Κ. Μίχαλος

14:57 17/10/2013 - Πηγή: TNSite
Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος αναδείχθηκε ομόφωνα αντιπρόεδρος των Ευρωεπιμελητηρίων στις αρχαιρεσίες που διεξήχθησαν κατά τη διάρκεια των εργασιών της 114ης Γενικής Συνέλευσης των Ευρωεπιμελητηρίων, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Κωνσταντινούπολη.

Ο κ. Μίχαλος

αναλαμβάνει τις αρμοδιότητες για τη χάραξη της οικονομικής στρατηγικής των Ευρωεπιμελητηρίων, της επικοινωνίας και των διεθνών σχέσεων. Στις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου προεδρείου των Ευρωεπιμελητηρίων έλαβαν μέρος πρόεδροι και εκπρόσωποι των 45 ενώσεων - μελών της Ένωσης Ευρωπαϊκών Επιμελητηρίων Εμπορίου και Βιομηχανίας (Eurochambres).

Στην ομιλία του κατά τη Γενική Συνέλευση, ο νέος αντιπρόεδρος των Ευρωεπιμελητηρίων παρουσίασε αναλυτικά τις προτεραιότητες των Επιμελητηρίων ενόψει της ανάληψης από τη χώρα μας της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναλυτικά η ομιλία έχει ως εξής:

«Η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια κρίσιμη περίοδο. Η έκταση και η ένταση της οικονομικής κρίσης, η ύφεση και η ανεργία, έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη ενός σημαντικού μέρους των Ευρωπαίων πολιτών στην ικανότητα της Ένωσης να οδηγήσει ξανά τους λαούς της στην ευημερία.

Ενόψει και των εκλογών για την ανάδειξη των νέων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η επιβεβαίωση της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αντίληψη των πολιτών της, συνιστά υψίστης σημασίας πρόκληση. Αποτελεί ένα σημαντικό διακύβευμα, για τη σταθερότητα, τη συνοχή και το μέλλον του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Η ελληνική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014, θα εστιάσει στους ακόλουθους άξονες προτεραιοτήτων:

1.Ανάπτυξη, απασχόληση, συνοχή2.Εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ολοκλήρωση της ευρωζώνης3.Μετανάστευση και κινητικότητα 4.Θαλάσσια πολιτική

Στη συνέχεια, θα παρουσιάσω αναλυτικότερα κάθε μια από αυτές τις προτεραιότητες:

Ανάπτυξη, απασχόληση, συνοχή

•Η ανάπτυξη και η απασχόληση αναδεικνύονται σε πρωταρχικής σημασίας ζητήματα για την ελληνική προεδρία, με δεδομένο ότι η ύφεση εξακολουθεί να απειλεί τις ευρωπαϊκές οικονομίες ενώ σε αρκετά κράτη – μέλη η ανεργία φθάνει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

•Σε αυτό το πλαίσιο, η ισορροπία μεταξύ των πολιτικών δημοσιονομικής σταθερότητας και των πολιτικών ανάπτυξης – σε εφαρμογή και των προβλέψεων της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020» - αποτελεί κρίσιμο ζητούμενο.

•Επιδίωξη της ελληνικής προεδρίας είναι η εξισορρόπηση του χρονοδιαγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης, με την εφαρμογή ενός ενισχυμένου και ρεαλιστικού Συμφώνου για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση. Το Σύμφωνο αυτό θα πρέπει να μπορεί να μετατραπεί σε ένα πολυσχιδές ευρωπαϊκό πρόγραμμα επενδύσεων, στο πρότυπο της πολιτικής συνοχής, με επίκεντρο την απασχόληση.

•Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων μπορεί να έχει ισχυρό ρόλο αναφορικά με τα έργα εντάσεως εργασίας (π.χ. προγράμματα για τις ΜΜΕ, βασικές υποδομές, ενέργεια και κλίμα), με την στήριξη και την εμπιστοσύνη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

•Για την ελληνική προεδρία κρίνεται χρήσιμη η εκκίνηση διαλόγου για μια σειρά από τομείς που προσφέρουν μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης και ταυτόχρονα δημιουργίας θέσεων εργασίας: π.χ. μεταφορές, ενέργεια, ναυτιλία τουρισμός. Η παρουσίαση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εντός των επομένων μηνών, σχετικής Λευκής Βίβλου θα μπορούσε να αποτελέσει το εφαλτήριο αυτού του εγχειρήματος

•Η ενδιάμεση αξιολόγηση της "Στρατηγικής Ευρώπη 2020" κατά το εαρινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο 2014 αποτελεί πρόσφορο πλαίσιο και προσφέρει την ευκαιρία για την ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών.

Εμβάθυνση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ολοκλήρωση Ευρωζώνης

•Η αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη και η νέα αρχιτεκτονική της ΟΝΕ αποτελούν προτεραιότητες όλων των προεδριών των επομένων ετών και βεβαίως και της ελληνικής. Στόχος είναι η διαφύλαξη της σταθερότητας του κοινού νομίσματος μέσα από την εμβάθυνση της ΟΝΕ και τον ex ante συντονισμό των εθνικών δημοσιονομικών πολιτικών. Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική προεδρία θα δώσει έμφαση:

-στην προώθηση της τραπεζικής ένωσης (εποπτεία – εξυγίανση – εγγύηση καταθέσεων στην βάση των νέων κεφαλαιακών απαιτήσεων), η οποία αποτελεί ουσιαστικό στοιχείο για την καλλίτερη λειτουργία της ΟΝΕ και προϋπόθεση για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης και της ρευστότητας στην ευρωπαϊκή οικονομία. Κατά το διάστημα της Ελληνικής Προεδρίας, θα επιδιωχθεί απτή πρόοδος στη θέσπιση του Ενιαίου Μηχανισμού Εξυγίανσης (SRM).

-Στην οικοδόμηση των αρχών της δημοσιονομικής και οικονομικής ένωσης. Ειδικότερα, στόχος είναι να διασφαλισθεί η αποτελεσματική εφαρμογή των νέων μηχανισμών οικονομικής διακυβέρνησης της Ένωσης. Όλη αυτή η διαδικασία της εμβάθυνσης θα σέβεται απόλυτα την Κοινή Αγορά και θα είναι ανοικτή στα μέλη της Ε.Ε. που δεν ανήκουν στην Ευρωζώνη.

-Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην κοινωνική διάσταση της Ευρωζώνης, ως ένα από τα δομικά στοιχεία της εμβάθυνσης. Η διάσταση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία ως απάντηση στην δημογραφική και δημοσιονομική κρίση του ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους.

-Παράλληλα, θα πρέπει να θεμελιωθεί το θεσμικό οικοδόμημα που να εξασφαλίζει διαφάνεια, λογοδοσία και αντιπροσωπευτικότητα στο όλο εγχείρημα στη βάση της αρχής της θεσμικής ισοτιμίας των κρατών – μελών.

Μετανάστευση, Σύνορα και Κινητικότητα

•Η επισφαλής ατμόσφαιρα στο εγγύς περιβάλλον της Ευρώπης, σε συνδυασμό με τη διατήρηση των γενεσιουργών αιτίων που προκαλούν τις μεταναστευτικές ροές προς το εσωτερικό της ΕΕ, επιδρούν αυξητικά στην πίεση, η οποία ασκείται στα κράτη – μέλη.

•Σε αυτό το πλαίσιο, στόχος της Ελληνικής Προεδρίας αποτελεί η ενίσχυση των προσπαθειών ανάδειξης και ενίσχυσης των θετικών συνεπειών μιας συνολικής ευρωπαϊκής διαχείρισης του μεταναστευτικού φαινομένου στην υπηρεσία της ανάπτυξης.

•Η Ελληνική Προεδρία θα επιδιώξει να αναδείξει όλες τις διαστάσεις της μεταναστευτικής πολιτικής, με παράλληλες δράσεις για τον περιορισμό των επιπτώσεων από την λαθρομετανάστευση, σε οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδα.

•Oι ευρύτερες πολιτικές που συνδέονται με τη μετανάστευση, στο πλαίσιο της Σφαιρικής Προσέγγισης της ΕΕ για την Μετανάστευση (“EU Global Approach to Migration”), αποτελούν από το 2005 το πλαίσιο της πολιτικής της ΕΕ για τον σχετικό διάλογο και συνεργασία με χώρες εκτός ΕΕ.

Τρεις είναι οι βασικοί στόχοι αυτής της προσέγγισης: oη βελτίωση και οργάνωση της νόμιμης μετανάστευσης και της υποβοηθούμενης κινητικότητας/facilitated mobilityoη αποφυγή και μείωση της παράνομης μετανάστευσης με ένα αποδοτικό, ωστόσο και ανθρώπινο, τρόπο καιoη ενίσχυση στων συνεργειών μεταξύ μετανάστευσης και ανάπτυξης

•Η Ελληνική Προεδρία, ενόψει της λήξης του «Προγράμματος της Στοκχόλμης 2010-14», θα εργασθεί προκειμένου να διαμορφωθούν οι στρατηγικοί στόχοι και να καθορισθούν οι προτεραιότητες της ΕΕ στον τομέα της Δικαιοσύνης και των Εσωτερικών Υποθέσεων για την περίοδο 2014 – 2018.

•Παράλληλα, έμφαση δίνεται και στα μέτρα καταπολέμησης της παράνομης μετανάστευσης, που επικεντρώνονται στην επανεισδοχή και στην επιστροφή, στην καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και στην οικοδόμηση θεσμικών ικανοτήτων για την διαχείριση των συνόρων.

•Κύρια επιδίωξη της Ελληνικής Προεδρίας είναι να συμβάλει στην ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης για τη διαχείριση των συνόρων σε διάφορα επίπεδα, ενώ θα επιδιωχθεί η ενίσχυση όλων των δράσεων πρόληψης σε τρίτες χώρες προέλευσης και διέλευσης της παράνομης μετανάστευσης προς όφελος όλων των κρατών - μελών.

•Η ελληνική προεδρία θα προωθήσει την εφαρμογή του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα μέτρα ενίσχυσης της αλληλεγγύης προς εκείνα τα κράτη - μέλη, τα συστήματα ασύλου των οποίων υφίστανται ιδιαίτερες πιέσεις, με σεβασμό των υποχρεώσεων που απορρέουν από τις διεθνείς συνθήκες και το δίκαιο της Ε.Ε., σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς.

Θαλάσσια πολιτική

•Η θάλασσα είναι προνομιακό πεδίο γνώσης και δράσης των Ελλήνων και αστείρευτη πηγή ανάπτυξης και ευημερίας για όλη της Ευρώπη.

•Μια οριζόντια θεματική της Ελληνικής Προεδρίας, που θα διαπερνά το σύνολο των προτεραιοτήτων της, θα αφορά στην Θαλάσσια Πολιτική της ΕΕ.

•Κεντρική ιδέα είναι η επανεκκίνηση και ο επαναπροσδιορισμός της Θαλάσσιας Πολιτικής, με συμπερίληψη όλων των εκφάνσεών της, και όχι μόνον των αναπτυξιακών πτυχών.

•Κατά συνέπεια, οι δράσεις που θα αναληφθούν και τα θέματα που θα αναδειχθούν θα εκτείνονται σε ένα ευρύτατο φάσμα, όπως η Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική στην «Ατζέντα Ανάπτυξη και Απασχόληση στους τομείς Θάλασσας και Ναυτιλίας», ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός, η Πρωτοβουλία Αδριατικής – Ιονίου, η Θαλάσσια Στρατηγική Ασφάλειας, ο Θαλάσσιος και Παράκτιος Τουρισμός, η Μετανάστευση δια της Θάλασσας.

•Η ελληνική προεδρία στοχεύει στη συνεργασία με εταίρους, με τους οποίους υπάρχουν κοινά στρατηγικά συμφέροντα, για την προώθηση στρατηγικών και πολιτικών προς το κοινό συμφέρον όλων των μελών της ΕΕ. Η επίτευξη των στόχων που τίθενται στο πλαίσιο των παραπάνω προτεραιοτήτων, θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την προσπάθεια ανάκαμψης των ευρωπαϊκών οικονομιών και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε αυτές. Γι’ αυτό και πιστεύω ότι η προσπάθεια αφορά όλους μας.

Ο Επιμελητηριακός Θεσμός, μπορεί να συμβάλει σημαντικά προς αυτή την κατεύθυνση. Μπορεί να βοηθήσει, ώστε η τοπική γνώση, να αξιοποιηθεί δημιουργικά, για τη διαμόρφωση ουσιαστικών και αποτελεσματικών πανευρωπαϊκών πολιτικών».

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα