Δείτε όλα όσα θα θέλατε να ξέρετε για την «Οδύσσεια του Διαστήματος»!

15:36 28/5/2013 - Πηγή: TNSite

To sci-fi έχει διανύσει πολύ δρόμο από το πρωτοπόρο για την εποχή του «2001: A Space Odyssey» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ κι αυτό είναι που κάνει ακόμα πιο γοητευτική και μυστηριώδη μια καταβύθιση στον κόσμο της θρυλικής ταινίας που παραμένει μέχρι σήμερα ανάμεσα στα αριστουργήματα του παγκόσμιου σινεμά. Το σπάνιο βιβλίο της δεκαετίας του ’70 «The Making of Kubrick’s 2001» που επιμελήθηκε ο Ζερόμ Αζέλ επανακυκλοφορεί σκαναρισμένο στο διαδίκτυο χάρη στη σελίδα Cinephilia and Beyond που ανέλαβε να «ανεβάσει» το δυσεύρετο αντίτυπο.

Το βιβλίο

που περιγράφεται ως «όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε για το «2001″» είναι μια συρραφή υλικού – φωτογραφιών, συνεντεύξεων, δημοσιευμάτων, αναλύσεων, backstage εικόνων και πληροφοριών, την ίδια τη νουβέλα «The Sentinel» του Άρθουρ Σ. Κλαρκ που ενέπνευσε τον Κιούμπρικ, τη σπάνια συνέντευξή του στο Playboy, αλλά και ένα τεράστιο όγκο υλικού από τα γυρίσματα και τις άγνωστες πτυχές της παραγωγής – όλα αυτά σε περίπου 370 σελίδες.

«Το πιο εντυπωσιακό πράγμα με την Οδύσεια του Διαστήματος είναι ότι είχε μια τόσο μεγαλειώδη πορεία, χωρίς να χρειαστεί να κάνει καμία παραχώρηση για να πλησιάσει περισσότερο το ευρύ κοινό. Ο Κιούμπρικ ποτέ δεν κυνηγούσε το εμπορικό. Η ταινία είναι μια ασυμβίβαστη φωνή που τελικά κάνει τον κόσμο να συνειδητοποιήσει ότι αγγίζει πολύ πιο σοβαρά ζητήματα από την εξέλιξη της επιστήμης» δήλωνε ο Κλαρκ που έφυγε από τη ζωή το 2008.

Είναι κρίμα που μια τέτοια μελέτη δεν επανεκδίδεται, αλλά τουλάχιστον μπορεί κανείς να ανατρέξει στη μαγεία της ταινίας ξεφυλλίζοντας online τον βαθύ, φιλοσοφικό κόσμο της. Δείτε στη συνέχεια όλο το βιβλίο!

The Making of Kubricks 2001

Ανθή Νταούσανη

e-go.gr

OnNews

Keywords
Τυχαία Θέματα