Ταινία για τον Τσαϊκόφσκι αυτολογοκρίνεται στην ομοφοβική Ρωσία!

01:57 22/9/2013 - Πηγή: TNSite

Ταινία για τη ζωή του μεγάλου συνθέτη Πιοτρ Ίλιτς Τσαïκόφσκι ετοιμάζεται στη Ρωσία, αλλά αυτή η κινηματογραφική βιογραφία θα παρουσιαστεί στη μεγάλη οθόνη χωρίς καμία αναφορά στη σεξουαλική ταυτότητα του δημιουργού της «Λίμνης των Κύκνων» και του «Καρυοθραύστη», εν μέσω της ομοφοβικής ατμόσφαιρας που έχει επιφέρει ο εξωφρενικός νόμος της χώρας, ο οποίος απαγορεύει «κάθε προπαγάνδα ή διάδοση πληροφοριών σχετικά με τις μη παραδοσιακές σεξουαλικές σχέσεις».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Guillermo del

Toro: ξέμεινε από πρωταγωνιστή!

Το αρχικό σενάριο της ταινίας, γραμμένο από τον Γιούρι Αράμποφ, φέρεται να περιλάμβανε αυτήν την πτυχή της προσωπικότητας του συνθέτη, ωστόσο, οι παραγωγοί προτίμησαν να υποβάλουν την ταινία τους σε αυτολογοκρισία προκειμένου να μη βρουν μπροστά τους την αυστηρή νομοθεσία. Καθώς μάλιστα η ταινία λαμβάνει γενναία κρατική χρηματοδότηση, έχοντας για κεντρικό χαρακτήρα μια σπουδαία προσωπικότητα της ρωσικής κουλτούρας, μια τέτοιου είδους αναπροσαρμογή προφανώς στοχεύει στην αποφυγή της ρήξης με το υπουργείο πολιτισμού.

Ο διακεκριμένος κινηματογραφιστής και διευθυντής του διάσημου Θεάτρου Γκόγκολ της Μόσχας Κιρίλ Σερεμπρένικοφ είχε ανακοινώσει από τον Αύγουστο του 2012 τις προθέσεις του να γυρίσει ένα φιλμ για τον Τσαϊκόφσκι, αλλά, όπως αποκάλυπτε σε ρωσικό κινηματογραφικό σάιτ, αντιμετώπιζε δυσκολία να βρει χρηματοδότηση λόγω της ανησυχίας των παραγωγών, αλλά και του κράτους για το πώς θα διαχειριζόταν την ιδιωτική ζωή του συνθέτη. Τελικά η ταινία εξασφάλισε κρατικό χρήμα, με αντίτιμο την αυτολογοκρισία.

Ο σεναριογράφος προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις δηλώνοντας ότι η ομοφυλοφιλία του Τσαϊκόφσκι δεν ανταποκρίνεται στην ιστορική αλήθεια κι ότι η ταινία τον παρουσιάζει «ως έναν άνθρωπο χωρίς οικογένεια, για τον οποίο επικράτησε η ιδέα ότι πιθανόν να προτιμούσε τους άνδρες», ενώ και η παραγωγός Σαμπίνα Γιερεμέγιεβα υποστηρίζει ότι η ταινία δεν έρχεται σε σύγκρουση με τη νομοθεσία, που την τελευταία περίοδο δέχεται τα πυρά του καλλιτεχνικού, ακαδημαϊκού κι αθλητικού κόσμου.

Μια δημοσιογράφος ανεξάρτητης εφημερίδας που είχε έλθει σε επαφή με το αρχικό υλικό αποκαλύπτει πάντως ότι το σενάριο παρουσίαζε τον Τσαϊκόφσκι να υποφέρει από τον έρωτά του για νεαρό άνδρα, διαψεύδοντας με αυτόν τον τρόπο τους ισχυρισμούς ότι οι συντελεστές δε φοβήθηκαν την παρέμβαση της κυβέρνησης.

Αν και ο ίδιος ο σκηνοθέτης δεν έχει προβεί σε δηλώσεις η παραγωγός εμμένει ότι οι αλλεπάλληλες αλλαγές στο σενάριο δεν έχουν να κάνουν με τη διαχείριση της σεξουαλικότητας του κεντρικού χαρακτήρα και ότι το όλο θέμα πήρε μεγάλες διαστάσεις από τον Τύπο.

Όπως σημειώνει ο Αλεξάντερ Ποζνάσκι, μελετητής και βιογράφος του Τσαϊκόφσκι «το να αρνούμαστε την ομοφυλοφιλία του δεν έχει νόημα». «Η όλη κατάσταση είναι ακόμα ένα παράδειγμα του επιπέδου πολιτισμού στη σύγχρονη Ρωσία, που κάνει τη χώρα περίγελο στα μάτια του προοδευτικού και σοφιστικέ δυτικού κοινού».

Ανθή Νταουσάνη

e-go.gr

OnNews

Keywords
Τυχαία Θέματα