Αναβιώνει το έθιμο της Λαζαρίνας στα Τρίκαλα

19:43 22/4/2013 - Πηγή: TNSite
Το έθιμο της Λαζαρίνας αναβιώνει την ερχόμενη Πέμπτη 25 του μηνός στα Τρίκαλα σε εκδήλωση - διαγωνισμό που διοργανώνει ο Οργανισμός Αθλητισμού, Πολιτισμού, Κοινωνικής Φροντίδας και Αλληλεγγύης (Ο.Α.Π.Κ.Φ.Α.) του Δήμου Τρικκαίων «Ο Ασκληπιός» σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων Λαογραφικού Μουσείου Τρικάλων. Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρικκαίων.

Στην εκδήλωση-διαγωνισμό, όπως γίνεται γνωστό, μπορούν να συμμετέχουν ατομικά και ομαδικά κορίτσια

(όπως ακριβώς τελούνταν στην παράδοση) από την πόλη και την περιοχή των Τρικάλων. Οι μαθήτριες που θα συμμετέχουν ατομικά ή ομαδικά πρέπει να έχουν καλάθια κατασκευασμένα από φυσικά υλικά και στολισμένα με φυσικά λουλούδια με τρόπο που επιτάσσει η τοπική παράδοση και να τραγουδούν ένα τραγουδάκι από τα παραδοσιακά κάλαντα της γιορτής του Λαζάρου στον τόπο.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, η τρικαλινή παράδοση για την εορτή του Λαζάρου έχει παρά πολλά έθιμα και ιδιαίτερους αγερμούς. Φορείς του εθίμου είναι οι Λαζαρίνες μικρά κορίτσια που με την καθοδήγηση των μεγαλυτέρων (μανάδων - γιαγιάδων) μαζεύουν λουλούδια από την ολάνθιστη φύση, στολίζουν τα καλαθάκια τους και ανήμερα της εορτής γυρίζουν και καλαντίζουν όλα τα σπίτια.

Τα Λαζαρινά κάλαντα περιέχουν τραγουδάκια ολιγόστιχα που αναφέρονται στο θρησκευτικό μήνυμα της εορτής και πάρα πολλά παινέματα τραγουδάκια που εξυμνούν τα μέλη της οικογένειας (νοικοκύρης, νοικοκυρά, μικρό παιδί, παλικάρι, κοπέλα, αρραβωνιασμένοι, νιόπαντροι) αλλά και τα μέλη της παραδοσιακής κοινωνίας του χωριού: ιερέα, δάσκαλο, γεωργό, τσοπάνη.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα