Θετικά τα μηνύματα για το μουσείο Πύργου

18:50 29/7/2013 - Πηγή: TNSite
Αισιόδοξα είναι για το πρώτο δεκαήμερο λειτουργίας του τα μηνύματα επισκεψιμότητας του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Πύργου στη δημοτική αγορά, που άνοιξε τις πύλες του εδώ και λίγες μέρες με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Οι περισσότεροι επισκέπτες είναι σύμφωνα με το ilialive.gr Έλληνες και κυρίως κάτοικοι της Ηλείας που σπεύδουν να δουν το καινούργιο μουσείο, αλλά και αρκετοί ξένοι, το περίπου 15% των επισκεπτών, που κινούνται στον Πύργο και πληροφορούνται την ύπαρξή του, αν και συντονισμένες επισκέψεις από γκρουπ και κρουαζιέρα δεν υπάρχουν ακόμα

Το μουσείο δεν έχει εισιτήριο

και γι’ αυτό δεν υπάρχουν και επίσημα στοιχεία επισκεψιμότητας καθώς δεν υπάρχει καταγραφή αριθμού επισκεπτών, όμως όπως ανέφερε χθες στην Πρωϊνή η Δ/ντρια της Ζ΄ Εφορείας κ. Γεωργία Χατζή, έχουν υπολογίσει ότι από τις 15 Ιουλίου που άνοιξε το μουσείο, έχουν διαβεί τις πύλες του περισσότερα από 300 άτομα.
Μάλιστα οι επισκέπτες έχουν εντυπωσιαστεί, πολλοί δε είναι αυτοί που καταγράφουν την εμπειρία τους στο βιβλίο επισκεπτών μιλώντας με πολύ καλά λόγια, περιγράφοντας ένα μοντέρνο μουσείο με πολύ αξιόλογα και σπάνια αρχαιολογικά ευρήματα.

Θεωρείται δε ένα μουσείο από τα καλύτερα και μεγαλύτερα της ελληνικής περιφέρειας, γιατί όπως επισημαίνει και η κ. Χατζή, ο επισκέπτης εκτιμά δύο πράγματα: Το ένα είναι το κέλυφος του μουσείου της δημοτικής αγοράς, ένα εξαιρετικό δείγμα αρχιτεκτονικής του Ερνέστου Τσίλερ που περικλείει μάλιστα τις μνήμες των παλιών που το έζησαν ως εμπορικό κέντρο του Πύργου ως το 1960 και που τώρα αξιοποιήθηκε ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής.

Το δεύτερο είναι ότι ο επισκέπτης της Ηλείας μετά την δημιουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Πύργου έχει πλέον μια ολοκληρωμένη εικόνα της ιστορίας του νομού, αφού το συγκεκριμένο μουσείο έρχεται να συμπληρώσει την τριλογία των μουσείων της Ολυμπίας που έχει αμιγώς εκθέματα του αφιερώματος της Αρχαίας Ολυμπίας, των δύο μουσείων της Ήλιδας με τα εκθέματα της Αρχαίας Ήλιδας και το μεσαιωνικό κομμάτι που φιλοξενείται στο Κάστρο Χελαμούτσι. Τώρα λοιπόν ο επισκέπτης θα μπορεί να θαυμάσει αρχαία ευρήματα των προϊστορικών αλλά και ιστορικών χρόνων της Ηλείας και αργότερα των βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων.

«Γ. Χατζή: Καλούμε τον κόσμο να έρθει να δει το Μουσείο»

«Είναι ευχής έργο- τονίζει η κ. Χατζή- ότι ο κόσμος μπορεί να έρθει σε επαφή με το σπουδαίο αυτό κτίριο και με τα εκθέματα που έχουν τοποθετηθεί στην δεξιά για τον επισκέπτη πτέρυγα του μουσείου και τα οποία καλύπτουν τους προϊστορικούς και ιστορικούς χρόνους της Ηλείας με πλήθος αρχαιολογικών ευρημάτων ανά τμήμα.

Γι αυτό καλούμε όλους τους Ηλείους και κυρίως τους ετεροδημότες μας τώρα που είναι καλοκαίρι και έχουν κατακλύσει το νομό και με δεδομένο ότι δεν υπάρχει εισιτήριο και η είσοδος είναι ελεύθερη, να αποφασίσουν να επισκεφθούν το Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου. Από το φθινόπωρο όπως ακριβώς κάναμε και στην Ήλιδα, θα έχουνε εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία, έτσι ώστε οι μαθητές των σχολείων της περιοχής μας να μπορέσουν να το επισκεφθούν και να περάσουν μέσα σε αυτό δημιουργικό χρόνο και να έρθουνε σε επαφή με την ιστορία του τόπου μας».

Καταλήγοντας η κ. Χατζή, επισήμανε ότι η έκθεση με τα βυζαντινά και τα μεταβυζαντινά βρίσκεται σε εξέλιξη σε συνεργασία με την 6η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και σύμφωνα με την συμβατική υποχρέωση του αναδόχου των προθηκών, το έργο θα πρέπει να παραδοθεί το πρώτο τετράμηνο του 2014. Ωστόσο γίνονται κοινές προσπάθειες να ολοκληρωθεί γρηγορότερα η αριστερή προς τον επισκέπτη πτέρυγα που θα τα φιλοξενεί, καθώς και η κεντρική που υπολείπεται και στην οποία θα φιλοξενηθούν τα υπόλοιπα ευρήματα της ιστορικής περιόδου.

Η Ζ΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τον δήμο Πύργου προκειμένου να αυξηθεί η επισκεψιμότητα του μουσείου με την ένταξη της κρουαζιέρας στο πρόγραμμα ξενάγησης στην Ηλεία. Βεβαίως για να συμβεί αυτό θα πρέπει να επιλυθούν προβλήματα όπως εκείνο του πάρκινγκ, ο χώρος υπάρχει και πρέπει να ξεκινήσει η διαμόρφωσή του σε συνδυασμό με μικρές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για να μπορούν να κινούνται τα λεωφορεία με μεγαλύτερη ευελιξία. Σιγά- σιγά όμως, τώρα που μπήκε το νερό στο αυλάκι, όλα αυτά θα επιλυθούν γιατί βοηθά και η θέση του μουσείου που βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της πόλης.

1.120 εκθέματα στο Μουσείο

Το έργο του Αρχαιολογικού Μουσείου Πύργου, είναι συνολικού προϋπολογισμού 882.000 ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ «Δυτικής Ελλάδας- Πελοποννήσου- Ιονίων Νήσων 2007-2013» με τη συμμετοχή του Διαρθρωτικού Ταμείου ΕΤΠΑ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο μουσείο εκθέτονται 1.120 αντικείμενα από την προϊστορική, κλασσική και ελληνιστική περίοδο, τα οποία θεωρούνται μοναδικής αξίας για ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα