Αποφυλάκιση λίβυου επικεφαλής πολιτοφυλακής στην Αίγυπτο

06:08 29/1/2014 - Πηγή: TNSite
Ο επικεφαλής μιας ισχυρής πολιτοφυλακής της Λιβύης που είχε συλληφθεί στην Αίγυπτο αποφυλακίστηκε μετά την απελευθέρωση πέντε αιγύπτιων διπλωματών που είχαν απαχθεί στην Τρίπολη, δήλωσε σήμερα ο λίβυος πρεσβευτής στο Κάιρο στην κρατική αιγυπτιακή τηλεόραση.

Αξιωματούχοι της λιβυκής και της αιγυπτιακής κυβέρνησης δήλωσαν ότι δεν υπήρξε συμφωνία για την αποφυλάκιση του Σάμπαν Χάντια, γνωστού και ως Αμπού Αμπέιντα, με αντάλλαγμα

την απελευθέρωση των διπλωματών.

«Ο Σάμπαν αποφυλακίστηκε», δήλωσε ο Φάγεζ Τζιμπρίλ στην αιγυπτιακή κρατική τηλεόραση, προσθέτοντας ότι ο Χάντα είχε συλληφθεί επειδή παρέμεινε στην Αίγυπτο μετά τη λήξη της άδειας παραμονής του.

Αυτό «είναι ένα εντελώς ξεχωριστό θέμα από την απελευθέρωση των αιγύπτιων», είπε ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών Μπαντρ Αμπντελατί.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Λιβύης Άμπντουλ Ράζακ αλ Γκράντι είχε ανακοινώσει την Κυριακή ότι οι πέντε αιγύπτιοι διπλωμάτες που είχαν απαχθεί την προηγούμενη εβδομάδα σε αντίποινα για τη σύλληψη του Χάντια αφέθηκαν ελεύθεροι.

Η απαγωγή των πέντε διπλωματών στην Τρίπολη έφερε στο προσκήνιο τον αδυναμία της κυβέρνησης της Λιβύης να ελέγξει τους πρώην αντάρτες και τις πολιτοφυλακές που βοήθησαν στην ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι.

Ο Χάντια, που είναι επικεφαλής του Επιχειρησιακού Κέντρου των Επαναστατών της Λιβύης, αναμένεται να ταξιδέψει σήμερα για τη Λιβύη.

Το Επιχειρησιακό Κέντρο είναι μια από τις δεκάδες μεγάλες πολιτοφυλακές που συνέδραμαν στην ανατροπή του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι στη διάρκεια της εξέγερσης και της επέμβασης του ΝΑΤΟ εναντίον του, όμως αρνούνται να παραδώσουν τα όπλα.

Τον Οκτώβριο αυτή η ομάδα είχε απαγάγει για σύντομο διάστημα τον πρωθυπουργό της Λιβύης Άλι Ζεϊντάν.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα