Ανακαλύφθηκε καρχαρίας που “περπατάει” στο βυθό της θάλασσας (video)

01:57 22/9/2013 - Πηγή: TNSite

Ένα νέο είδος καρχαριοειδούς με καφετί κηλίδες που φέρει το επιστημονικό όνομα Hemiscyllium halmahera και που μπορεί να φτάσει σε μήκος τα 70 εκατοστά εντόπισαν ερευνητές το αρχιπέλαγος Μουλούκουτης Ινδονησίας.

Το περίεργο με αυτό τον καρχαρία είναι ότι ζει στο βυθό της θάλασσας και κινείται “περπατώντας” με τα πτερύγιά του στο βυθό.

Ο τρόπος με τον οποίο κινείται ο καρχαρίας ίσως βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν την εξέλιξη της ζωής από τη θάλασσα στην ξηρά πριν από δισεκατομμύρια χρόνια.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αβγό κότας έκανε σπάνιο

πτηνό – Προοπτική αναβίωσης εξαφανισμένων ειδών!

Ο νέος καρχαρίας “χτενίζει” τον θαλάσσιο πυθμένα κατά τις νυχτερινές ώρες αναζητώντας θαλάσσια ασπόνδυλα και μικρά ψάρια για να τραφεί.

Σε αντίθεση με τα πιο μεγαλόσωμα ξαδέρφια του, δεν μπορεί να βλάψει τον άνθρωπο.

Όπως αναφέρει ο Δρ Τζέραλντ Άλλεν στην επιθεώρηση International Journal of Ichthyology, το νέο είδος διαφοροποιείται με βάση τους χρωματικούς σχηματισμούς στο σώμα του.

Έχει έντονα, οριζόντια, σκούρα σημάδια στο κάτω μέρος της κοιλιάς του, αλλά και ένα σύμπλεγμα από 25 σκουρόχρωμες βούλες κοντά στο ρύγχος του.

Το εν λόγω είδος μοιάζει με το Hemiscyllium halmahera που συναντάται στη δυτική Παπούα.

Τα καρχαριοειδή αυτά γνωστά και ως bamboo sharks είναι σχετικά μικρά σε μέγεθος σκυλόψαρα που φτάνουν σε μήκος τα 1,2 μέτρα, έχουν ασυνήθιστα μεγάλες ουρές και ενδημούν σε τροπικά νερά.

econews.gr

OnNews

Keywords
Τυχαία Θέματα