Υπογραφή Συμφωνίας για την αμυντική συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας

12:57 4/12/2013 - Πηγή: TNSite

Στη διάρκεια της συνάντησης, υπεγράφη πλαίσιο συμφωνίας το οποίο, όπως επισήμαναν οι δύο υπουργοί, δίνει νέα δυναμική και προοπτική στις υφιστάμενες αμυντικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Το πλαίσιο συμφωνίας εξετάζεται από τους εμπειρογνώμονες των δύο χωρών, ώστε το επόμενο έτος να συγκεκριμενοποιηθούν οι νέοι τομείς συνεργασίας των δύο χωρών στον αμυντικό και στρατιωτικό τομέα. Επίσης, συζητήθηκε το θέμα των υφιστάμενων οπλικών συστημάτων

ρωσικής προέλευσης και της υποστήριξής τους.

Σημειώνεται ότι το 2014 συμπληρώνονται 20 χρόνια από την υπογραφή των πρώτων συμφωνιών μεταξύ των Ελλάδας και Ρωσίας

Ο Έλληνας υπουργός χαρακτήρισε στρατηγικό εταίρο της Ελλάδας τη Ρωσία και ευχαρίστησε τον Ρώσο ομόλογό του για τη βοήθεια της Ρωσίας στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών του 2007.

Ο κ. Σόιγκου, από την πλευρά του, προσκάλεσε τον κ. Αβραμόπουλο στη Σιβηρία -τόπο καταγωγής του- τον χειμώνα του 2014 και αντίστοιχα ο κ. Αβραμόπουλος προσκάλεσε τον Ρώσο ομόλογο του να επισκεφθεί την Ελλάδα το καλοκαίρι του 2014.

Οι δύο υπουργοί θα έχουν νέα συνάντηση το 2014, στο πλαίσιο της διεθνούς συνάντησης που θα διεξαχθεί στη Μόσχα για την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Αβραμόπουλος: "Στρατηγικός εταίρος της χώρας μας η Ρωσία"

Μεταξύ άλλων, ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας, δήλωσε:

"Η συνάντηση μας και οι συνομιλίες που ακολούθησαν, επιβεβαίωσαν το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών πολιτικών μας σχέσεων και των παραδοσιακά ιστορικών φιλικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες μας. Η Ρωσία αποτελεί στρατηγικό εταίρο της χώρας μας, με τον οποίο έχουμε κοινή προσέγγιση και κοινούς στόχους σε μεγάλο αριθμό περιφερειακών και διεθνών ζητημάτων, όπως άλλωστε διαπιστώθηκε και κατά την διάρκεια των συνομιλιών που προηγήθηκαν με τον κύριο Shoygu. Πιστεύω ότι η εποικοδομητική μας συνεργασία με τη Ρωσία είναι πολύ σημαντική, ιδιαίτερα σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο για τις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις. Στο πλαίσιο αυτό συζητήσαμε τρόπους για την περαιτέρω εμβάθυνση και ενίσχυση των αμυντικών μας σχέσεων, η οποία τελικά υπηρετεί και συνεισφέρει στη διατήρηση της ασφάλειας, στη συχνά ταραχώδη γεωπολιτική μας περιοχή.

Συμφωνήσαμε ότι θα ήταν χρήσιμο να ενισχύσουμε τις θεσμοθετημένες μορφές συνεργασίας ανάμεσα στα γενικά επιτελεία μας. Ένα λειτουργικό εργαλείο είναι τα ετήσια Προγράμματα Στρατιωτικής Συνεργασίας, στα οποία είναι επίσης σημαντικό να δώσουμε νέα δυναμική, προωθώντας όχι κατ’ ανάγκη τη ποσοτική όσο την ποιοτική τους διάσταση. Επίσης, εκτός από την εντατικοποίηση των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, θα μπορούσαν τα επιτελεία μας να δρομολογήσουν νέους και δημιουργικούς τρόπους προσέγγισης, προκειμένου να ανιχνεύσουμε και να ανακαλύψουμε νέα επίπεδα συνεργασίας. Μάλιστα, κατά τη σημερινή επίσκεψη στην Αθήνα του κυρίου Shoygu μας δόθηκε η ευκαιρία να υπογράψουμε, μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών, ένα πλαίσιο συμφωνίας".

Σόιγκου: "Είμαστε υπερήφανοι για τα αποτελέσματα της συνεργασίας μας με την Ελλάδα"

Από τη μεριά του ο Ρώσος υπουργός δήλωσε, μεταξύ άλλων:

"Στη σημερινή συνάντηση έχει γίνει μια πολύ εποικοδομητική δουλειά. Έχουμε συζητήσει τα περισσότερα θέματα σχετικά με τη συνεργασία μας.

Μιλήσαμε για το 2013 και συζητήσαμε τα σχέδιά μας και τα προγράμματά μας για το 2014. Οι εμπειρογνώμονες έχουν εξετάσει λεπτομερώς όλα τα θέματα της διμερούς συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας. Συζητήσαμε και για τη συνεργασία μεταξύ των Πολεμικών Ναυτικών μας. Όπως είναι γνωστό αυτή η συνεργασία έχει μακρόχρονη ιστορία, και προσπαθούμε να βγάλουμε κάποια αποτελέσματα για όλα αυτά τα χρόνια.

Το επόμενο καλοκαίρι συμπληρώνουμε 20 χρόνια συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών μας. Είμαστε υπερήφανοι για τα αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας και έχουμε συζητήσει για την προοπτική της στο μέλλον. Τις λεπτομέρειες αυτής της συνεργασίας πρέπει να εγκρίνουμε το συντομότερο δυνατόν, μέσα στο 2014. Υπογράψαμε μια διακρατική συμφωνία η οποία μας ανοίγει καινούργιους δρόμους, καινούργιες προοπτικές στο να διευρύνουμε τη συνεργασία μας σε τεχνικά στρατιωτικά θέματα.

Συζητήσαμε και τα θέματα των υφιστάμενων οπλικών συστημάτων ρωσικής προέλευσης, το θέμα της εν συνεχεία υποστήριξης και άλλα θέματα που θα μπουν στο πρόγραμμα συνεργασίας. Έχουμε ρυθμίσει τα ρολόγια μας όσον αφορά το σύστημα ευρωπαϊκής και διεθνούς ασφάλειας, ιδιαίτερα δε για τα γεγονότα τα οποία διαδραματίζονται στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής".

News247

Keywords
Τυχαία Θέματα