Για παραλείψεις Παπαγεωργόπουλου όσον αφορά τον έλεγχο των οικονομικών του δήμου έκανε λόγο η Τσεμπερά

20:30 22/1/2014 - Πηγή: TNSite
Την πεποίθηση ότι ο πρώην ταμίας Παναγιώτης Σαξώνης αποκλείεται να έκλεβε μόνος του, αλλά αν μη τι άλλο είχε την ανοχή των ανωτέρων του, εξέφρασε η οικονομική επιθεωρήτρια Αναστασία Τσεμπερά, καταθέτοντας για δεύτερη συνεχή μέρα στην υπόθεση υπεξαίρεσης στον Δήμο Θεσσαλονίκης, η δίκη για την οποία διεξάγεται σε δεύτερο βαθμό ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Η Αν. Τσεμπερά, βασική μάρτυρας στην υπόθεση, αναφέρθηκε στις παραλείψεις του τέως δημάρχου Θεσσαλονίκης

Βασίλη Παπαγεωργόπουλου όσον αφορά τον έλεγχο των οικονομικών του Δήμου ώστε να αποτρέψει την υπεξαίρεση. «Θα έπρεπε να ελέγχει τους λογαριασμούς ή να αναθέσει τον έλεγχο στη δημαρχιακή επιτροπή» υπογράμμισε.

Παρεμβαίνοντας στη διαδικασία, ο Β. Παπαγεωργόπουλος προσκόμισε απόφαση δημάρχου, η οποία επέτρεπε τις πληρωμές με μετρητά μόνο από τους διαχειριστές της ταμειακής υπηρεσίας του Δήμου, μεταξύ των οποίων δεν συγκαταλεγόταν ο Π. Σαξώνης.

Από την πλευρά του, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο εκ των συνηγόρων του τέως δημάρχου, Δημήτρης Τσοβόλας, παρατήρησε ότι εάν κάθε δήμαρχος, νομάρχης, περιφερειάρχης ή υπουργός μετρούσε νούμερα θα ήταν λογιστής και δεν θα ασκούσε διοίκηση. Ο ίδιος μίλησε για εμπάθεια της οικονομικής επιθεωρήτριας στα πρόσωπα των καταδικασθέντων σε ισόβια κάθειρξη Β. Παπαγεωργόπουλο και Μ. Λεμούσια (πρώην γενικός γραμματέας του δήμου) για να δικαιολογήσει τα δικά της λάθη στην έρευνα.

Απαντώντας στις ερωτήσεις των συνηγόρων πολιτικής αγωγής, η οικονομική επιθεωρήτρια επανέλαβε για άλλη μία φορά την αδιαφάνεια που υπήρχε στη διαχείριση των οικονομικών του Δήμου, ενώ όταν κάποια στιγμή αναφέρθηκε στον πρώην γενικό γραμματέα, ο τελευταίος ξέσπασε λέγοντας: «Έχω πάθει ήδη ένα καρδιακό επεισόδιο, θα πάθω και εγκεφαλικό με τα όσα ακούω».

Η κ. Τσεμπερά επανέλαβε τις δυσκολίες που συνάντησε κατά τη διενέργεια του οικονομικού διαχειριστικού ελέγχου στον Δήμο, κάνοντας λόγο για παρεμβάσεις στο έργο της. Έτσι, όπως κατέθεσε, το 2009 ο Δήμος απέστειλε έγγραφο στον τότε υπουργό Οικονομικών Γιώργο Αλαγοσκούφη, με το οποίο ζητούσε είτε να σταματήσει η έρευνα είτε να δοθεί χρόνος για να προσκομιστούν τα έγγραφα που ζητούσε η επιθεωρήτρια. Ακόμη, είπε ότι εκπρόσωπος της εταιρείας που είχε την ευθύνη εγκατάστασης του διπλογραφικού συστήματος στον Δήμο, της ζήτησε να παραποιήσει τα στοιχεία της έρευνάς της.

Απαντώντας στις ερωτήσεις της πλευράς του Μ. Λεμούσια, η οικονομική επιθεωρήτρια αναφέρθηκε σε δημοτική υπάλληλο που «επένδυσε» τη διετία 2004-2005 συνολικά 12 εκατ. ευρώ στο Χρηματιστήριο. Σύμφωνα με τη μάρτυρα, η συγκεκριμένη υπάλληλος απηλλάγη από το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο για το οικονομικό σκάνδαλο, ενώ είναι σε εξέλιξη η έρευνα για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος).

Η δίκη διεκόπη και θα συνεχιστεί την επόμενη Τρίτη με την κατάθεσή της οικονομικής επιθεωρήτριας.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα