Απογοητευμένοι από το αποτέλεσμα των εκπτώσεων οι έμποροι στην Ηλεία

13:27 26/8/2013 - Πηγή: TNSite
Με την αγορά να εξακολουθεί να κινείται σε υποτονικούς ρυθμούς, οι έμποροι της Ηλείας, μετρούν απώλειες στο τζίρο τους, λίγες μόλις μέρες μετά και την τυπική λήξη των θερινών εκπτώσεων.

Με το βλέμμα στραμμένο στο φθινόπωρο, που προμηνύεται κάτι περισσότερο από δύσκολο, ο απολογισμός των φετινών καλοκαιρινών εκπτώσεων, χαρακτηρίζεται από την πλειοψηφία των επαγγελματιών, απογοητευτικός. Παρά τις υψηλές εκπτώσεις

και τις προσφορές, οι καταναλωτές ψώνισαν τα απολύτως απαραίτητα, προσφέροντας μόνον μια μικρή ανάσα παράτασης στη λειτουργία των καταστημάτων του νομού, τα οποία πλέον διατηρούνται ανοιχτά, με αρκετές δυσκολίες.

Ακόμα και όσα κατάφεραν να πουλήσουν το μεγαλύτερο μέρος των εμπορευμάτων τους, σε τιμές κόστους, παραμένει αμφίβολο αν θα καταφέρουν να κρατηθούν «ζωντανά» το επόμενο διάστημα καθώς οι υποχρεώσεις τους πλέον έχουν γιγαντωθεί και η επιβίωση τους, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη.

Και μπορεί ο Σεπτέμβρης να αποτελούσε όλα τα προηγούμενα χρόνια, έναν καλό από άποψη τζίρου μήνα- λόγω της έναρξης της σχολικής χρονιάς που επιβάλλει πέρα από την αγορά των σχολικών ειδών την αγορά και ειδών ένδυσης- υπόδησης- οι έμποροι εκφράζουν τις αμφιβολίες τους κατά πόσο αυτό θα ισχύσει και φέτος, δεδομένου, όπως υποστηρίζουν, τα χαράτσια και οι φόροι έχουν ήδη αποσταλεί με αποτέλεσμα να μην επιτρέψουν στους καταναλωτές να ψωνίσουν…

«Πτώση 40%»
Καλή, χαρακτήρισε την αρχή των θερινών εκπτώσεων, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου Θάνος Σκορδαλής, όχι όμως και τη συνέχεια τους καθώς όπως είπε η κίνηση που παρατηρήθηκε διαρκώς μειώνονταν.

«Η πτώση σε σχέση με προηγούμενες χρονιές άγγιξε το 40% και ακόμα και την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου που όλοι ανέμεναν τη στήριξη των ετεροδημοτών, αυτή δεν ήρθε… Οι επισκέπτες, αποδείχτηκε πως δεν ήρθαν να χαλάσουν χρήματα αλλά να… γλιτώσουν. Αποτέλεσμα ήταν όλη η αγορά να δουλέψει υποτονικά. Οι μόνοι ίσως κερδισμένοι του καλοκαιριού, ήταν οι ιδιοκτήτες των καφετεριών, των ειδών διατροφής και των κρεοπωλείων. Για τους υπόλοιπους εμπόρους, τα πράγματα ήταν πραγματικά πολύ δύσκολα».

Ελάχιστες λοιπόν μέρες πριν τη λήξη των εκπτώσεων, όπως σημείωσε ο κ. Σκορδαλής, όλοι οι έμποροι της πόλης και του νομού γενικότερα ανησυχούν για την πορεία. «Πλέον αρχίζει ένας πολύ μεγάλος αγώνας επιβίωσης για όλους. Από Σεπτέμβρη ξεκινούν τα πολύ δύσκολα καθώς οι καταναλωτές δεν έχουν δυνατότητα για περιττά έξοδα. Και ο φόβος όλων μας είναι το φθινόπωρο το οποίο πάντα αποτελούσε για τα καταστήματα δύσκολη εποχή. Τα χειρότερα είναι μπροστά μας…».

Ικανοποίηση στην Αμαλιάδα
Η κίνηση την περίοδο των θερινών εκπτώσεων στην αγορά της Αμαλιάδας μπορεί αρχικά να ήταν υποτονική, στην πορεία όμως, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πέτρος Παπαδάτος, ικανοποίησε, αναλογικά πάντα με την οικονομική κρίση, τους επαγγελματίες. «Ο πρώτος μήνας των εκπτώσεων κινήθηκε σε χαμηλά επίπεδα. Στη συνέχεια ο Αύγουστος επιβεβαίωσε τις προσδοκίες μας για μια καλή εμπορική πορεία της αγοράς μας.

Εκείνο όμως που έδωσε ένα διαφορετικό τόνο στην αγορά ήταν το εκπτωτικό διήμερο στο οποίο φάνηκε και πόσο η αγορά έχει ανάγκη από τέτοιες δράσεις και πόσο οι καταναλωτές χρειάζονται καλύτερες τιμές. Σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε ότι οι φετινές καλοκαιρινές εκπτώσεις σε σχέση με την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών, κινήθηκαν σε ικανοποιητικό επίπεδο».

Επιπλέον, ο κ. Παπαδάτος δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι μπροστά τους, έχουν ένα πολύ δύσκολο φθινόπωρο και χειμώνα όπου δυστυχώς όπως όλα δείχνουν πολλά μαγαζιά δεν θα καταφέρουν να επιβιώσουν. «Ο Εμπορικός Σύλλογος έχει την υποχρέωση να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, να βρει καινούργιες δράσεις και τρόπους προκειμένου να στηρίξει έστω και μια επιπλέον επιχείρηση ώστε να μπορέσει να κρατηθεί στην αγορά».

«Λίγοι θα επιβιώσουν…»
Με αρνητικό πρόσημο, επισήμανε ότι ολοκληρώνονται οι θερινές εκπτώσεις και ο πρόεδρος του Συλλόγου ΕΒΕ Ηλείας Γιώργος Δούνιας. Όπως είπε, η κίνηση στην αγορά ήταν «πεσμένη» και περιορίστηκε μόλις σε μια εβδομάδα την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου. «Οι καταναλωτές ήταν πολύ σφιγμένοι στις αγορές τους και αυτό γιατί οι οικονομικές τους δυνατότητες είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Έτσι, παρότι τα καταστήματα είχαν πολύ χαμηλές τιμές δεν κατάφεραν να αυξήσουν το τζίρο τους καθώς η πτώση ξεπέρασε και την ιδιαίτερα χαμηλή περσινή περίοδο.

Πλέον, από δω και στο εξής ξεκινά μια πολύ δύσκολη περίοδος καθώς ακόμα και η “επόμενη” χρονικά ελπίδα των εμπόρων που είναι τα Χριστούγεννα, παραμένει αβέβαιο πόσα καταστήματα θα επιβιώσουν μέχρι τότε. Με τους μισθούς να έχουν πάρει τη κατηφόρα, τα δώρα να έχουν κοπεί, πολύ φοβάμαι ότι μαζικά λουκέτα είναι προ των πυλών».

«Οδηγούμαστε σε αδιέξοδο»
Μέτρια χαρακτήρισε την κίνηση την περίοδο των εκπτώσεων, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων νομού Ηλείας Γιώργος Βασιλακόπουλος, συμπληρώνοντας ότι ήταν όμως, ανάλογη της οικονομικής δυνατότητας των καταναλωτών. «Τον Αύγουστο, επειδή είχαμε αρκετούς επισκέπτες, δημιουργήθηκε μια αίσθηση ότι κάτι καλύτερο μπορεί να συμβεί, όμως δεν ήταν το αναμενόμενο για τα καταστήματα. Γενικώς, κυμάνθηκε η αγορά σε ρηχά νερά και εν αναμονή ενός δύσκολου χειμώνα καταλαβαίνουμε ότι τα μαγαζιά και οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε αδιέξοδο».

Πηγή: ilialive.gr

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα