Μπρα-ντε-φερ εργαζομένων στο μετρό και ταλαιπωρίας... συνέχεια

14:37 22/1/2013 - Πηγή: TNSite

Ταλαιπωρίας συνέχεια για χιλιάδες πολίτες του λεκανοπεδίου την Τρίτη, καθώς οι εργαζόμενοι στο Μετρό αποφάσισαν τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους, προκηρύσσοντας 24ωρη απεργία, παρά το γεγονός ότι η απόφαση του δικαστηρίου έκρινε παράνομες τις κινητοποιήσεις τους.

"Πάρκινγκ" θυμίζουν οι δρόμοι της Αθήνας, εξαιτίας της απουσίας μέσω μαζικής μεταφοράς τις ώρες αιχμής στο λεκανοπέδιο

της Αττικής. Ακινητοποιημένα τα οχήματα στη λεωφόρο Κηφισίας, από το "δαχτυλίδι" της Αττικής Οδού, μέχρι την Καποδιστρίου και μεγάλη κίνηση μέχρι τη Βασιλίσσης Σοφίας. Κομφούζιο στον Σταυρό Αγίας Παρασκευής και στη λεωφόρο Μαραθώνος μέχρι το Πικέρμι.

Σημειωτόν βαδίζουν τα οχήματα στην άνοδο της λεωφόρου Κηφισού από τις Τρεις Γέφυρες μέχρι την έξοδο της Μεταμόρφωσης και στην κάθοδο προς Πειραιά, από Κόκκινο Μύλο, μέχρι τη στροφή του Ρέντη.

Πυκνή ροή και στη λεωφόρο Κατεχάκη και την περιφερειακή Υμηττού, στη λεωφόρο Μεσογείων, στη λεωφόρο Ποσειδώνος και περιμετρικά του λιμανιού του Πειραιά. Αντίστοιχα, η παραλιακή φιλοξενεί πλήθος σταματημένων αυτοκινήτων από τη συμβολή με τη λεωφόρο Συγγρού ως και τη στάση Έδεμ του τραμ.

Στάση εργασίας σε μετρό και τραμ

Την Τρίτη 22 Ιανουαρίου, οι εργαζόμενοι σε τραμ και ηλεκτρικό θα πραγματοποιήσουν τετράωρη στάση εργασίας από τις 12:00 έως τις 16:00.

Στάσεις εργασίας σε λεωφορεία και τρόλεϊ

Στάσεις εργασίας εξήγγειλαν για την Τρίτη 22 καθώς και την Πέμπτη 24 Ιανουάριου και οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία του ΟΑΣΑ και την Τρίτη την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ.

Την Τρίτη θα πραγματοποιηθει στάση εργασίας απο τις 11 εως τις 4 το απόγευμα. Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθει στάση εργασίας απο τις 11 εως τις 5 το απόγευμα.

Θα ακολουθήσει γενική συνέλευση την Πέμπτη 24 Ιανουάριου, προκειμένου να καθορίσουν την πορεία των κινητοποιήσεών τους.

Πλήρης ομαλοποίηση των δρομολογίων αναμένεται 30 έως 60 λεπτά μετά τη λήξη της.

Παράνομη και καταχρηστική η απεργία

Εν τω μεταξύ, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε παράνομες τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα μέσα σταθερής τροχιάς, ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, τραμ και μετρό, που είχαν εξαγγείλει τα σωματεία για τη Δευτέρα και την Τρίτη.

Η διοίκηση της ΣΤΑ.ΣΥ Α.Ε. κάλεσε όλους τους εργαζόμενους να σεβαστούν την νομιμότητα, να συναισθανθούν την ταλαιπωρία που υφίστανται οι πολίτες, αλλά και τις επιπτώσεις στην οικονομική ζωή της πόλης και να επιστρέψουν στην εργασία τους.

Από την πλευρά τους, αντιδρώντας στην ένταξή τους στο ενιαίο μισθολόγιο οι εργαζόμενοι στην κατασκευαστική του μετρό "ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε." προκήρυξαν νέα 48ωρη απεργία στις 22 και 23 Ιανουαρίου, "καθόσον μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία πρωτοβουλία από πλευράς της ηγεσίας του αρμόδιου υπουργείου για την επίλυση των προβλημάτων της εταιρείας και των εργαζομένων", όπως αναφέρεται στην ανακοίνωσή τους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε:

Η Γενική Συνέλευση Εργαζομένων της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. αποφάσισε τη συνέχιση των κινητοποιήσεων με νέα 48ωρη απεργία των εργαζομένων στις 22 και 23 Ιανουαρίου 2013, καθόσον μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία πρωτοβουλία από πλευράς της ηγεσίας του αρμόδιου υπουργείου για την επίλυση των προβλημάτων της εταιρείας και των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι αξιώνουν:

Απένταξη της εταιρείας από τις ΔΕΚΟ.

Διαφύλαξη ατομικών και συλλογικών συμβάσεων.

Οι εργαζόμενοι της ΑΜ, ως Έλληνες φορολογούμενοι πολίτες, επισημαίνουμε στην κοινή γνώμη και στην αρμόδια Πολιτική Ηγεσία τα ακόλουθα:

Πρόσφατα ο αρμόδιος υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης άλλαξε το Νόμο προκειμένου ο χρεοκοπημένος εργολάβος του Μετρό Θεσσαλονίκης να εισπράξει αυξημένη προκαταβολή δεκάδων εκατομμυρίων ΕΥΡΩ.

Επίσης σκοπεύει, προκειμένου να δοθούν και άλλες δεκάδες εκατομμύρια ΕΥΡΩ στον ίδιο χρεοκοπημένο εργολάβο του Μετρό Θεσσαλονίκης, να προχωρήσει σε «φιλικό» εξωσυμβατικό διακανονισμό των απαιτήσεών του. Σημειώνεται ότι οι ως άνω απαιτήσεις αντιστοιχούν στην ετήσια μισθοδοσία της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ για τα επόμενα 50 χρόνια!

Γιατί ο κύριος υπουργός δεν δείχνει την ίδια σπουδή και ευαισθησία για την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ που αποτελεί εταιρεία πρότυπο για τη χώρα;
Πώς σκοπεύουν να προωθήσουν την ανάπτυξη της χώρας όταν διαλύουν μια εταιρεία που έχει τη μεγαλύτερη εμπειρία σε συγχρηματοδοτούμενα έργα υποδομής από το Α’ ΚΠΣ έως και το ΕΣΠΑ, τους μεγαλύτερους και ταχύτερους ρυθμούς απορρόφησης κονδυλίων, και από τους υψηλότερους δείκτες δημιουργούμενης απασχόλησης στην Ευρώπη;

Οι εργαζόμενοι στην ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ δηλώνουν ότι οι ατεκμηρίωτες αυξήσεις του εργολαβικού τιμήματος, οι υπέρογκες αμοιβές και οι αυθαίρετες προσλήψεις συμβούλων κλπ, με τις οποίες εγγράφως ή προφορικώς είχαν διαφωνήσει, και «νομιμοποιήθηκαν» με την ανοχή ή/και την υπογραφή των διοικήσεων, θα έπρεπε να είναι ο βασικός στόχος περικοπών, εφόσον το ζητούμενο είναι η επίτευξη οικονομίας κλίμακας και όχι το μισθολογικό κόστος που είναι αμελητέο συγκρινόμενο με τις ως άνω σπατάλες.

Θα συνεχίσουμε το δίκαιο αγώνα μας για το συμφέρον της Εθνικής οικονομίας, το συμφέρον των κατοίκων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και το συμφέρον της ίδιας της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ και των εργαζομένων της!

Απεργούν και πληρώνονται

Απεργούν και πληρώνονται οι εργαζόμενοι σε Μετρό, Τραμ και ΗΣΑΠ, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΣΤΑΣΥ.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στις 17 Ιανουαρίου από τους 1.300 εργαζόμενους του Μετρό, απέργησαν οι 430, ενώ 790, περισσότεροι δηλαδή από τους μισούς, δήλωσαν ρεπό ή άδεια την ημέρα της 24ωρης απεργίας, επομένως πληρώθηκαν κανονικά.

Τη δεύτερη ημέρα απεργίας, στις 18 Ιανουαρίου, από τους 2.522 εργαζομένους του Μετρό, του Τραμ και του ΗΣΑΠ, απήργησαν οι 967, ενώ ρεπό, άδειες και ασθένειες δήλωσαν οι 1.310.

Στις 19 Ιανουαρίου από τους 1.300 εργαζόμενους του Μετρό απήργησαν μόνο οι 210 και οι άλλοι πληρώθηκαν, ενώ την Κυριακή, που τα χρήματα είναι τα διπλά, στο Μετρό απήργησαν μόνο 190 ατομα, ενώ 1030 άτομα πληρώθηκαν κανονικά.

Για απεργίες-μαϊμού, όπου η πλειονότητα των εργαζομένων σε μετρό, ΗΣΑΠ και τραμ πληρώνεται, ενώ φαίνεται να απεργεί, έκανε λόγο ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κώστας Χατζηδάκης

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε την πρώτη ημέρα της απεργίας, στις 17/1 το ποσοστό στο μετρό που απεργούσε ήταν 33% των εργαζομένων. Στις 18 Ιανουαρίου απεργούσε το 48% των εργαζομένων στο μετρό, το 44% στον ΗΣΑΠ και μόλις 3,94% ΤΡΑΜ, στις 19/1 στο μετρό απεργούσε το 16% και χθες μόλις 14%.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 18/1 στο Τραμ από τους 507 εργαζόμενους απεργούσαν μόλις οι 20 και οι άλλοι πληρώθηκαν!

"Δεν ισχύει ότι πληρωνόμαστε χωρίς να δουλεύουμε"

Απαντώντας στις κατηγορίες που τους προσάπτει ο υπουργός και η ΣΤΑΣΥ, o πρόεδρος του Επιχειρησιακού Σωματείου των Εργαζομένων στο ΜΕΤΡΟ, Αντώνης Σταματόπουλος (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) δήλωσε :

"Αυτά που ισχυρίζεται η διοίκηση ότι απεργούμε και πληρωνόμαστε δεν ισχύουν. Εμείς ειμαστε το επιχειρησιακο σωματείο, το πιο μεγάλο στα μέσα σταθερής τροχιάς, όσοι απεργούμε βάζουμε απεργία. Αν υπάρχει ένα σωματείο το οποίο έχει 40 άτομα και δεν απεργεί, φυσικά θα πάρει το μεροκάματο, όλοι οι υπόλοιποι ομως απεργούμε. Εγώ και τώρα σας στέλνω τα δικά μου εκκαθαριστικά να δείτε οτι σε όλες οι απεργίες τα τελευταία 3 χρόνια είναι περασμένες μέσα. Η εταιρεία το ισχυρίζεται αυτό γιατί για παράδειγμα ο ΗΣΑΠ δεν κάνει απεργία, κάνει στάση εργασίας, το ΜΕΤΡΟ κάνει απεργία αυτή τη στιγμή. Εαν μας βάζει συνολικά μπορεί να το ισχυριστεί αυτό, φυσικά, το ΤΡΑΜ δεν κάνει απεργία. Πάντως εμείς, όσοι απεργουμε δεν πληρωνόμαστε και αυτό ειναι ξεκάθαρο. Και είναι ντροπή και αίσχος να λένε τέτοια ψέμματα και να παραπληροφορούν το λαό".

Νέα προσφυγή στη δικαιοσύνη από τη ΣΤΑ.ΣΥ. - Ορατό το ενδεχόμενο επίταξης των εργαζομένωνΣτα δικαστήρια προσέφυγε και την Τρίτη η διοίκηση των Σταθερών Συγκοινωνιών (ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε.) για τις απεργιακές κινητοποιήσεις σε μετρό, ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και τραμ, με τη σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και εργαζομένων να φτάνει στα άκρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εφόσον οι εργαζόμενοι εμμείνουν στις κινητοποιήσεις, οι οποίες κρίθηκαν παράνομες, ορατό είναι πλέον το ενδεχόμενο της επίταξης.

"Στον αγώνα μας έχουμε τη συμπαράσταση από εκπροσώπους 150 και πάνω σωματείων τόσο από το δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα. Η κυβέρνηση με τις αποφάσεις της και τις επιλογές της βιάζει το λαό", απαντούν οι εργαζόμενοι, που είναι συγκεντρωμένοι στο αμαξοστάσιο στα Σεπόλια.

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνιακές εταιρείες και τον σιδηρόδρομο πραγματοποιούν σύσκεψη, στις 12:00 στα γραφεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών, για τη δημιουργία ενιαίου απεργιακού μετώπου.

Αλλαγές στο πλαίσιο των νόμιμων απεργιών προωθεί η κυβέρνησηΗ κυβέρνηση με χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης και Μεταφορών Κωστή Χατζηδάκη, διαμήνυσε πως ο νόμος θα εφαρμοστεί, υπάρχουν όρια και όροι στην απεργία, ενώ κατήγγειλε ως "ανέξοδες και εκτός νομιμότητας" τις απεργίες στις σταθερές συγκοινωνίες. Προανήγγειλε, επίσης, αλλαγές στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο για την κήρυξη απεργιών στα μέσα μαζικής μεταφοράς και εξαπέλυσε βαρύτατους χαρακτηρισμούς εναντίον των απεργών κάνοντας λόγο για «απεργίες-μαϊμού» όπου η πλειονότητα των εργαζομένων σε μετρό, ΗΣΑΠ και τραμ πληρώνονται κανονικά, αν και τα συγκοινωνιακά μέσα δεν λειτουργούν, παρά τη μειωμένη συμμετοχή στις απεργίες.

Οι εργαζόμενοι δηλώνουν ότι το αίτημα να μην περικοπούν οι αποδοχές τους είναι καθ' όλα νόμιμο, όπως και κάθε άλλου εργαζομένου. "Η αγωνιστική μας κινητοποίηση είναι καθ' όλα νόμιμη, όσο ακριβώς και ο πολύχρονος αγώνας των δικαστών", σημειώνουν.

"Η σημερινή μας απεργία", προσθέτουν οι εργαζόμενοι του Σωματείου Λειτουργίας στο Μετρό, "είναι σε ένδειξη συμπαράστασης στους δύο εργαζομένους οι οποίοι εν ώρα βάρδιας επιφυλακής, παρουσίασαν οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, από τις απειλές του υπουργού Μεταφορών".

Ακινητοποιημένοι, καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, είναι οι συρμοί του μετρό όλο το 24ωρο της Τρίτης, ενώ λεωφορεία και τρόλεϊ πραγματοποιούν στάσεις εργασίας από τις 11:00 έως τις 16:00. Επίσης, στάσεις εργασίας πραγματοποιούν ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και το τραμ, από τις 12:00 έως τις 16:00.

Τέλος, οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία έχουν εξαγγείλει, για την Πέμπτη 24 Ιανουαρίου, στάση εργασίας και γενική συνέλευση από τις 11:00 έως τις 17:00.

Keywords
μετρο, συνεχεια, μεσα μαζικης μεταφορας, σταση εργασιας, ενιαιο μισθολογιο, αττικο μετρο, απεργια, αθηνα, πειραιας, υμηττού, τραμ, ηλεκτρικος, λεωφορεια, ΟΑΣΑ, μισθολογιο, νέα, ΔΕΚΟ, χατζηδακης, θεσσαλονικη, ευρω, εταιρεία, κπσ, ησαπ, ανταρσυα, απεργιες, επιταξη, συγκοινωνιες, συμμετοχή, κινηση στους δρομους, απεργια μμμ, απεργια 17 δεκεμβριου, απεργια οσε, απεργια μετρο, απεργια υπα, απεργιες αυριο, απεργιες σημερα, απεργια 3 ιανουαριου, απεργια 7 ιανουαριου, απεργια 10 ιανουαριου, απεργια 11 ιανουαριου, απεργια 12 ιανουαριου, απεργια 13 ιανουαριου, απεργια 17 ιανουαριου, απεργια 18 ιανουαριου, απεργια 19 ιανουαριου, απεργια 21 ιανουαριου, απεργια 31 ιανουαριου, καθαρα δευτερα, αλλαγη ωρας, απεργια μμε, απεργια ταξι, ενιαιο μισθολογιο δημοσιων υπαλληλων, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, απεργια 1 δεκεμβριου, Καλή Χρονιά, υπουργειο δικαιοσυνης, αλλαγη ωρας 2013, αμοιβες, αδεια, αττικο μετρο, γνωμη, εδεμ, εργασια, ηγεσια, οξυ, πλαισιο, σημερινη, ωρα, αλλαξε το, ασθενειες, γεγονος, γραφεια, δευτερα, δημοσιο, δειτε, δηλωσεις, διοικηση, δειχνει, ευρω, υπαρχει, εμφραγμα, εργα, επρεπε, αισχος, εταιρεία, ζωη, ιδια, ιδιο, ισχυει, κυβερνηση, κινηση, κηφισιας, κπσ, ληξη, λογο, μισθοδοσια, ντροπη, ορια, οχηματα, πεμπτη, πικερμι, υπογραφη, ροη, προσληψεις, ρεντη, ρεπο, σεπολια, συμμετοχή, στα ακρα, σωματειο, ταλαιπωρια, τριτη, συγγρου, υμηττού, φυσικα, φτανει, ωρες, αγωνας, κωστας, κυριακη, πληροφοριες
Τυχαία Θέματα