Αποζημίωση 20 εκατ. δολαρίων για τους νεκρούς του «Μαβί Μαρμαρά»

18:33 3/2/2014 - Πηγή: TNSite
Αποζημίωση 20 εκατομμυρίων δολαρίων θα προσφέρει το Ισραήλ στις οικογένειες των 9 Τούρκων που σκοτώθηκαν το 2010 από την επίθεση του στρατού σε νηοπομπή που έπλεε ανοικτά της Γάζας.

Ο ισραηλινός στρατός είχε επιτεθεί στη νηοπομπή την 31η Μαΐου του 2010, στην οποία επέβαιναν φιλοπαλαιστίνιοι

ακτιβιστές. Εννέα επιβάτες του τουρκικού πλοίου «Μαβί Μαρμαρά» σκοτώθηκαν, με αποτέλεσμα να προκληθεί διπλωματική κρίση μεταξύ των χωρών.

Η εφημερίδα Haaretz σημειώνει ότι οι συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών σημείωσαν πρόοδο, αλλά ότι ακόμη δεν έχει υπογραφεί συμφωνία. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι διαπραγματεύσεις επαναλήφθηκαν το Δεκέμβριο με την επίσκεψη στην Άγκυρα ισραηλινής αντιπροσωπείας.

Τα χρήματα δεν θα δοθούν απευθείας στις οικογένειες των νεκρών, αλλά θα κατατεθούν σε ένα ειδικό ταμείο και θα δίδονται στις οικογένειες σύμφωνα με καθορισμένα κριτήρια, αναφέρει η εφημερίδα.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι τους οποίους επικαλείται η εφημερίδα εκτιμούν ότι δεν πρέπει να υπογραφεί καμιά συμφωνία πριν από τις εκλογές στην Τουρκία, που έχουν προγραμματιστεί για την 30ή Μαρτίου, σε περίπτωση που ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να φοβηθεί πως μια συμφωνία με το Ισραήλ ίσως τον βλάψει πολιτικά.

Στις διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη, το Ισραήλ επιθυμεί η Τουρκία να αποποιηθεί τη δικαστική δίωξη των ισραηλινών στρατιωτών και αξιωματικών που ενεπλάκησαν στην αναχαίτιση της νηοπομπής, ώστε η εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών να μην περιοριστεί στην απλή επιστροφή του τούρκου πρεσβευτή στο Τελ Αβίβ, προσθέτει η Haaretz.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα