Δένδιας: Συνεργασία με FBI για τις μεγάλες προκλήσεις που θα έρθουν

22:15 27/4/2013 - Πηγή: TNSite

Ολόκληρη η συνέντευξη

Δημοσιογράφος Άννα Καραγιαννοπούλου: Καλησπέρα σας. Από τα στούντιο της Φωνής της Αμερικής στην Ουάσιγκτον, στα στούντιο της Φωνής της Αμερικής στην Νέα Υόρκη, απόψε φιλοξενούμε τον Υπουργό της Ελλάδας, Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκο Δένδια. Κύριε Υπουργέ, καλώς ορίσατε στα στούντιο της Φωνής της Αμερικής. Βρισκόσαστε στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου είχατε διάφορες επαφές στην Νέα

Υόρκη με ανώτερα στελέχη τόσο της αστυνομίας της πόλης της Νέας Υόρκης, όσο και του FBI. Ποιος είναι ο στόχος του ταξιδιού σας αυτού;

Υπουργός Δημόσιας Τάξης & Προστασία του Πολίτη: Καταρχήν η κύρια αιτία ήταν μία ομιλία που έκανα χθες στο John Jay College of Criminology του City University της Νέας Υόρκης.

Δημοσιογράφος Άννα Καραγιαννοπούλου: Να το πούμε στα ελληνικά, το Κολλέγιο Εγκληματολογίας του Πανεπιστημίου της πόλης της Νέας Υόρκης.

Υπουργός Δημόσιας Τάξης & Προστασία του Πολίτη: Το οποίο, το Κέντρο Μελετών της Ελληνικής Αστυνομίας χρησιμοποιεί αφενός μεν σαν σύμβουλο, αφετέρου το John Jay διοργανώνει τα μεταπτυχιακά προγράμματα της Ελληνικής Αστυνομίας και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για εμάς στο πλαίσιο της συνολικής αναδιοργάνωσης και της προσπάθειας που γίνεται για να αλλάξουμε την εκπαίδευση στις Αστυνομικές Ακαδημίες. Σε αυτό το πλαίσιο όμως, επειδή ακριβώς γίνεται η μεγάλη προσπάθεια για την αναδιοργάνωση της αστυνομίας, ζήτησα και μου δόθηκε η ευκαιρία να μελετήσω και τον τρόπο οργάνωσης του FBI στην Νέα Υόρκη και γενικά το σύνολο των μεθόδων και των τεχνικών που έχουν ακολουθηθεί για να δημιουργηθεί αυτό το επιτυχημένο παράδειγμα αντιμετώπισης της εγκληματικότητας και το παράδειγμα αντιμετώπισης των κινδύνων που προέρχονται από την τρομοκρατία, μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου.

Δημοσιογράφος Άννα Καραγιαννοπούλου: Αναφερθήκατε στην ομιλία σας στο Πανεπιστήμιο. Η ομιλία είχε τίτλο «Προστασία του Πολίτη και το Κράτος Δικαίου». Στα πλαίσια της ομιλία σας αυτής αναφερθήκατε στην ανάγκη αυτής της διεθνούς συνεργασίας των αστυνομικών αρχών με στόχο την αντιμετώπιση των σύγχρονων απειλών, της τρομοκρατίας, της παράνομης μετανάστευσης, της παράνομης διακίνησης ανθρώπων, όλες αυτές τις σύγχρονες προκλήσεις. Υπάρχουν κάποια σχέδια για συνεργασία μεταξύ των ελληνικών και αμερικανικών αρχών σε αυτούς τους φορείς, πέραν από τον ακαδημαϊκό τομέα, που αναφερθήκατε.

Υπουργός Δημόσιας Τάξης & Προστασία του Πολίτη: Καταρχήν θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι ο ακαδημαϊκός τομέας είναι κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό για εμάς. Δεν είναι καθόλου κάτι το οποίο τοποθετούμε σε δεύτερη μοίρα. Στην προσπάθεια αυτή που γίνεται για την αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, η αλλαγή τρόπου εκπαίδευσης και ο εκσυγχρονισμός των μεθόδων εκπαίδευσης των Ελλήνων αστυνομικών και η δυνατότητά τους να φοιτούν σε εξειδικευμένα πανεπιστήμια στο εξωτερικό είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο ευκαιριών το οποίο πρέπει να αναπτύξουμε. Από την άλλη όμως, βεβαίως υπάρχει συνεργασία με το FBI και έχουμε ζητήσει από το FBI τεχνογνωσία ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις που η χώρα μας πρόκειται να βρει μπροστά της τα χρόνια που έρχονται. Διότι δυστυχώς, και λυπάμαι που το λέω, το ευρύτερο περιβάλλον της Ελλάδας, τόσο στην Μέση Ανατολή όσο και στη Βόρειο Αφρική, όσο και στην υποσαχάρια Αφρική, όσο δυστυχώς και σε χώρες όπως τα Αφγανιστάν και το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές που επηρεάζουν την Ελλάδα. Το περιβάλλον αυτό έχει γίνει τελείως ασταθές. Χρειαζόμαστε λοιπόν εξελιγμένες μεθόδους, χρειαζόμαστε τεχνογνωσία την οποία μπορούμε να πάρουμε από οποιονδήποτε είναι διατεθειμένος να μας δείξει τι κάνει και πως το κάνει.

Δημοσιογράφος Άννα Καραγιαννοπούλου: Κύριε Υπουργέ, τόσο εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες, ιδιαίτερα μετά τις βομβιστικές επιθέσεις στη Βοστόνη και φυσικά μετά τις βομβιστικές επιθέσεις στη Νέα Υόρκη πριν 12 χρόνια, όσο και στην Ελλάδα, τελευταία, αναγνωρίζεται η ανάγκη προσαρμογής του νομοθετικού πλαισίου έτσι ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπιστούν καλύτερα προκλήσεις που προαναφέραμε. Πώς η Ελλάδα προχωρά σε αυτές τις αναπροσαρμογές του νομοθετικού πλαισίου και ήταν και αυτό ένα από τα θέματα που εξετάσατε εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες με τις αρχές ασφαλείας;

Υπουργός Δημόσιας Τάξης & Προστασία του Πολίτη: Θέλω να σας είμαι καταρχήν ειλικρινής. Ναι, απαιτούνται αλλαγές. Ναι, στο πλαίσιο της κυβέρνησης συνεργασίας των τριών κομμάτων συζητούνται αλλαγές. Σε μία τέτοια κυβέρνηση καταλαβαίνετε ότι η αλλαγή νομοθετικού πλαισίου δεν είναι πάντα εύκολη. Είναι ανάγκη προϊόντος διαπραγμάτευσης.

Δημοσιογράφος Άννα Καραγιαννοπούλου: Και εδώ ξέρετε δεν είναι εύκολη, παρόλο που είμαστε μια κυβέρνηση.

Υπουργός Δημόσιας Τάξης & Προστασία του Πολίτη: Το ξέρω. Παρεμπιπτόντως μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση πως δεν πέρασε η πρόταση του Προέδρου Ομπάμα για αυτό τον πολύ μικρό περιορισμό της δυνατότητας απόκτησης όπλων.

Δημοσιογράφος Άννα Καραγιαννοπούλου: Και παρόλο που το 70-90% των Αμερικανών τη θέλει.

Υπουργός Δημόσιας Τάξης & Προστασία του Πολίτη: Εν πάση περιπτώσει δεν ήρθα για να σχολιάσω τις Ηνωμένες Πολιτείες. Να σας πω ένα παράδειγμα μια ρύθμισης που προσπαθούμε να κάνουμε και η οποία θεωρώ θα αλλάξει συνολικά τη ζωή στην πρωτεύουσα του κράτους και ακόμη δεν έχουμε πετύχει πλήρη συμφωνία, τον περιορισμό της δυνατότητας των μικρών διαδηλώσεων, των διαδηλώσεων των 100-200 ατόμων να κλείνουν το κέντρο της Αθήνας, να καταλαμβάνουν ένα ολόκληρο οδόστρωμα, να εμποδίζουν την πρόσβαση στο κέντρο της Αθήνας. Αυτό είναι ένα πάρα πολύ μικρό παράδειγμα, που δείχνει πως μπορούμε να πάμε μπροστά με θετικές ρυθμίσεις, νομίζω εύκολες. Και που χρειάζονται, όμως, μια συζήτηση μέσα στο πλαίσιο της κυβέρνησης για να μπορέσουμε να τις πετύχουμε. Από την άλλη όμως υπάρχει τεχνογνωσία, την οποία ζήτησα από τους Αμερικανούς, όπως επίσης ζήτησα το δικό τους ισχύον πλαίσιο, ας πούμε το πλαίσιο που έχει το FBI στη χρήση όπλων. Κάτω από ποιες συνθήκες νομιμοποιείται ο πράκτορας του FBI ή ο αξιωματικός της αμερικανικής αστυνομίας να χρησιμοποιήσει το όπλο του και ποιοι είναι οι κανονισμοί εμπλοκής. Όλα αυτά θέλουμε να τα μελετήσουμε να τα δούμε και να δούμε πως θα μπορούσαν να προσαρμοστούν στην ελληνική πραγματικότητα, γιατί βέβαια τίποτα δεν μπορεί να αντιγραφεί ακριβώς ως έχει. Τα πάντα χρειάζονται μία συζήτηση, μία προσαρμογή.

Δημοσιογράφος Άννα Καραγιαννοπούλου: Και στο ευρωπαϊκό πλαίσιο επίσης. Όχι μόνο στο ελληνικό, αλλά και στο ευρωπαϊκό.

Υπουργός Δημόσιας Τάξης & Προστασία του Πολίτη: Ξέρετε, εμείς έχουμε στην πραγματικότητα ενσωματώσει στο δίκαιο μας το σύνολο των Ευρωπαϊκών Οδηγιών. Η Ελλάδα είναι μία χώρα - τουλάχιστον στον τομέα τον οποίο εγώ έχω την τιμή να χειρίζομαι - που έχει ενσωματώσει στο δίκαιο της τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες και για τους μετανάστες και για οτιδήποτε άλλο ισχύει. Είμαστε καλοί Ευρωπαίοι Εταίροι και ακριβώς εκεί βασίζουμε τη δυνατότητα μας να απευθυνθούμε στους εταίρους και φίλους μας στην Ε.Ε. και να ζητάμε τη βοήθεια τους για την αντιμετώπιση των μεγάλων μας προβλημάτων και του μεταναστευτικού. Όμως οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ένα χρήσιμο παράδειγμα, το οποίο θέλουμε να ξέρουμε και θέλουμε να μελετήσουμε. Και αν μου επιτρέπετε, ήταν εντυπωσιακό πόσους Έλληνες βρήκα στο FBI. Πέρα από τον κύριο Βενιζέλο που είναι επικεφαλής εδώ, το FBI έχει εδώ πάνω από 2500 άτομα. Εκτός από τον κ. Βενιζέλο, βρήκα πράκτορες Έλληνες, μεταφραστές Έλληνες, ήταν συγκινητικό για μένα να δω πόσοι Έλληνες και πρώτης γενιάς ακόμα, υπηρετούν την έννομη τάξη στις ΗΠΑ.

Δημοσιογράφος Άννα Καραγιαννοπούλου: Μαζί μας σήμερα, στο στούντιο της Φωνής της Αμερικής στη Νέα Υόρκη, ήταν ο κ. Νίκος Δένδιας, Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη της Ελλάδας.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

News247

Keywords
Τυχαία Θέματα