Unicef για Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ελονοσίας

06:22 27/4/2013 - Πηγή: TNSite

Νέα Υόρκη, 25 Απριλίου 2013 - Η ελονοσία εξακολουθεί να σκοτώνει 660.000 ανθρώπους κάθε χρόνο, οι περισσότεροι εξ αυτών παιδιά στην Αφρική. Η καθολική κάλυψη με ειδικά επεξεργασμένες με εντομοκτόνο κουνουπιέρες είναι το κλειδί στη μάχη κατά της ελονοσίας - μία από τις κυριότερες αιτίες θανάτου παιδιών στον κόσμο, αναφέρει η UNICEF με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Ελονοσίας.

Η UNICEF μαζί με

τους συνεργάτες της, πρωταγωνιστεί και υποστηρίζει τα κράτη να αναλάβουν τη δωρεάν διανομή κουνουπιέρων - ειδικά εμποτισμένων με ιδιαίτερα μακράς διαρκείας εντομοκτόνο. Όταν η καθολική κάλυψη - με μία κουνουπιέρα για κάθε δύο άτομα - φτάσει σε αυτό το απλό, αποτελεσματικό όριο, μπορεί να μειώσει την παιδική θνησιμότητα έως και 20%.

Το 2004, υπήρχαν 5,6 εκατομμύρια κουνουπιέρες στην υποσαχάρια Αφρική. Μέχρι το 2010, οι μαζικές αγορές, οι από κοινού παραγγελίες, η καλύτερη χρηματοδότηση και η επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητας στην Αφρική αύξησε τον αριθμό αυτό στα 145 εκατομμύρια. Αυτή η αποτελεσματική παρέμβαση συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στο να σωθούν 1,1 εκατομμύρια ζωές και στη μείωση κατά το ένα τρίτο της θνησιμότητας από την ελονοσία στην Αφρική, σε σχέση με το 2000.

«Είναι απαράδεκτο να εξακολουθούν να πεθαίνουν κάθε μέρα πάνω από 1.500 παιδιά από μια αποτρέψιμη και ιάσιμη νόσο», δήλωσε ο κ. Nicholas Alipui, Διευθυντής των προγραμμάτων της UNICEF. «Πρέπει να διανείμουμε κουνουπιέρες εμποτισμένες με εντομοκτόνο σε όλους όσοι τις έχουν ανάγκη, να παρέχουμε έγκαιρες ιατρικές εξετάσεις στα παιδιά και την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή, όταν έχουν προσβληθεί από τη νόσο.»

Μια τριήμερη θεραπεία θα θεραπεύσει μια μόλυνση από την ελονοσία, ειδικά αν έχει διαγνωστεί αρκετά νωρίς και αντιμετωπιστεί κατάλληλα - ιδίως με συνδυαστικές θεραπείες με βάση την αρτεμισινίνη (ACT). Όμως πολλά παιδιά, ιδιαίτερα στην Αφρική, εξακολουθούν να πεθαίνουν από ελονοσία καθώς δεν κοιμούνται κάτω από επεξεργασμένες με εντομοκτόνο κουνουπιέρες και δεν έχουν πρόσβαση στη σωτήρια θεραπεία εντός 24 ωρών από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Η UNICEF στηρίζει τις προσπάθειες των κρατών να εκπαιδεύσουν και να προσφέρουν στους εργαζομένους στην υγεία στις κοινότητες, απλά εργαλεία, όπως ταχεία διαγνωστικά τεστ για την ελονοσία, έτσι ώστε τα παιδιά να λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή γρήγορα όταν χρειάζεται. Ωστόσο, στην Αφρική το ποσοστό των παιδιών που έλαβαν θεραπευτική αγωγή πρώτης γραμμής, όπως η ACT είναι μικρότερο από 30% στις περισσότερες χώρες. Εκτός από τη δωρεάν διανομή κατά τη διάρκεια μαζικών εκστρατειών στις φτωχότερες και πιο απομακρυσμένες περιοχές, κουνουπιέρες παρέχονται επίσης για τα παιδιά κατά τη διάρκεια εμβολιασμών ρουτίνας και σε εγκύους κατά τη διάρκεια προγεννητικών εξετάσεων.

Εκτιμάται ότι αρκετές κουνουπιέρες έχουν διανεμηθεί κατά την τελευταία δεκαετία για να καλύψουν το 80% των αναγκών στην υποσαχάρια Αφρική. Πολλές κουνουπιέρες ωστόσο, έχουν φθάσει στο τέλος της ωφέλιμης ζωής τους και πρέπει να αντικατασταθούν. Χώρες που είχαν ήδη μειώσει το φόρτο από την ελονοσία έως και κατά 50% διαπιστώνουν αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων που οφείλονται στην ελονοσία, εξαιτίας παλαιών φθαρμένων κουνουπιέρων που δεν αντικαταστάθηκαν. Από το 2000 έως το 2010, το ποσοστό των παιδιών που κοιμούνται κάτω από κουνουπιέρες στην υποσαχάρια Αφρική αυξήθηκε από λιγότερο του 5% σε πάνω από το ένα τρίτο.

Εκτιμάται ότι υπάρχει μια 40-πλάσια απόδοση για κάθε δολάριο που επενδύεται στον έλεγχο της ελονοσίας στην Αφρική. «Έχουμε κάνει σημαντικές προόδους σε αυτή τη μάχη, αλλά δεν μπορούμε να πάρουμε τα μάτια μας από το στόχο της μείωσης των κρουσμάτων και των θανάτων από ελονοσία στο μηδέν.» δήλωσε ο κ.Nicholas Alipui.

TA NEA

Keywords
Τυχαία Θέματα