Σε ιστορικά υψηλά, στα 137 δισ. δολάρια, οι ξένες επενδύσεις στη N. Αμερική

23:30 14/5/2013 - Πηγή: TNSite

Οι άμεσες ξένες επενδύσεις στη Λατινική Αμερική αυξήθηκαν κατά 6,7%, φθάνοντας συνολικά τα 173 δισεκ. δολάρια το 2012, καταγράφοντας το ιστορικά υψηλότερο επίπεδό τους, όπως ανακοίνωσε η Οικονομική Επιτροπή του ΟΗΕ για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική (ECLAC).

Η Βραζιλία προσέλκυσε επενδύσεις ύψους 65 δισεκ. δολαρίων, εμπεδώνοντας την θέση της ως δημοφιλέστερου επενδυτικού προορισμού για τα ξένα κεφάλαια στην περιοχή. Η Χιλή προσέλκυσε επενδύσεις 30 δισεκ. δολαρίων, ενώ σε 16 δισεκ.

δολάρια ανήλθαν τα κεφάλαια που επενδύθηκαν στην Κολομβία.

Το Μεξικό, που σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από τις αμερικανικές επιχειρήσεις, κατέγραψε επενδύσεις 12,6 δισεκ. δολαρίων, κατά 35% μειωμένες σε σχέση με όσες είχε κατορθώσει να προσελκύσει το 2011. Στο ίδιο επίπεδο έφθασαν και οι επενδύσεις στο Περού και την Αργεντινή.

«Υπήρξε μία χρονιά ρεκόρ μολονότι υπάρχει επιβράδυνση σε παγκόσμιο επίπεδο», επεσήμανε η Εκτελεστική Γραμματέας της ECLAC Αλίσια Μπάρσενα.

Η ιστορική μαζική εισροή άμεσων ξένων επενδύσεων —σε μία εποχή που σε παγκόσμιο επίπεδο ο αντίστοιχος δείκτης έχει πέσει κατά 13%— οφείλεται κατά μεγάλο μέρος στην αύξηση της κεφαλαιοποίησης των Λατινοαμερικανικών επιχειρήσεων.

Η Μπάρσενα επισήμανε πως οι επενδύσεις εξακολουθούν να εστιάζονται στις πρώτες ύλες και πρόσθεσε πως το 55% των αποδόσεων από τις επενδύσεις αυτές επαναπατρίσθηκαν στις χώρες προέλευσής τους.

«Θα πρέπει να εξετάσουμε πως θα μπορέσουμε να αυξήσουμε τις επανεπενδύσεις», υπογράμμισε η ίδια.

Οι αποδόσεις των άμεσων ξένων επενδύσεων στη Λατινική Αμερική αυξήθηκαν από 20 δισεκ. δολάρια το 2002 στα 113 δισεκ. δολάρια το 2011, επισήμανε η ECLAC, και σύμφωνα με τη Μπάρσενα τα έσοδα αυτά αναμένονται να παραμείνουν υψηλά και στα επόμενα χρόνια.

Οι άμεσες ξένες επενδύσεις στη Λατινική Αμερική, που έχουν τριπλασιασθεί από το 2009, ανέρχονται στο 3% του ΑΕΠ της περιοχής, ενώ σε ορισμένες χώρες όπως η Χιλή, ο Παναμάς, το Περού το αντίστοιχο ποσοστό φθάνει και το 6%.

Keywords
Τυχαία Θέματα