«Αποδιοπομπαίος τράγος» ο Αμερικανός που κρίθηκε ένοχος για το φόνο δύο Αφγανών

11:21 3/8/2013 - Πηγή: TNSite
Υπολοχαγός του αμερικανικού στρατού, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία δύο Αφγανών πολιτών, χρησιμοποιήθηκε ως «αποδιοπομπαίος τράγος» από την ηγεσία του στρατεύματος, υποστήριξε ο δικηγόρος του και πρόβλεψε πως η ετυμηγορία της 20ετούς κάθειρξής του θα ανατραπεί στο Εφετείο.

Οι δικαστές στο Φορτ Μπραγκ, στη Βόρειο Καρολίνα, είχαν απαγγείλει κατηγορίες κατά του 28χρονου υπολοχαγού Κλιντ Λόρανς για τη διαταγή που έδωσε κατά παράβαση των κανονισμών να ανοίξουν πυρ οι άνδρες του και να σκοτώσουν δύο άνδρες που επέβαιναν σε μοτοσικλέτες, ενώ έκανε περιπολία στην επαρχία Κανταχάρ

του Αφγανιστάν τον Ιούλιο του περασμένου έτους. Ο Λόρανς είχε κριθεί ένοχος την Πέμπτη για δύο ανθρωποκτονίες.

Σύμφωνα με τον συνήγορό του, αντισυνταγματάρχη δικαστικού Γκάι Γούμακ, ο πελάτης του νομίμως έδωσε διαταγή στην διμοιρία του να ανοίξει πυρ κατά των μοτοσικλετιστών, του οποίους υποψιάστηκε ως βομβιστές αυτοκτονίας των Ταλιμπάν, που έφεραν μαζί τους αυτοσχέδια εκρηκτικά.

«Ένας από τους άνδρες του ρώτησε εάν τους έδινε την άδεια να ανοίξουν πυρ, και εκείνος έδωσε τη σχετική διαταγή», δήλωσε ο Γούμακ.

«Την προηγούμενη ημέρα είχαν δεχθεί επίθεση έξω από τον φράκτη και είχαν υποκλέψει πληροφορίες ότι ο εχθρός στην περιοχή τους παρακολουθούσε, με ασυρμάτους, και κατέγραφε τις θέσεις και τις κινήσεις των οπλιτών μας», πρόσθεσε.

Ο Λόρανς, που είχε καταταγεί στον στρατό το 2003 είχε μικρή πείρα υπηρεσίας στο Αφγανιστάν και ήταν μόλις η δεύτερη περιπολία του, καθώς είχε αναλάβει την ηγεσία της διμοιρίας του μόλις λίγες ημέρες νωρίτερα, δήλωσε ο Γούμακ.

«Ο στρατός τον χρησιμοποιεί ως αποδιοπομπαίο τράγο, ώστε να μπορεί να πει στην αφγανική κυβέρνηση πως εκείνος που σκότωσε τους αμάχους έχει τιμωρηθεί», επεσήμανε ο συνήγορος του Λόρανς, ο οποίος κατηγορήθηκε για παράβαση των κανόνων εμπλοκής σε μάχη και ότι διέταξε τους άνδρες του να ανοίξουν πυρ προτού βεβαιωθεί για δυνητική απειλή.

Μετά το αιματηρό συμβάν, ο Λόρανς προσπάθησε να εξαφανίσει τα έγγραφα αναγνώρισης των νεκρών, ώστε να φανεί ότι δεν είχαν μαζί τους ταυτότητες—όπως ακριβώς κάνουν οι Ταλιμπάν: «Είπε στους στρατιώτες του να ξεχάσουν ότι είδαν τις ταυτότητες. Αυτό ήταν λάθος», τόνισε ο Γούμακ. Ο Λόρανς βρέθηκε επίσης ένοχος για την απόπειρα δολοφονίας ενός τρίτου Αφγανού, τον οποίον εκβίασε προηγουμένως να μη μιλήσει και στη συνέχεια προσπάθησε να παρακωλύσει τις έρευνες.

Ο Γούμακ τόνισε πως ο Λόρανς μπορεί αυτομάτως, βάσει της στρατιωτικής δικαιοσύνης να ασκήσει έφεση και να τύχει επιείκειας από τον διοικητή του μετά την αναθεώρηση των πρακτικών της δίκης.

Πολλά μέλη της οικογένειάς του παρακολούθησαν τη δίκη, σημειώνει το ΑΜΠΕ, ενώ η μητέρα του Λόρανς δημοσίευσε έκκληση στο Ίντερνετ υπέρ του γιου της, υποστηρίζοντας πως «προστάτευε τους άνδρες του» στο Αφγανιστάν.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα