«Δεν είναι τυχαίο πως τα ελληνικά funds προσέλκυσαν ξένους θεσμικούς επενδυτές»

07:28 3/10/2013 - Πηγή: TNSite
«Δεν είναι τυχαίο, πως παρά την ύφεση, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο ελληνικά funds προσέλκυσαν ξένους θεσμικούς επενδυτές» σχολίασε ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κωστής Χατζηδάκη στην ετήσια Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ελληνικών Εταιρειών Επιχειρηματικών Κεφαλαίων (Hellenic Venture Capital Association).

Ο υπουργός σημείωσε ότι τα Venture Capital

και τα Private Equity Funds υποστηρίζουν εκείνη την επιχειρηματικότητα που χρειάζεται η Ελλάδα σήμερα, περισσότερο από ποτέ, και σημείωσε ότι ήδη το υπουργείο έχει συμφωνήσει με τον κλάδο να συνεργαστεί στενά με τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων προκειμένου να γίνουν κλαδικές συζητήσεις ανάλογα με τις προτεραιότητες του ΕΣΠΑ, ώστε έτσι να διαμορφωθούν αντίστοιχα τα σχετικά νέα προγράμματα και παράλληλα να ενισχυθεί περισσότερο η συμμετοχή του θεσμού στις χρηματοδοτήσεις επιχειρηματικών προσπαθειών.

«Διότι π.χ. όταν μια εταιρεία Venture Capital δίνει σε μια επιχείρηση ένα σημαντικό κεφάλαιο για να προχωρήσει μια ιδέα, αυτό σημαίνει ότι αναλαμβάνει ένα ρίσκο. Κι επομένως, μπορούμε να την εμπιστευθούμε ως ενδιάμεσο κρίκο προώθησης των προγραμμάτων για νεανική επιχειρηματικότητα και την καινοτομία» σημείωσε ο υπουργός.

Ο υπουργός, στα αιτήματα που του τέθηκαν ανέφερε ότι όσα σχετίζονται με τη διαμόρφωση φορολογικών κινήτρων θα πρέπει να συζητηθούν με το υπουργείο Οικονομικών , όσα σχετίζονται με τα κεφάλαια των ασφαλιστικών ταμείων θα τεθούν αντίστοιχα στο αρμόδιο υπουργείο και στο αίτημα για διατήρηση της θέσης του επενδυτή των ελληνικών τραπεζών στις εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων ο υπουργός δεσμεύτηκε να μεταφέρει το αίτημα στην επόμενη συνάντηση με την Ελληνική ´Ένωση Τραπεζών «ώστε να υπάρξουν δεσμεύσεις για την έκταση και η έμφαση των πρωτοβουλιών που μπορούν να αναληφθούν». Το θέμα των εγγυήσεων είναι επίσης ένα θέμα προς συζήτηση, μάλιστα και στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας ενώ σημειώθηκε η θετική δράση στην αγορά του ρόλου του Ταμείου Ανάπτυξης Νέας Οικονομίας (ΤΑΝΕΟ Α.Ε.), του πρώτου Ελληνικού Fund of Funds που ιδρύθηκε το 2001 από το Ελληνικό Δημόσιο καθώς και του προγράμματος jeremy.

Ακόμη σημειώθηκε η σημασία που πρέπει να δοθεί στη νεανική επιχειρηματικότητα, ενώ οι εκπρόσωποι 13 fund που συμμετείχαν στη συνέλευση από τα 21 συνολικά, υπογράμμισαν ότι οι επενδύσεις που στηρίζουν είναι μακροχρόνιες και όχι βραχυχρόνιες και κατ επέκταση ωφέλιμες για τη χώρα.

Σχετικά με το σχέδιο για τη δημιουργία ειδικών Οικονομικών ζωνών στη χώρα όταν ρωτήθηκε ο υπουργός σχολίασε ότι υπήρξε μια ετερόκλητη αντίδραση θα το θέμα από την άκρα δεξιά και την αριστερά αλλά και από την Τρόικα, για διαφορετικούς λόγους η κάθε πλευρά και δεν υπάρχει καμία εξέλιξη μετά τις αντιδράσεις αυτές. Τέλος ανέφερε ότι τους επόμενους μήνες θα ξεκινήσει η λειτουργία και του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα