Απεργία ως τις 13 Δεκεμβρίου αποφάσισαν οι γιατροί του ΕΟΠΠΥ

13:06 4/12/2013 - Πηγή: TNSite
Στα άκρα ωθείται η σύγκρουση ανάμεσα στο υπουργείο Υγείας και τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, έπειτα από την απόφαση των τελευταίων να παρατείνουν τις κινητοποιήσείς τους μέχρι και τις 13 Δεκεμβρίου διαμηνύοντας ότι «ο αγώνας θα συνεχιστεί και θα κλιμακωθεί μέχρι την τελική νίκη». Της Πεννυς Μπουλουτζα

Εξάλλου, καλούν την κυβέρνηση να επιδείξει υπεύθυνη στάση απέναντι στα προβλήματα της περίθαλψης και το υπουργείο να προσέλθει στο διάλογο από μηδενική βάση χωρίς προαπαιτούμενα και εμμονές για ανθρωποθυσίες.

Σε

σχετική ανακοίνωσή της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γιατρών ΕΟΠΥΥ (ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ) τονίζει ότι «η επίδειξη πολιτικής πυγμής και η παρελκυστική τακτική του υπουργείου προσβάλλει τους απεργούς γιατρούς, απαξιώνει την περίθαλψη και εγκλωβίζει τους ασφαλισμένους σε αδιέξοδο».

«Θα περίμενε κανείς το υπουργείο να έκανε δεύτερες σκέψεις, μετά την πρωτοφανή επιτυχία της κινητοποίησης, να έδειχνε τον απαραίτητο σεβασμό στους απεργούς αλλά κυρίως στους πολίτες που απαιτούν την αξιοπρεπή λειτουργία των δημόσιων πολυιατρείων. Ευελπιστούσαμε στη δημόσια διαβούλευση να υπάρξουν συγκεκριμένες προτάσεις που θα απαντούσαν στα απεργιακά αιτήματα. Είχαμε την ελπίδα ότι αντί για απειλές και εκφοβισμούς στο τραπέζι της διαμεσολάβησης, θα υπήρχαν αναλυτικά τα βήματα της επονομαζόμενης μεταρρύθμισης, ''βλέπε απορρύθμισης'', που θα διασφάλιζε εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα», σημειώνει η Ομοσπονδία.

Καταγγέλλει ακόμη το υπουργείο για πολιτικά τεχνάσματα με σκοπό τη διάλυση της απεργίας.

«Πρότειναν ένα μήνα παράταση, αν λύσουμε την απεργία χωρίς φυσικά να παίρνουν πίσω δηλώσεις για τις απολύσεις των συναδέλφων μας. Ποιον κοροϊδεύουν τελικά; Ας παρουσιάσουν ξεκάθαρα στους Έλληνες ασφαλισμένους την περίφημη μεταρρύθμιση. Τι θα κοστίσει, τι θα πληρώσουν από την τσέπη τους, θα λειτουργήσουν εργαστήρια και μηχανήματα που έχουν πληρώσει με το υψηλότατο ασφάλιστρό τους διαχρονικά; Για την ταμπακιέρα ούτε λέξη».

Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ κατηγορούν το υπουργείο για επικοινωνιακά παιχνίδια, ατέλειωτες μιντιακές ώρες και λάσπη, σημειώνοντας πως η πλειοψηφία του συνδικαλιστικού οργάνου έχει καταθέσει υπεύθυνες προτάσεις.

«Ξαφνικά είναι δυνατόν όλους μας, που για χρόνια αγωνιζόμαστε για αναβάθμισης της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, να μας κυρίευσε ομαδική παράκρουση με συμπτώματα απεργιακής μανίας; Ας μας επιδείξει ο κ. Γεωργιάδης μια σελίδα προεκλογικού προγράμματος, του κυβερνώντος κόμματος, που να αναφέρει για διάλυση της δημόσιας δομής και απολύσεις 2.500 γιατρών που για 25-30 χρόνια προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα πολυιατρεία του πρώην ΙΚΑ. Και επιτέλους ποια η κοινωνική αναφορά και κοστολόγηση στο σχέδιό του;», διερωτάται η Ομοσπονδία και προσθέτει: «Εμείς απαντάμε ότι πρέπει να δείξει καλή διαγωγή στην Τρόικα συμπληρώνοντας τον αριθμό των απολύσεων. Είναι θλιβερή η εικόνα και προκλητική για όλους μας οι μεταλλάξεις του Υπουργού, οι αντιφάσεις σε μια προσπάθεια να συμπληρώσει την επιταγή προς τους δανειστές».

Κατά τη χθεσινή διαβούλευση στον ΟΜΕΔ μεταξύ του προεδρείου της Ομοσπονδίας γιατρών του ΕΟΠΥΥ (ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ), του υφυπουργού Υγείας Αντώνη Μπέζα και του προέδρου του Οργανισμού Δημήτρη Κοντού, προτάθηκε από πλευράς υπουργείου η αναστολή της λήψης οποιασδήποτε απόφασης για τον ΕΟΠΥΥ για ένα μήνα προκειμένου να γίνει διάλογος για το νέο σύστημα ΠΦΥ, καθώς και για τι θα γίνει με όσους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ κριθούν ότι δεν «ανήκουν» σε αυτό. Η απάντηση των γιατρών ήταν αρνητική, αφού για άλλη μία φορά έθεσαν ως προαπαιτούμενο για λήξη των απεργιών τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι δεν θα προχωρήσει σε διαθεσιμότητα και σε απολύσεις γιατρών του ΕΟΠΥΥ. Σήμερα, αναμένεται να συνεδριάσει το προεδρείο της ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ, ώστε να αποφασίσει για το μέλλον των κινητοποιήσεων με βασική εισήγηση να συνεχιστούν οι απεργίες.

Κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης στον ΟΜΕΔ, ο υφυπουργός έκανε έκκληση προς την Ομοσπονδία να «αποδεσμεύσουν» από την απεργία τουλάχιστον όσους γιατρούς συμμετέχουν σε επιτροπές των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), από τις οποίες άτομα με αναπηρία αναμένουν έως και ενάμισι χρόνο για να εξεταστούν, προκειμένου να λάβουν αναπηρική σύνταξη ή επίδομα αναπηρίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η απάντηση σε αυτό ήταν επίσης αρνητική, ενώ μάλιστα εκφράστηκε και η ακραία θέση ότι θα γίνει προσπάθεια η συμμετοχή στην απεργία στα ΚΕΠΑ να φτάσει στο 100% (από 70% που είναι σήμερα). Σημειώνεται ότι χθες η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία απέστειλε επιστολή στην ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ με την οποία κάνει έκκληση στους γιατρούς να δείξουν κοινωνική αλληλεγγύη στο θέμα των ΚΕΠΑ. Οπως αναφέρεται στην επιστολή, λόγω της απεργίας, ακυρώνονται καθημερινά 850 ραντεβού ατόμων με αναπηρία, γεγονός που σημαίνει για κάποιους παράταση της ταλαιπωρίας για επιπλέον πέντε μήνες, έως ότου ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

Επειτα και από αυτές τις εξελίξεις, το υπουργείο Υγείας και η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ λαμβάνουν μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν δημιουργήσει οι απεργίες. Πρώτο μέτρο, είναι η αύξηση του αριθμού των δωρεάν επισκέψεων ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ που δέχονται κάθε μήνα οι συμβεβλημένοι (σήμερα αναμένονται οι σχετικές ανακοινώσεις). Επόμενα βήματα, το «άνοιγμα» των εξωτερικών ιατρείων των νοσοκομείων προς τους ασφαλισμένους για συνταγογράφηση και η αύξηση του αριθμού των συμβεβλημένων γιατρών στον ΕΟΠΥΥ. Χθες ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών, Δημήτρης Βαρνάβας, σε δήλωσή του τόνισε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να αναπληρώσουν τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία τα προβλήματα που προκαλούνται από την απεργία των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, καθώς ήδη υπάρχουν πολύ μεγάλες λίστες αναμονής για ραντεβού σε αυτά.

Keywords
απεργια, εοππυ, απεργια 17 δεκεμβριου, απεργια 21 δεκεμβριου, απεργια 22 δεκεμβριου, απεργια 23 δεκεμβριου, απεργια 27 δεκεμβριου, απεργια 28 δεκεμβριου, απεργια 30 δεκεμβριου, απεργια 31 δεκεμβριου, απεργια 1 δεκεμβριου, γιατροι, έως ότου, εοπυυ, ικα, τροικα, ομεδ, απεργιες, κεπα, επιδομα, συμμετοχή, σημαίνει, εθνικη τραπεζα, σταση εργασιας, μετρο, απεργια οσε, απεργια μετρο, απεργια υπα, απεργιες αυριο, απεργιες σημερα, απεργια μμε, απεργια ταξι, απολυσεις στο δημοσιο, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, συνταγογραφηση, δωρεαν, εθνικη, θεμα, ομεδ, παιχνιδια, αυξηση, αλληλεγγυη, αναπηρια, γεγονος, γινει, δυνατοτητα, δηλωση, δηλωσεις, διοικηση, υπαρχει, ελπιδα, εμμονες, επιτυχια, έως ότου, υπηρεσιες, υπηρχαν, υφυπουργος, εικονα, κεπα, κυβερνηση, λειτουργια, ληξη, μηνες, προβληματα, ραντεβου, συνταξη, συμμετοχή, σκεψεις, στα ακρα, σχεδιο, υπουργειο υγειας, συμπτωματα, φυσικα, φορα, ωρες, αγωνας, βηματα, δημητρης, υπουργειο, μια φορα, πληροφοριες, σημαίνει, υγειας
Τυχαία Θέματα