Vincent Cassel: ο «κακός» που αγαπήσαμε!

23:49 14/5/2013 - Πηγή: TNSite

Γοητευτικός και προβοκάτορας, ο Vincent Cassel δε φοβάται την πρόκληση του ρόλου του «κακού», αντίθετα δηλώνει ότι αυτοί οι χαρακτήρες του ασκούν ιδιαίτερη έλξη.

«Στην καθημερινότητά μου, δε βλέπω ήρωες αλλά ανθρώπους που παλεύουν, όπως ακριβώς κι οι χαρακτήρες που υποδύομαι. Θέλω να υποδύομαι αληθινούς κι όχι ενάρετους ανθρώπους».

Από το ντεμπούτο τους το γαλλικό «Μίσος» μέχρι το φετινό «Trance» του Danny Boyle, ο Vincent Cassel έχει αποδείξει ότι διαφέρει σημαντικά από την τυπική εικόνα του Γάλλου ηθοποιού, διατηρώντας τη γοητεία αλλά βάζοντάς της σε πιο αυθάδες

καλούπι. Διαθέτοντας χολιγουντιανή λάμψη και ευρωπαϊκή ρεαλιστικότητα, κατορθώνει να είναι ταυτόχρονα σταρ και αουτσάιντερ της κινηματογραφικής βιομηχανίας.

Η πεποίθηση ότι ο πρώτος μεγάλος ρόλος σου σε χαρακτηρίζει και σε ακολουθεί σίγουρα βρίσκει εφαρμογή στην περίπτωση Cassel, αφού ο «κακός» ήρωας που υποδύεται στο «Μίσος» θα αποτελέσει μοτίβο και σημείο αναφοράς για τη μετέπειτα καριέρα του ηθοποιού. «Κανείς δεν είναι μόνο κακός ή μόνο καλός, όλοι προσπαθούμε να βρούμε τη χρυσή τομή. Αυτή η ισορροπία έχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Ο χαρακτήρας μου στο «Μίσος», δεν είναι κακός, είναι δυστυχισμένος και θυμωμένος», εξηγεί ο ηθοποιός.

Φωτογραφία: ΙΜDb: Ο Vincent Cassel σε μια από τις καλύτερες ερμηνείες του, στην ταινία «Μίσος»

Στα ίδια ανεξάρτητα κινηματογραφικά μονοπάτια μοχθηρών χαρακτήρων, ο Vincent Cassel επέστρεψε και το 2006 με το «Σατανά». Το φιλμ αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη απόδειξη, μαζί με το «Μη Αναστρέψιμος», ότι ο Cassel λατρεύει να ρισκάρει με αμφιλεγόμενες ταινίες που διχάζουν το κοινό. Ο Γάλλος ηθοποιός υποδύεται ένα βοσκό με υπερφυσικές ανησυχίες, σε μία ταινία τρόμου με αρκετές δόσεις γέλιου αλλά και αίματος.

Φυσικά το Hollywood δεν άφησε το αγαπημένο κακό «ανεκμετάλλευτο» επιστρατεύοντάς τον σε μεγάλες παραγωγές.

To 2004 o Steven Soderbergh, εντυπωσιασμένος από το «Μη Αναστρέψιμος» αποφασίζει να εντάξει στο δυναμικό της ξακουστής «Συμμορίας» του, τον Cassel, στο sequel «Η Συμμορία των 12» στο ρόλο του François Touleur. Αν και μικρός, ο ρόλος ταίριαξε πολύ καλά στον Cassel που επέστρεψε και στην τρίτη συνέχεια του franchise.

Παράλληλα συμπρωταγωνίστησε στο «Εκτός Τροχιάς», εκβιάζοντας αδίστακτα την Jennifer Aniston και τον Clive Owen, ενώ το 2010 στo οσκαρικό ψυχολογικό θρίλερ«Μαύρος κύκνος» του Darren Aronofsky επιχειρούσε να αφυπνίσει σεξουαλικά την αθώα Natalie Portman, ως σκοτεινός κι ανήθικος διευθυντής του μπαλέτου της Νέας Υόρκης.

Φωτογραφία:IMDb: Ο Vincent Cassel μαζί με τη Natalie Portman στον «Μαύρο κύκνο»

Σημαντικός ρόλος για την εξέλιξη της καριέρας του αλλά για την καθιέρωση του ως κακού στα μάτια μας, υπήρξε αυτός του Ρώσου μαφιόζου στις «Επικίνδυνες Υποσχέσεις» του David Cronenberg. Ο χαρακτήρας του, ο Kirill, δεν είναι ένας τυπικός μαφιόζος, αλλά ένας δειλός που αδυνατεί να συμβαδίσει με τον τρόπο ζωής που η «οικογενειακή» επιχείρηση του επιβάλλει.

Δεν ήταν αυτή όμως η πρώτη φορά που Γάλλος ηθοποιός υποδύεται κάποιον εγκληματία ρωσικής καταγωγής. Ήδη έξι χρόνια νωρίτερα, το 2001, αναγκάστηκε να αλλάξει την προφορά του προκειμένου να ερμηνεύσει τον, εκ Ρωσίας, συγγενή της Nicole Kidman στην ταινία «Το Κορίτσι των Γενεθλίων».

Παρά την έντονη καλλιτεχνική του παρουσία και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ο ίδιος δεν νιώθει άνετα στις μεγάλες χολιγουντιανές παραγωγές που ο παραγωγός έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στην ταινία. Για το λόγο αυτό προτιμά να δουλεύει με ανεξάρτητους σκηνοθέτες όπως οι Cronenberg, Aronofsky και Soderbergh, μένοντας έξω από την τρέλα των μεγάλων κινηματογραφικών στούντιο.

Φωτογραφία IMDb: Ο Vincent Cassel είναι ο …«Υπ’ Αριθμόν 1 Δημόσιος Κίνδυνος»

Αν έπρεπε να διαλέξουμε την πιο χαρακτηριστική, ισχυρή και πλήρη ερμηνεία του, σίγουρα θα ήταν αυτή στις ταινίες «Υπ’ Αριθμόν 1 Δημόσιος Κίνδυνος: Μέρος Πρώτο» και «Υπ’ Αριθμόν 1 Δημόσιος Κίνδυνος: Μέρος Δεύτερο», που διηγείται την ιστορία του πιο τρανού Γάλλου γκάνγκστερ Jacques Mesrine. Η ερμηνεία του Cassel απέσπασε τις καλύτερες κριτικές και του χάρισε και βραβείο César πρώτου ανδρικού ρόλου.

Γιατί όμως ο Vincent Cassel, είναι ο καλύτερος κακός; Σε σχετική ερώτηση έχει απαντήσει ότι δεν έχει την παραμικρή ιδέα. «Πάντα μου άρεσαν οι πολύπλοκοι χαρακτήρες, και οι κατά κοινή ομολογία, κακοί χαρακτήρες, είναι λιγότερο απλοί και φτιασιδωμένοι από τους καλούς. Μολονότι κάνουν φρικτά πράγματα, μου είναι πιο εύκολο να ταυτιστώ γιατί αναγνωρίζω τον εαυτό μου στη πολυπλοκότητά τους», εξηγεί. Όποιος κι αν είναι ο λόγος που ο Cassel είναι τόσο υπέροχος κακός, εμείς δεν έχουμε παρά να τον απολαύσουμε ακόμα μία φορά στη νέα ταινία του Danny Boyle, «Trance».

Πληροφορίες: Το «Trance» προβάλλεται στις ελληνικές αίθουσες από τις 9 Μαΐου.

clickatlife.gr

OnNews

Keywords
Τυχαία Θέματα