Η Χάννα Αρεντ και «η κοινοτοπία του κακού»

19:44 16/5/2013 - Πηγή: TNSite

Η ηθοποιός και σκηνοθέτις Margarethe Von Trotta κατόρθωσε να αποσπάσει θετικές κριτικές για το κινηματογραφικό αυτό πορτρέτο της Χάννα Άρεντ (1906-1975), την οποία ενσαρκώνει η Barbara Sukowa.

«Hanna Arendt»

Το βιογραφικό δράμα επαναφέρει στο προσκήνιο ορισμένα από τα πιο προκλητικά ερωτήματα που είχε θέσει η σπουδαία γερμανοεβραία πολιτική επιστήμονας και φιλόσοφος. Το φιλμ εστιάζει σε μια από τις σημαντικότερες στιγμές της καριέρας

της, όταν δηλαδή ταξιδεύει στην Ιερουσαλήμ για να καλύψει για λογαριασμό του New Yorker την πολύκροτη δίκη του διαβόητου Ναζί, Άντολφ Άιχμαν, ενός από τους πρωτεργάτες του Ολοκαυτώματος.

Διερευνώντας μια σειρά ερωτημάτων πάνω στο ζήτημα της προσωπικής ευθύνης σε ταραγμένες εποχές, η Χάνα Άρεντ γράφει το βιβλίο της «Ο Άιχμαν στην Ιερουσαλήμ-Η κοινοτοπία του κακού». Η φράση με την οποία έγινε διάσημη «η κοινοτοπία του κακού», προκάλεσε εκείνη την περίοδο αρκετές αντιδράσεις και συζητήσεις.

Η Margarethe Von Trotta ξεδιπλώνει την σκέψη και την επιχειρηματολογία της ανήσυχης διανοούμενης που μας άφησε παρακαταθήκη μια σειρά σημαντικών κειμένων για τον αντισημιτισμό και τον ολοκληρωτισμό.

H σκηνοθέτις, έχει εμπιστευτεί στη Barbara Sukowa και άλλους σημαντικούς ρόλους στις ταινίες της για την Rosa Luxempburg και την μοναχή Hidegard von Bingen. Η νέα δουλειά της για τη Χάνα Άρεντ είχε μια πετυχημένη πορεία σε διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ. Το σενάριο της ταινίας συνυπογράφουν η M. Von Trotta και η Pamela Katz.

Πρωταγωνιστούν οι: Barbara Sukowa, Janet McTeer. Η ταινία προβάλλεται από τη StraDa Films.

clickatlife.gr

OnNews

Keywords
Τυχαία Θέματα