Η έκθεση του Μπαν Κι-Μουν για το Κόσοβο

19:15 29/7/2013 - Πηγή: TNSite
Να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να πέσει φως στην τύχη των αγνοουμένων και να επιλυθούν όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με εγκλήματα πολέμου καλεί το Βελιγράδι και την Πρίστινα ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-Μουν στην τελευταία τακτική έκθεσή του για την κατάσταση στο Κόσοβο.

Στην έκθεση, που αφορά την περίοδο από 23 Απριλίου ως και 15 Ιουλίου του τρέχοντος έτους, γίνεται επίσης αναφορά στις προσπάθειες που στόχο έχουν την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας,

αλλά σημειώνεται πως η πλήρης εξομάλυνση απαιτεί επίλυση επίπονων ζητημάτων που αποτελούν «κληρονομιά» του πολέμου.

Προτεραιότητα θα πρέπει να αποτελέσει το να πέσει άπλετο φως στο θέμα των αγνοουμένων και να ασκηθούν διώξεις κατά όλων όσοι είναι υπεύθυνοι για εγκλήματα πολέμου και άλλου είδους εγκλήματα, τονίζει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ και καλεί όλες τις πλευρές να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους προκειμένου να επιτευχθεί πρόοδος στα συγκεκριμένα ζητήματα.

Ο Μπαν Κι-Μουν υπογραμμίζει, παράλληλα, ότι ζωτικής σημασίας είναι η διεθνής στήριξη προς όλες τις πλευρές και προς τη διεθνή παρουσία στο Κόσοβο.

Πέραν της επιχειρησιακής στήριξης για την εφαρμογή της συμφωνίας (για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας) είναι ζωτικής σημασίας να παραμείνει προσηλωμένη η διεθνής κοινότητα στη διαδικασία της συμφιλίωσης και της επούλωσης των «πληγών του παρελθόντος», αναφέρεται - μεταξύ άλλων - στην έκθεση, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

Αφού επισημαίνει πως η μεγαλύτερη πρόκληση αυτή τη στιγμή για το Κόσοβο είναι η εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ των πρωθυπουργών της Σερβίας και του Κοσόβου, Ίβιτσα Ντάτσιτς και Χασίμ Θάτσι αντίστοιχα, στις Βρυξέλλες, ο κ. Μπαν καλεί τους διεθνείς οργανισμούς στο Κόσοβο να συνεργαστούν με την πολιτική αποστολή του ΟΗΕ.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα